BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Co ile waży - elementarz
Autor Wiadomość
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-09-07, 13:05   Co ile waży - elementarz

Moi drodzy!
Ponieważ w tematach zaopatrzeniowych przewija się wciąż jeden podstawowy problem - a ile waży ogon wołowy, a ile waży skrzydło indycze itd (dane czasem bardzo potrzebne do wykonania przemyślanych zakupów), mam do Was ogromną prośbę!
Wspólnymi siłami utwórzmy elementarz - długą listę pogrupowaną gatunkami - zawierający wagi poszczególnych elementów mięsnych, kostnych, podrobowych i innych.
Bardzo proszę o napływ informacji - jak coś macie w ręku - kladziecie na wadze i przekazujecie do mnie info - albo na pw - wtedy na bierząco umieszczam na liście, albo w temacie a ja z postów wyciągnę dane (preferowany sposób to pw aby nie robić z tematu tasiemca).
Zapraszam do współpracy! Wszystkim nam się to może bardzo przydać!
W tej chwili kilka osób będzie miało w rękach rózne elementy mięsne pochodzące z Wiskitek, zaraz będą elementy gęsie i kacze z Łodzi... wciąż robimy zakupy.
Jeszcze raz proszę o zaangażowanie!
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-09-07, 13:28   

KURCZAK

- ćwiartka z kurczaka 430g
- ćwiartka ze skórą bez kości 350g
- całe udko 250g
- udko bez kości 160g
- golonko 120g
- golonko bez skóry 100g
- golonko bez kości 105g
- golonko bez skóry i kości 85 g
- skrzydełko 110g
- skrzydło bez kości 60g
- podudzie 90g
- podudzie bez skóry 80g
- żołądek 20g
- serce 10g
- pierś (jeden płat) 200g (tu chyba jest przekłamanie bo mi udało się kupić całą pierś 800g)


INDYK

- skrzydło 740g
- skrzydło bez skóry 580g
- udziec 1000g
- udziec bez kości 900g
- podudzie ze skórą i kością ok 450g
- golonko 455g
- golonko bez kości 370g
- żoładek 100g
- serce 30g
- szyja 330g (znowu chyba przekłamanie bo u pana Dareczka szyje są po ok 700-800g)
- szyja bez kości 150g
- wątróbka 135g
KACZKA

GĘŚ

- Ramię - 0.25kg
- skrzydło cale 0.29-0.3 kg
- noga z gęsi 0.33 - 0.39kg
- pierś z gęsi 1.2-1.28kg
- korpus z gęsi o wadze 4kg - 0.8-0.9kg
- Serce - 35g

WIEPRZOWINA

WOŁOWINA

- ogon wołowy 1.6 kg
- serce wołowe 2.4-3kg
- nerka wołowa 0.8 kg
- ozór wołowy 1.5 kg

CIELĘCINA

- ogon cielęcy 1.3 kg

JAGNIĘCINA
- ozór 0.106kg
- wątroba 0.6kg
- serce 0.127kg

KONINA

INNE
Ostatnio zmieniony przez isabelle30 2014-01-26, 12:54, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-09-07, 17:57   

Jak ktoś ma czas, to tutaj (serce indyka) można znaleźć całkiem sporo produktów zważonych (mam wredne wirusowe zapalenie spojówek, więc nie dam rady jeszcze długo szukać). Np. skrzydło indyka itd.
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2013-10-23, 16:45   

z moich obserwacji wychodzi, że w mięsie z kością (dotyczy typowych sklepowych kurczaków i indyków) około 30% stanowią kości.

Ta świadomość ułatwia zakupy jak chce się skorzystać z jakiegoś gotowego przepisu i w nim jest np. 2kg mięska z kurczaka to wiadomo, ze trzeba kupić 2,7kg udek albo ćwiartek żeby te 2kg mięska mieć.

Sprawdzałam to kilkakrotnie kupując zarówno całego kuraka rosołowego jak i same udka czy podudzia z kurczaka czy indyka i zawsze wychodził mi stosunek 30-35 % kości, 65-70% mięsko.
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-10-23, 18:04   

Na czym opierasz swoje obserwacje? Dokładnie odkostniłas mięso oraz tłuszcz i skóry a następnie zważyłaś otrzymane grupy produktów: kości, mięso, tłuszcz, skóry? Jeżeli tego nie zrobiłaś a wynik obserwacji opierasz na metodzie "na oko" - nie jest on miarodajny...
 
 
artur 

Dołączył: 22 Paź 2013
Posty: 16
Wysłany: 2013-10-28, 18:36   

To dosc ciekawy problem, kalkulator pokazuje mi 500 gram z uda indyka (bez kosci), szukalem ale nigdzie na forum nie moge znalezc ile jest miesa w miesie (ile miesa w udzcu z indyka na przyklad)
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2013-11-03, 04:20   

Oddzielałam mięsko z tłuszczem i skórą (traktując całość jako mięso) od kości. I wagowo wychodził mi ten stosunek zawsze bardzo podobny bez względu na to czy to było samo udko, czy ćwiartka czy cały kurczak(bez podrobów i wnętrzności taki jak się zwykle na stoisku mięsnym kupuje):
około 30% kości do 70% mięso z tłuszczem i skórą przynależną do danej części ptaka.

Ta obserwacja nie jest super dokładna ale też ma służyć tylko do tego żeby wiedzieć z góry ile kurczaka kupić jak mamy w przepisie np. 1kg mięsa z kurczaka (wtedy przecież chodzi o mięso razem ze skórą i tłuszczem, więc nie miałam potrzeby tego dzielić na osobne grupy i ważyć każdej osobno). Teraz jak wiem że 30% wagi to kości to wiem ile muszę kupić np. ćwiartek żeby mieć kilo mięsa z kuraka do przepisu i jak na razie kupując w ten sposób zawsze mam w sam raz tyle ile potrzeba (z mała nadwyżką zazwyczaj).

Sprawdzone na marketowym drobiu: kaczce (cała kaczka, udka z kaczki), indyku (golonka), kurczaku (cały kurczak, ćwiartki, udka).
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-09-06, 08:27   

Pomóżcie proszę. Ile ważą kości z drobiowych udźców? Albo inaczej, ile mam kupić kurzych nóg, żeby mieć kilogram mięsa? Albo indyczych?
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-09-06, 08:46   

Tak ok 30 %
  Zaproszone osoby: 2
 
Agnieszkaa 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 03 Lip 2014
Posty: 108
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-06, 08:55   

Kupiłam wczoraj kilogram udźca z indyka a po oddzieleniu kości wyszło mi dokładnie 670g mięsa ze skórą.
 
 
nero 

Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2014
Posty: 60
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2014-10-28, 12:44   

Nie wiedziałam gdzie o to zapytać - czy ktoś orientuje się ile może ważyć skóra z kurczaka?
 
 
Gunnila 

Barfuje od: 02.06.2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Maj 2014
Posty: 151
Skąd: Mielec
Wysłany: 2014-11-01, 12:10   

Wydaje mi się, że tego typu lista będzie niemożliwa do ułożenia, bo przecież waga elementu zależna jest od wielkości zwierzęcia. Np u mnie, na przekroju 5 miesięcy ćwiartki kurczaka ważyły od 270 g do ok 550. Golonko z indyka, które przeważnie oscyluje w granicach 350-450 g ostatnio ważyło 850, a szyje z tej samej dostawy wyglądały na strusie :P

Czy to taki problem poprosić w sklepie przed zakupem o zważenie jednej porcji?
 
 
Wariatka 

Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 25
Dołączyła: 01 Maj 2014
Posty: 61
Wysłany: 2014-12-16, 21:19   

Nie wiecie ile +/- mogą ważyć nogi i skrzydła z perliczki, takiej ok. 1,6 kg?
_________________
Wolę zjeść na obiad ryż a kotu kupić puszkę, czy kawałek mięsa. Bo ja jestem wszystkożerna, a kot jest DRAPEŻNIKIEM, je MIĘSO. Tak jestem trochę nienormalna :)
 
 
aniam69 

Barfuje od: od tygodnia
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 21 Lip 2015
Posty: 6
Skąd: Węgorzyno
Wysłany: 2015-07-30, 14:31   

Dopisuję, bom znalazła:

KACZKA

Skrzydło - 140g
Skrzydło bez kości - 80g
Filet z piersi kaczki ze skórą - 185g
Filet z piersi kaczki bez skóry - 130g
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne