BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dane w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-04-04, 08:25   

Arya90, pytanie jak ta pręga wygląda, bo co sklep, to inne mięso (wg mnie) opisują jako pręga
a cena bardzo git, o ile mięso jest bez kości, ja w makro kupuję wołowinę III (produkcyjną) po 13 zł/kg
 
 
Arya90 

Barfuje od: 25.03.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 34
Dołączyła: 14 Gru 2015
Posty: 104
Skąd: Września
Wysłany: 2016-04-04, 08:31   

mięso bez kości to jest :)

Okej, czyli na oko ocenię. Dzięki ;-)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-09, 16:54   

Ola G. napisał/a:
Albo temat z karmieniem żywymi myszami.....


Nie ma tematu o karmieniu żywymi myszami.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Arya90 

Barfuje od: 25.03.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 34
Dołączyła: 14 Gru 2015
Posty: 104
Skąd: Września
Wysłany: 2016-05-10, 10:46   

Słuchajcie w Lidlu będą perliczki w promocji- nie ma ich jednak w kalkulatorze. Pod co podpiąć?
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-05-10, 18:55   

Perliczka ze skórą jest tutaj :kwiatek:
Trzeba tylko trochę poklikać.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Grze_Chu 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 19
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-05-19, 13:16   

Czy łata wołowa ma rzeczywiście 39% tłuszczu ?
Szukam w necie i wszędzie jest w okolicy 8%, wczoraj mieliłem łatę i nie jest to aż tak tłuste mięso, jak wynika z kalkulatora. Wydaj mi się, że 8% jest poprawne.
Chyba, że można kupić łatę tłustą, inaczej wyciętą.

Poza tym, w kalkulatorze są wołowe piersi, chuda i tłusta ... ciekawe :)
 
 
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-05-20, 07:21   

Łata może być różna. Przy tym często co tłustsze elementy są odkrajane w procesie rozbioru tuszy i do sklepu trafiają już "uładnione" kawałki (bo w dzisiejszych czasach jest moda na chude, nie tłuste mięso)
Musisz sam ocenić (wizualnie, na wyczucie) tłustość mięsa, które kupisz i w kalku wybrać to, co nalepiej pasuje, np. wołowinę średniotłustą a nie łatę.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2016-05-20, 18:02   

Grze_Czu, całkiem niedawno była na ten temat dyskusja w pokrewnym temacie. Zaczyna się tu: http://www.barfnyswiat.or...p=105737#105737 a na szczególną uwagę zasługuje post Margot: http://www.barfnyswiat.or...p=105766#105766
 
 
Grze_Chu 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 19
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-05-27, 11:58   

Mała prośba o pomoc od specjalistów od mięsa.
Kupiłem taką wołowinę:




Jak ją zakwalifikować w kalkulatorze,, II klasa, kupiona a makro, producent Sokołów.
 
 
monikasan 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lis 2013
Posty: 269
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-05-27, 14:25   

Specjalistą nie jestem,ale ja bym wpisała jako gulasz
 
 
 
Grze_Chu 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 19
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-05-27, 15:29   

miedzy gulaszem a wołowiną tłustą (w tych opcjach policzyłem w kalku) spora różnica w tłuszczu, a tego mam ponad 2 kg (na zdjęciu jest 2,1 kg, duże kawałki), wiec finalnie wychodzi dość spora różnica. Dokupiłem jeszcze łój wołowy (w ogóle to polecam makro na zakupy, wybór mięs bardzo duży) bo mój sfinks powinien mieć więcej kalorii :)

Gulasz w kalkulatorze ma 5% tłuszczu, to taki gulasz raczej premium. To co kupiłem ma więcej tłuszczu.

Chyba policzę tą wołowinę jako średniotłustą, albo tłustą. Co proponujecie ? Ewentualnie która inna pozycja ?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-05-27, 15:41   

Nie no, nie zaliczyłabym tego mięsa do tłustego. Do średniotłustego zresztą tez nie bardzo. Średniotłuste lub tłuste to taki bardziej szponder, gdzie są całe warstwy tłuszczu, jak w boczku.
Tutaj też bym celowała w gulaszowe.... :roll:

Edit: Ewentualnie (no dobra...) jakbym nie wiedziała co wybrać to ostatecznie może to średniotłuste...
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 680
Wysłany: 2016-05-27, 16:25   

To może wołowina chuda :-P Na zdjęciu widać bardzo mało tłuszczu, o ile w tym białym jest tłuszcz, a nie same błony. Błony to nie tłuszcz, prawda?
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-05-27, 17:42   

Grze_Chu napisał/a:
Jak ją zakwalifikować w kalkulatorze,, II klasa, kupiona a makro, producent Sokołów.

Ja bardzo często kupuję kotom wołowinę II i w kalkulatorze przeważnie wrzucam ją jako wołowinę średniotłustą albo tłustą (chociaż to akurat bardzo rzadko - zawsze proszę panie w sklepie, żeby wybierały mi tłustsze kawałki mówiąc uczciwie, że to dla kotów). Podobnie traktuję mięso gulaszowe wołowe - kupowałam je kilkakrotnie i generalnie tam są bardzo różne kawałki - chude, mniej tłuste i tłuste.

Ostatnio w sklepie Wierzejki zakupiłam POLICZKI WOŁOWE :roll: Potraktowałam je jako wołowinę chudą, musiałam uzupełnić tą mieszankę tłustą kaczuchą :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Maduro 


Barfuje od: maj 2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomógł: 1 raz
Wiek: 51
Dołączył: 03 Maj 2015
Posty: 107
Wysłany: 2016-05-28, 12:58   

Dla mnie dość duże są te różnice parametrów różnych typów wołowiny w kalku. A dane dla łatay w ogóle są niewiarygodne: porównajcie zawartość tłuszczu (39g w łacie) np. ze szpondrem (16g)! W życiu nie widziałem łaty ponad 2 razy tłustszej od szpodra (najczęściej jest dokładnie odwrotnie)! Dlatego tu wiele osób poleca łatę na mieszanki dla nerkowców (niby najniższa zawartość fosforu: 113 mg) a w necie znalazłem (niam.pl) 197 mg i to wydaje mi się bardziej wiarygodne (w porównaniu do innych typów wołowiny w kalku). To bardzo ważne bo prawie dwukrotna różnica fosforu to w przypadku nerkowców kwestia ich życia. Chyba lepiej więc wybierać w kalku wersje chudsze (więcej białka i fosforu) w stosunku do rzeczywistej zawartości kupionego mięsa i mieć wtedy marginesy bezpieczeństwa. Za mało białka albo fosforu w mieszance nam raczej nie grozi.
a tu łata (niby 39 g tłuszczu):
a tu szponder (niby 16 g tłuszczu):

Skipper: kaczucha tłusta, ale niestety duża zawartość fosforu :banghead:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne