BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieprzowina
Autor Wiadomość
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-13, 06:56   

Wiem, który artykuł cytowałaś. I właśnie w nim nie widzę, jakie jest źródło tych wszystkich danych, więc zdziwiło mnie, że z takim przekonaniem napisałaś, że ktoś kłamie.
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2016-12-13, 11:26   

"Pomimo prowadzonego od lat programu zwalczania choroby, w 2015 r. stwierdzono 67 nowych stad zakażonych wirusem choroby Aujeszkyego. Łącznie zakażenia wykryto u 814 zwierząt."

Znalazłam taką informację:
Według GUS w końcu czerwca 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej liczyło 11,7 mln sztuk,

Ile wynosi ryzyko trafienia na trefną sztukę, przyjmując, że te dane są mniej więcej prawdziwe i wszystkie trefne sztuki trafią do handlu? Mnie wychodzi poniżej 0,009%.

"W Polsce na 100 000 mieszkańców przypada 8,5 ofiary wypadków drogowych rocznie" - tu mi wychodzi mniej więcej tyle samo.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-12-13, 18:24   

To jest cały portal Farmer.pl
http://www.farmer.pl/redakcja/
Nie sądzę żeby zamieszczone przez nich informacje były nieprawdziwe.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-12-13, 20:48   

shana55 napisał/a:
Ja osobiście się boje i nie daje wcale niczego z wieprza chociaż mówią, że w śląskim wirusa nie ma... jest za to w małopolsce a to o rzut beretem..

Shana, to że w śląskim wirusa nie ma to o niczym nie świadczy, bo jaką masz gwarancję, że w sklepie kupujesz mięso ze swojego regionu ? Równie dobrze może być z regionu, w którym jeszcze wirus jest... :hmm:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-12-13, 21:39   

Dokładnie Skipper, dokładnie...Mówiłam to tylko odnośnie artykułu na Farmer.pl, w którego prawdziwość nie wierzy IzabelaW.
 
 
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-14, 06:58   

shana55, napisałam na poprzedniej stronie, że nie opowiadam się po żadnej stronie, a na tej okazuje się, że w coś nie wierzę, przynajmniej według Ciebie :roll: Szybko oceniasz ;-)
Ja tylko zapytałam, czy znane jest źródło danych z tego artykułu i skąd wiadomo, że ktoś kłamie, a ktoś inny nie.
Osobiście nie podaję swojemu kotu wieprzowiny (chociaż zdarzyło mi się raz czy dwa dać skrawek na smaka), ale bardziej dlatego, że "dmucham na zimne", niż dlatego, że jestem przekonana o słuszności tej decyzji. I być może kiedyś ją zmienię, a być może nie - to będzie zależało, czy uda mi się wygospodarować czas na bardziej analityczne sprawdzenie tematu i wyrobienie sobie własnego zdania. Zresztą, jak to z wirusami (i ich ofiarami) bywa - to że dzisiaj kontrowersyjna jest wieprzowina nie znaczy wcale, że za czas jakiś nie zacznie być niebezpieczne inne mięso, a świnie za to staną się odporne .
 
 
purr 

Dołączyła: 31 Sty 2014
Posty: 176
Wysłany: 2016-12-14, 15:22   

olivkah napisał/a:
"Pomimo prowadzonego od lat programu zwalczania choroby, w 2015 r. stwierdzono 67 nowych stad zakażonych wirusem choroby Aujeszkyego. Łącznie zakażenia wykryto u 814 zwierząt."

Znalazłam taką informację:
Według GUS w końcu czerwca 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej liczyło 11,7 mln sztuk,

Ile wynosi ryzyko trafienia na trefną sztukę, przyjmując, że te dane są mniej więcej prawdziwe i wszystkie trefne sztuki trafią do handlu? Mnie wychodzi poniżej 0,009%.

"W Polsce na 100 000 mieszkańców przypada 8,5 ofiary wypadków drogowych rocznie" - tu mi wychodzi mniej więcej tyle samo.


Ile stad/sztuk przebadano? Nie możesz odnosić się do całego pogłowia, a tylko do zbadanego.

Życie Weterynaryjne • 2011 • 86(4) podaje taka informację:
6 842 579 badanych zwierząt, 36 578 zakażonych -średnio 0,5%. Stopień zakażenia wahał się w zależności od województwa: od 8,62% Świętokrzyskie, 8,44% Wielkopolskie, 0,00% Lubuskie (przy pierwszym badaniu).
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-12-14, 17:54   

IzabelaW :kwiatek:
Napisałaś...
Cytat:

Nie to, że się czepiam albo trzymam czyjąś stronę, ale z wypowiedzi tej wynika, że nie należy wierzyć WIW, bardziej wiarygodny jest jakiś artykuł w necie. Ale właściwie skąd wiemy, kto kłamie? W całym artykule nie widzę, na podstawie czego był pisany i skąd pochodzą zawarte w nim dane (a może tylko ja nie widzę, proszę o skorygowanie mnie, jeśli gdzieś to przeoczyłam).

Być może faktycznie za szybko wywnioskowałam, że nie wierzysz w wypowiedź z Farmer.pl i prędzej uwierzyłabyś w WIW, niż portalowi który pisze o sprawach rolników i hodowców.
Nie miałam na myśli nic złego :mrgreen: Jeśli tak pomyślałaś to przepraszam. :kwiatek:
 
 
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-15, 07:02   

shana55, nic się nie stało, ja się takimi sprawami w ogóle nie przejmuję. Z natury jednak staram sie być obiektywna i różne problematyczne kwestie lubię znać z każdej strony, stąd moje różne dociekliwe pytania ;-) Ale koniec offtopa! :-P
 
 
kamilaakamiii 

Wiek: 40
Dołączyła: 18 Sty 2017
Posty: 1
Wysłany: 2017-06-02, 08:45   

Podbijam pytanko, jak jest z tą wieprzowiną, dajemy czy jednak nie koniecznie?
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-06-02, 20:44   

kamilaakamiii :kwiatek:
Ja nie daję po prostu się boję. Każdy musi sam zdecydować czy dawać czy nie.
 
 
Jarzynowa 

Barfuje od: 31.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Wrz 2017
Posty: 18
Wysłany: 2017-09-15, 12:03   

Odświeżam temacik. Mój kocisław jeszcze świnki nie odstał, psy jadały ale rzadko i tylko sklepową. I tak się zastanawiam czy nadal dmuchać na zimne..? Gdzieś na początku wątku wyczytałam, że w 2012 roku zapowiedziano iż do 2017 roku Polska powinna być wolna od tego wirusa, artykuł z postów powyższych mi się nie otwiera.
Kto z was daje świnkę i od jakiego czasu? Czy to prawda, że wirus -jeśli chrumcia go ma- kumuluje się najbardziej w narządach wewnętrznych? :roll:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-15, 21:09   

Jarzynowa :kwiatek:
Nikt Ci nie doradzi niestety, każdy decyzję o podawaniu wieprzowiny bierze na siebie.
Nie ma pewnych danych odnośnie Polski, że jest wolna od wirusa i nie ma też jednoznacznych danych czy występuje i gdzie dokładnie.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-09-18, 07:29   

biorąc pod uwagę, że nikt chyba nie słyszał o zarażonym zwierzu i biorąc pod uwagę, że wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem i nie-barferzy pewnie czasem ją podają psom przyjmuję, że mięso "przemysłowe" jest w zasadzie bezpieczne

podrobów nie podaję.
 
 
Jarzynowa 

Barfuje od: 31.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Wrz 2017
Posty: 18
Wysłany: 2017-09-22, 18:32   

Spróbowałam podać świnkę. Nie chciał jeść więc mam dylemat z głowy 8-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne