BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pies nerkowiec - prośba o ocenę pierwszego jadłospisu
Autor Wiadomość
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-04-10, 13:16   

Umówiłam sie do Łodzi na echo serca, a potem do Warszawy (tam, gdzie dr Nescka przyjmuje) na zrobienie ząbków. Będzie opieka anestezjologa, stomatolog, na bieżąco RTG szczęki :)
Ful wypas - jestem dobrej myśli.
Potem do końca zycia BARF (jak długo mam otrzymywać 3g białka w diecie ?)




taki out wtrącę..
Mika zdrowieje dzięki kotu...
Kot we wrześniu sie przybłąkał, no to ja od razu do neta - "czym żywi się kot" - wybór padł na BARF (nie miałam pojęcia o istnieniu czegos takiego)
No to z automatu mój staruńki pies tez zaczął jeść BARF (dotychczas jadł super zbilansowana karmę mokrą z marketu :mrgreen: )
Następnie wyniki krwi, bo chciałam usunąc kamień nazębny Mikusi - diagnoza chore nerki, potem wyszło jeszcze nadciśnienie, wątroba....

Gdyby nie kot - nie było by BARF, gdyby nie było BARF, to nie uparłabym sie na wyniki krwi i zrobiła bym zęby u naszego weta- rzeźnika, bo takie zerowe pojęcie miałam o tym wszystkim.
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-02, 11:32   

Robię kolejne mieszanki dla mojego nerkowca (11,5kg).
Chciałabym się upewnić, czy proporcje, itp mam prawidłowe:

Ca:P - 1,25
K:Na - 2,12

na 1 kg m.c.:
Ca - 41,5 mg
P - 33,3 mg
Białko - 3,1 g
Tłuszcz - 4,7 g
Węglowodany - 1,3 g
Energia - 60,9 kcal

B : T : W
1 : 3,4 : 0,4

Czy pies nie będzie głodny? Zmniejszyłam ilość węgli, dodałam tłuszczu.





Pies już ładnie przytył i osiągnął wagę należną (przy dolnej granicy)
Nie chcę aby już tył, nie chcę zbytnio obciążać stawów.
Zmniejszyłam ilość węglowodanów i dodałam tłuszczu (nie wiem czy wystarczy, aby zaspokoić głód :niewiem: )


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

kolejna sprawa:
mam niedobory mikroelementów w mieszance.
Jak\w czym je dodać?


Miesznka na 24 dni. Mam niedobory:
Kod:

         |suma z mieszanki|norma  |
---------|----------------|-------|
magnez   |1.320           |3.180  |
chlor    |10.809          |19.872 |
cynk     |142             |265    |
miedź    |7               |26     |
mangan   |5               |19     |
selen    |172             |1325   |
B2       |12              |23     |
biotyna  |96              |530    |


pomyślałam o orzechach brazylijskich, jako źródło selenu, ale one zawierają nie tylko selen, rozwali mi się cala mieszanka jak dodam orzechy w takiej ilości, aby uzupełnić selen...
http://www.odzywianie.inf...iekawostki.html

albo kupię suplementy w aptece i dodam odpowiednio brakująca ilość.
BIOTYNA - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
SELEN - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
CYNK - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
MAGNEZ - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html - tylko jak liczyć taki magnez - 1 tabl to cytrynian magnezu - 687mg, ale magnez 110mg :-/
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 247
Wysłany: 2017-05-03, 18:03   

..Asia.. napisał/a:

K:Na - 2,12

Nie pamietam jaki był stosunek. Czy zmniejszyłaś tę proporcję?
..Asia.. napisał/a:

Czy pies nie będzie głodny? Zmniejszyłam ilość węgli, dodałam tłuszczu.

Obserwój psa. Sprawdzaj parametry krwi i moczu. Zważ go za jakiś czas, czy nie chudnie.
..Asia.. napisał/a:

kolejna sprawa:
mam niedobory mikroelementów w mieszance.
pomyślałam o orzechach brazylijskich, jako źródło selenu, ale one zawierają nie tylko selen,

Co do selenu poczytaj ten watek: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=6673 Chciałam kiedyś suplementować selen (z powodu niedoczynności tarczycy)ale weterynarz mi odradziła.
..Asia.. napisał/a:

albo kupię suplementy w aptece i dodam odpowiednio brakująca ilość.
BIOTYNA - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
SELEN - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
CYNK - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html
MAGNEZ - https://www.aptekagemini....0-tabletek.html - tylko jak liczyć taki magnez - 1 tabl to cytrynian magnezu - 687mg, ale magnez 110mg :-/

Tu jest też ciekawy wątek o niedoborach witamin: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=6375
Spróbuj balansować w kalkulatorze np z nerką cielęcą, wątróbką kurczaka, jajkami, drożdżami. Nerka cielęca jest do zdobycia na bazarkach albo spod lady ;) Popytaj to podobno rarytas. Ja suplementuję tylko magnez po postacią: Dicytrynian trimagnezu. Nie jest kwaśny. Wpisałam go do kalka. Kupuję w Młynie Oliwskim. Jeśli chcesz kupować suplementy w aptece, czytaj skład, jakie "wypełniacze" mają.
A o magnezie tu jest bardzo ciekawy wątek: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=1043
Zrezygnowałam też z suplementacji miedzi, bo mój Dyzio miał chorą wątrobę (nie pamiętam źródła ale przeczytałam, że miedź kumuluje się w chorej wątrobie) oraz z powodów opisanych na tłustym życiu : http://www.tlustezycie.pl...ekcewazony.html
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-08, 08:25   

traganek, bardzo Ci dziękuję za linki, majówkę spędziłam ma forum :mrgreen:


Zrobiłam kolejne wyniki psu, czy powinnam cos zmienić w mieszance:
Kod:
Parametr        | Wynik  | JM      | Min. |  Max
----------------|--------|---------|------|----
AST             | 28     |U\I      |  1   | 37
AP              | 147    |U\I      |  20  |  155
ALT             | 64     |U\I      |   3  |   50
Białko całkowite| 62     |g\l      |  55  |   75
Kreatynina      | 1,45   |mg\dl    | 0,9  |  1,7
Mocznik         | 63     |mg\dl    |  20  |   45
Fosfor          | 1,482  |mmol\l   |0,807 | 2,035
Potas           | 5,05   |mmol\l   | 4,1  |  5,4
Sód             | 151    |mmol\l   |139,2 | 156,6
Wapń            | 2,7    |mg\dl    | 2,1  |2,875
Chlorki         | 108    |mmol\l   |98,7  |115,62


W porównaniu do poprzednich wyników:
* mocznik spadł ze 121 na 63 :hura:
* Fosfor sie podniósł - 1,37 było, jest 1,48 (dlaczego sie podnosi :-( )

Reszta bez zmian.

Przypomnę założenia mieszanki:
Ca:P - 1,25
K:Na - 2,12

na 1 kg m.c.:
Ca - 41,5 mg
P - 33,3 mg
Białko - 3,1 g
Tłuszcz - 4,7 g
Węglowodany - 1,3 g
Energia - 60,9 kcal


-----------------------------------------------------------------------------
W środę jedziemy na operacje ząbków.
Mika prawdopodobnie straci wszystkie zęby, będa starali się zostawic kły.

Dr Dagmara Majewska mówi, ze jak wyprostujemy paszcze pieska, to znikną bakterie z organizmu i powinny poprawic sie wyniki krwi, przede wszystkim nerki.
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-08, 17:49   

Nie wiem jaką teraz przyjąć proporcje potas-sód

Widzę, że w wynikach są w górnej granicy:
wapń, sód, potas, no i fosfor trochę wzrasta.
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 247
Wysłany: 2017-05-08, 23:51   

A co z magnezem? Mierzyłaś?

Zmniejszaj proporcję potas sód.. Ale poprzez zmianę potasu w kalku.Sprawdź jakie warzywa jej podajesz i balansuj tak aby w kalku normy potasu mieściły się w "widełkach". A stosunek potas :sód troszkę się obniżył.Dodaj do kalka cukinię ona ma mało potasu. Miałam zawsze problem z tym pierwiastkiem przy mieszankach. Jak normy w kalku były przy górnej granicy to potas miałam przekroczony we krwi. Tylko u mojego psa leki dodatkowo podwyższały ten parametr.
Ten pierwiastek może podskoczyć z powodu podawania leków np nadciśnienie (Lotensin, Polsart itp).
Powtórz wyniki po usunięciu ząbków.
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-09, 07:15   

no faktycznie!!! Nie ma magnezu w wynikach!
A zlecałam aby zrobili na magnez, nawet wet mówił, ze za tym magnezem trzeba będzie poczekać, bo on go gdzies wysyła.
Kurcze, nie zrobili :evil:

Właściwie ja dawałam marchew i ziemniaki - one maja dużo potasu. Zrobię z cukinią, sama bardzo ja lubię i sporo jem, choc mnie po niej brzuch boli ;-)

Mój pies tez ma Lotensin.
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-09, 14:15   

chciałam dodać do kalka cukinię, ale nie moge dodać, bo arkusz jest chroniony...

Czy wartości z tej strony dla cukinii sa poprawne? http://www.jedzdobrze.pl/...towana_bez_soli
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 247
Wysłany: 2017-05-09, 21:31   

Wykonaj polecenie z komunikatu (jeśli masz kalk na excela). Czyli, przejdź w Excelu do zakładki Recenzja i "odkliknij" przycisk "nie chroń arkusza". Wszystko działa.
Wartości o cukinii brałam z jedzdobrze. Mam nadzieję, że są poprawne :)
powodzenia.
 
 
Tufitka 

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 2959
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-09, 23:01   

traganek napisał/a:
Czyli, przejdź w Excelu do zakładki Recenzja i "odkliknij" przycisk "nie chroń arkusza".
ode mnie wymaga wpisania hasła :evil:
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 247
Wysłany: 2017-05-09, 23:18   

Tufitka napisał/a:
traganek napisał/a:
Czyli, przejdź w Excelu do zakładki Recenzja i "odkliknij" przycisk "nie chroń arkusza".
ode mnie wymaga wpisania hasła :evil:

:shock: hmm,
A czy jesteś na arkuszu który chcesz odblokować?
W kalku 1.8 i 1.9 mogę wpisywać.
 
 
Tufitka 

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 2959
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-12, 07:06   

Napisz łopatologicznie co i jak zrobić, żeby odblokować.
wchodzę do kalkulatora (arkusz excelowy) wersja 1.9 i co dalej? mam przejść na konkretną (którą) zakładkę (czy to nie ma znaczenia), żeby można było odblokować arkusz? A później z paska excela na górze wybieram 'Recenzja" i wybieram przycisk "nie chroń arkusza" ? :hmm: :banghead:
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 247
Wysłany: 2017-05-13, 14:17   

Są dwa sposoby:

1 sposób:
a) Wchodzisz do kalkulatora (arkusz excelowy)
b) Przejdź do arkusza w którym chcesz dodać jakiś składnik. Np w warzywach nie ma cukinii a chcesz ją dodawać do mieszanki. Przechodzisz zatem do arkusza "warzywa".
c) Jeśli jesteś już w arkuszu "warzywa"
d) Przejdź do zakładki "Recenzja"
e) W zakładce "Recencja" kliknij na przycisk "Nie chroń arkusza".
f) koniec czynności teraz możesz wpisywać. Zapisz zmiany.

2 sposób:
a) Wchodzisz do kalkulatora (arkusz excelowy)
b) Kliknij na zakładkę "Plik"
c) Pod textem "Ochrona skoroszytu": Jest lista zablokowanych arkuszy.
d) Kliknij na text "Nie chroń" przy arkuszu który chcesz odblokować. Np w warzywach nie ma cukinii a chcesz ją dodawać do mieszanki. Klikasz zatem na text "nie chroń" przy nazwie arkusza warzywa.
e) Masz zatem odblokowany arkusz.
f)Przejdź do arkusza warzywa i wpisz cukinię.
g) zapisz zmiany.

Powodzenia :)
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 86
Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2017-05-15, 13:44   

Działa!!!!

kluczem była informacja, że trzeba być w konkretnym arkuszu - nie każdy arkusz można zmieniać

:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne