BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi
Autor Wiadomość
Tufitka 

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 2972
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-05, 09:29   

Dalej nic, wagę dałam 4,5 kg, wpisałam wszystko i w liczydle nie pokazuje w komórce E30 (Energia /kg mc/dzień), E32 (Woda), E34 (Białko) :hmm: :evil:
Pozostaje mi korzystać nadal ze starszej (1.8) wersji :confused: .
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1514
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-05-05, 10:03   

Tufitka, jesteś pewna, że uzupełniłaś komórkę H3 o wagę kota?
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-05, 11:18   

Tufitka, no niemożliwe żeby nie działało liczydło :-(
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Tufitka 

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 2972
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-05, 19:53   

doradora napisał/a:
Tufitka, jesteś pewna, że uzupełniłaś komórkę H3 o wagę kota?
Chodzi o komórkę H3 w zakładce Liczydło?
to teraz jasne :hura: . We wcześniejszych wersjach nie uzupełniałam wagi kota (może zaciągało z początku), teraz wpisałam i jest :hura: :banghead: Dzięki Wam doradora i Saga UFFFF
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4607
Wysłany: 2017-05-15, 23:50   

kryska napisał/a:
Tylko dlaczego tak samo traktowane jest masło? Sprawdziłam, też zwiększa ilość mięsa a olej rybi już nie. Teraz w nowej wersji, przykładowo 100g wołowiny to tyle samo mięsa co 90g np.wołowiny plus 10g tłuszczu wołowego, z czym się w pełni zgadzam. Jednak 90g wołowiny plus 10g masła nie potraktowałabym jak 100g mięsa przy wyliczaniu porcji żywieniowej. I dodatkowo, jeśli już każdy tłuszcz dodawany osobno wchodzi do masy mięsa, to dlaczego nie olej rybi ?

Masło generalnie nie jest w BARFie zalecane (jako produkt mleczny oraz jako tłuszcz obrobiony termicznie); można go awaryjnie użyć w przypadku braku wystarczającej ilości surowej tkanki tłuszczowej, dlatego znalazło się w Kalkulatorze.
Masło, zastępując tłuszcz tkankowy, traktowane jest identycznie jak on, to oczywiste. Po prostu używamy masła zamiast tłuszczu przynależnego do mięsa.
Olej z łososia został potraktowany odrębnie ze względu na to, że jest dodatkowym suplementem, a nie częścią mięsa.


bundzus napisał/a:
A ja mam pytanie co do Wapna z alg Lunderlandu w nowej wersji kalka - wydaje mi się, że jest mocno zawyżona ilość jodu w wapnie z alg. Producent podaje

Zawartość jodu w typowej analizie: 20.6 ppm.

A w kalkulatorze jest 16 000,00 µg

Dane w Kalkulatorze pochodzą z tej analizy:
http://5mp.eu/fajlok/alga...www.5mp.eu_.pdf
W momencie uzupełniania danych dla wapnia z alg albo na stronie Lunderland nie było informacji o jodzie, albo ją przeoczyłam, w związku z czym uzupełniałam brakujące rubryki z innego źródła. Wstawimy oczywiście poprawioną wersję. Póki co, jeśli ktoś używa tego wapnia z Lunderland, to proszę sobie podmienić te 16.000 na 2.060 µg.
Swoją drogą dziwne, że jest aż taka różnica w analizach tych samych alg z różnych źródeł.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-05-16, 08:39   

Podmienione :)
 
 
cieciorka 

Barfuje od: wdrażam
Dołączyła: 16 Mar 2016
Posty: 2
Wysłany: 2017-05-27, 13:33   

Czym różni się udziec od udka? Moim zdaniem to to samo i wprowadza w błąd.

Warto również być konsekwentnym i tam, gdzie nie ma kości nic nie dodawać - napisać jedynie "z kością". Bo czasami jest informacja, że z, czasami, że bez, a czasami nie ma żadnej i człowiek się zastanawia, czy tam jest kość, czy nie.
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-27, 15:35   

cieciorka napisał/a:
Czym różni się udziec od udka? Moim zdaniem to to samo i wprowadza w błąd

No niekoniecznie, to raczej nie jest to samo. Udziec to górna część uda, a udko to całość. Zajrzyj np. tutaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=131 czasami w sklepach nazywane jest udko jako dolna część uda - podudzie, a u indyka podudzie to np. okrojona część - golonko. Zajrzyj do działu z mięsem, zobaczysz jak jest dzielony drób.
cieciorka napisał/a:
Warto również być konsekwentnym i tam, gdzie nie ma kości nic nie dodawać - napisać jedynie "z kością".

Nie rozumiem. Jeśli jest jakieś mięso przydzielone jako "mięso" no to jest bez kości a jeśli w zakładce jest jako "z kością" no to jest z kością. Proste według mnie. Trzeba dokładnie oglądać zakładkę Mięso, się wszystko wyjaśni.
:-)
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
aksamitka 

Dołączyła: 22 Maj 2017
Posty: 45
Wysłany: 2017-05-28, 17:28   

a ja nic nie moge zrobic w kalkulatorze, kaze mi nie chronic arkusza i prosi o haslo?
 
 
Arora 

Barfuje od: 24.03.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lut 2016
Posty: 333
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-28, 17:44   

w kalkulatorze w dziale mięso jest królik tuszka - czy to jest z kością? czy trzeba tego królika całego oskubać i kości wyrzucić?
 
 
shana55 
Moderator


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4359
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-05-28, 21:16   

Arora :kwiatek:
Królik tuszka to mięso z całego królika bez kości. Sprawdź w kalkulatorze w zakładce mięso, jak wyglądają parametry mięsa z kością a bez kości. Te z kością mają wysoki wapń :twisted:
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
shana55 
Moderator


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4359
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-05-28, 21:22   

aksamitka :kwiatek:
Napisz PW do Hebe co robić. A tymczasem pobierz kalkulator wersję 1.9 tam zrobisz zmiany i wpiszesz sobie potrzebne dane. Nie ma za dużej różnicy między wersją 1.9 a 1.9a.
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
aksamitka 

Dołączyła: 22 Maj 2017
Posty: 45
Wysłany: 2017-05-29, 05:24   

shana55 napisał/a:
aksamitka :kwiatek:
Napisz PW do Hebe co robić. A tymczasem pobierz kalkulator wersję 1.9 tam zrobisz zmiany i wpiszesz sobie potrzebne dane. Nie ma za dużej różnicy między wersją 1.9 a 1.9a.



niestety to samo :(
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-05-29, 08:08   

aksamitka, czy na pewno rozpakowałaś plik? I czy otwierasz wersję pod Excelem czy wersję Open Office pod OO? Wrzuć mi jakiś zrzute ekranu, bo inaczej dla mnie to jak wróżenie z fusów trochę :/ A jesteś jedyna, która ma z tym problem, więc to nie jest kwestia pliku.
 
 
Arora 

Barfuje od: 24.03.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lut 2016
Posty: 333
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-29, 08:41   

Shana,
nie złość się; prosta odpowiedź, na która nie wpadłam (chociaż wydawało mi się, że gdyby to było mięso z kością to byłoby w tej własnie rubryce ;-)
dziękuję
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne