BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Królik
Autor Wiadomość
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-08, 21:34   

Potwierdziłam tylko na podstawie etykiety. Z wyglądu mięso raczej według mnie nie przypominało tłustego, ale skoro napisali ile ma tłuszczu, kalorii itp. i te dane były zgodne z danymi w kalku w pozycji królik tłusty to tak konstruowałam mieszankę.
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-08, 21:55   

Szkoda, że u nas nie ma takich danych na mięsie :-)
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-05-08, 22:20   

Saga, nie na wszystkich są aż tak wyszczególnione, ale fakt, ze dobrze są mięsa opisane pod względem zawartości ilości białek, tłuszczy czy energetycznym. Ale , tak jak Ci wcześniej wspominałam, nie ma żadnych opisów z jakich czeci są dane partie wołowiny, koniny, zadko cielęciny.... Tylko "do grilowania", "do duszenia" itp., czyli sposób przygotowania , a nie np. łata, antrykot, gulasz.. Z tym , to muszę na wyczucie i wybieram jak najtłuściejsze kawałki .
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-08, 22:30   

Wystarczy jak jest podana ilość białka i tłuszczu, wtedy o wiele łatwiej jest ocenić czy mięso jest tłuste czy chude :-) . Ale fakt, ze namęczyłyśmy się żeby dopasować u Ciebie te mięsa przez to, że kawałki są określane pod względem zastosowania do konkretnego dania, czyli chodzi o ten sposób przyrządzania a brak jest tego podziału według budowy zwierza. W sensie barfa jest to utrudnienie. U nas niestety brakuje dokładnego opisu na mięsie paczkowanym. Co prawda ja ostatnio w Biedronce kupiłam wołowinę rosołową, tak ogólnie określoną, nie wiedziałam z jakiej to części woła. Dla mnie to był szponder. Dopiero w domu dopatrzyłam się, że na etykiecie rozrysowali woła i zaznaczyli które to części są w pudełku :-) . Faktycznie, był szponder ale też i kawałki mostka. W sumie żadna różnica, oba były tłuste, jednak ważne, że taka informacja wreszcie się pojawia.
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-05-08, 22:48   

Dokładnie . Nie jestem pewna, czy to dobra wola producentów , czy wymóg unijny, żeby takie info zamieszczać na opakowaniu (co by klient mógł świadomie wybrać, jaki produkt i z jaką zawartością czego chce kupić).
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-05-10, 11:01   

Zakupiłam tego całego krolika - co jest tak zwinięty na pół na zdjęciu i powiem wam, ze jestem bardzo zadowolona :) on po prostu nie ma sierści i żołądka . Jest ciachniety na pół i ma całą resztę w sobie ( serce, płuca, wątrobę, nerki, cała głowę z oczami, mózgiem, językiem , policzkami... :-> następnym razem użyje go do przepisu z całym królikiem :food:
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-05-10, 11:58   

Ja pierniczę i z głową jest? :shock: Czyli ma tam trochę tłuszczyku w takim razie.
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-05-10, 12:22   

Przepraszam za troszkę makabryczne zdjecie- jesli trzeba, to można potem go usunąć...
[img][/img]
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-05-10, 12:46   

Z 1,6kg wyszło 1,1 kg mięsa ( bez podrobów)
 
 
plsw84me 


Wiek: 24
Dołączyła: 08 Maj 2017
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-05-10, 13:19   

ale patrzy :love: :mrgreen:
_________________
:twisted: JIMMY :twisted: 9miesiecy, rozbójnik! Rude wredne ;-)
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 122
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-12, 05:57   

Zdecydowanie makabryczne zdjęcia. Kocham króliki i nie mogę na to patrzeć.....
 
 
Ines 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2562
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-05-15, 19:00   

Zdjęcia bardzo wartościowe, zwłaszcza głowa w przekroju :kciuk:
_________________
Kocio-barfny kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/LoveLorienTV
  Zaproszone osoby: 129
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 122
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-16, 13:03   

Rozumiem konieczność znoszenia takich widoków prywatnie, podczas przygotowywania mieszanek, ale epatowanie makabrycznością budzi mój niesmak i sprzeciw, tym większy im więcej widzę Waszych uśmieszków i komentarzy typu "ale patrzy". To już jest niezdrowe.

Głowa kota w przekroju wyglądałaby podobnie.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2562
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-05-17, 18:42   

Jesteśmy na forum dotyczącym przygotowywania mięsnych posiłków dla kotów, w dziale o nazwie mięso i produkty zwierzęce, w temacie o króliku. Więc są tu zdjęcia mięsa z królika, tak jak w temacie o kurczaku są zdjęcia kurczaka, a w temacie o wołowinie zdjęcia wołowiny. Skoro kochasz króliki i nie możesz patrzeć na zdjęcia martwych królików to po co wchodzisz do tematu, w którym wiesz, że będą zdjęcia martwych królików? Żeby się wszyscy dowiedzieli, że nie możesz na nie patrzeć? :hmm: ok, fajnie, to już się dowiedzieliśmy, teraz możesz dać innym korzystać z pracy i uprzejmości innych.

Wracając do produktów pochodzenia zwierzęcego, a konkretnie króliczego futra. Wg moich doświadczeń z kilkoma królikami uszy najlepiej suszą się na parapecie (o ile ktoś ich w międzyczasie nie zje), łapki i ogonek moczone najpierw w spirytusie a potem w boraksie (super trwałość i wytrzymałość!), a sama skóra wysuszyła się najlepiej rozciągnięta na desce i służy obecnie jako legowisko dla kotów.
_________________
Kocio-barfny kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/LoveLorienTV
  Zaproszone osoby: 129
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 251
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-06-11, 02:33   

Ines, zazdroszczę ci weny twórczej , w następnym roku w maju przyjeżdżam do Wrocka na komunie chrześnicy ... Może mogłabyś odsprzedać kilka takich zabawek?
Tak przy okazji to chciałem odświeżyć temat wątróbki .... Ostatnio robiłam mieszankę i zapomniałam, ze w zamrażalniku mam 70 g wątróbki z kurczaka , a nie 120g ( ilośc potrzebna do mieszanki), ale znalazłam te dodatkowe gramy wątróbki, tyle ze króliczej. W kalku nie ma takowej wyszczególnionej , wiec podciagnelam ją jako ' z kurczaka'. Nie zaszkodzę tym kotom? Nie przedawkuje wit A?

Ps. Prośba o włączenie choć czesci podrobów z krolika do kalka, jeśli to możliwe :kwiatek:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne