BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Katowice i cały Śląsk - mięso, podroby
Autor Wiadomość
tomoyo 


Dołączyła: 18 Sty 2017
Posty: 17
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-04-13, 14:47   

no właśnie tak pracuję że nie bardzo mam opcję, o 16 w normalnym mięsnym też nic nie ma :-/ ale muszę spróbować pojechać do Indyk Śląsk właśnie skoro dokładają cały dzień :-)
 
 
Sienna 

Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 29
Dołączyła: 18 Lut 2017
Posty: 7
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-07-25, 21:14   

hej, wrzucam zdjęcia asortymentu sklepu Indyk Śląsk, które zrobiłam w grudniu 2016 (ceny teraz mogą być trochę inne) https://drive.google.com/drive/folders/0B1GttE4Axz_EemR5Q1BfOU1tVmc?usp=sharing
Może komuś to się przyda.
Polecam też targ w Gliwicach (ten przy stadionie Piasta), jest tam stragan z wołowiną, mają np. policzki wołowe za 8-9zł/kg, tłuszcz (taki jak słonina tylko z krowy), nerki wieprzowe itp. Warto się tam pojawić wcześnie rano.

Ale nie samą wołowiną i indykiem kot żyje;) dlatego szukam grupy do wspólnych zamówień mięsa, mieszkam w Gliwicach, mogę dojechać po towar do innych śląskich miast. Może udało by się nawiązać kontakt z rzeźnikiem i organizować ciekawe mięsa, a nie opłaca mi się bawić w to samej dla jednego koteczka.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1416
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-07-26, 09:13   

ja jestem chętna na wspólne zamówienia, chociaż moje kociaste (3 szt.) ostatnio odmówiły wołu i wypadł z listy

przy giełdzie warzywnej na toruńskiej jest hurtownia drobiu, ale jeszcze tam nie byłam
tu: https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656 (w białym budyneczku po prawej)
czynna jest od 5 do 11 więc to taka prawdziwa hurtownia :)
 
 
Sienna 

Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 29
Dołączyła: 18 Lut 2017
Posty: 7
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-07-26, 17:15   

super:)
mieszkam blisko Toruńskiej, sprawdzę ją
 
 
Sienna 

Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 29
Dołączyła: 18 Lut 2017
Posty: 7
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-07-30, 10:57   

zwiedziłam 3 hurtownie, które mieszczą się za Starym Hangarem.

1. "Dystrybucja wędlin Tomasz Wąsik", tel. 32 337 10 80 / 516 032 612, zaraz przy bramie, sprzedaje głównie mięso przetworzone, ale można dostać wołowinę i wieprzowinę, byłąm ok. 8 rano i niewiele tego zostało. Przykładowe ceny: szponder wołowy 17zł, nerki wieprzowe 3,13zł
godz. otwarcia: 5-10 rano

2. "Hurtownia drób - wędliny - jajka", tel.32 331 7264, sprzedaje kurczaka i indyka, indyk pochodzi z Indyka Śląskiego, chyba mają tylko standardowe kawałki dla ludzi, zapytałam o mięso ścinkowe i kawałki podudzi, które kupuję w sklepie firmowy Indyka Śląskiego i powiedziano mi, że nie sprowadzają takich rzeczy. O cenach się nie dowiedziałam, bo podobno co chwilę się zmieniają.

3. Hurtownia wędlin (duży biały budynek) - są tam tylko wędliny.

W sumie niewiele pytałam o mięsa, bo pojechałam tam przed kawą i słabo jeszcze myślałam, ale macie numery tel., żeby się dowiedzieć więcej :)
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1416
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-07-31, 08:05   

Sienna, wieprzowina jest dyskusyjna, ale podrobów wieprzowych chyba nikt nie podaje, te nerki to raczej nie dla zwierza na surowo...

a tą małą hurtownię drobiu też zaliczyłaś? bo ona nie jest za starym hangarem?
 
 
Sienna 

Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 29
Dołączyła: 18 Lut 2017
Posty: 7
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-08-03, 18:30   

Źródła mięsa na Toruńskiej, ciąg dalszy. Byłam w hurtowni, o której pisała Doradora, na zakręcie, blisko ul. Rybnickiej.
Zrobiłam zakupy bez zapowiedzi, w ilości raczej detalicznej, sprzedali bez problemu.
Towar był świeży, a obsługa bardzo miła, mają kurczaki i indyki (znowu z Indyka Śląskiego).
Ceny za 1kg:
podudzie indycze 6,83 zł
serca drobiowe 6,20 zł
wątroba z indyka 6,09 zł
skrzydełka z kurczaka 4,62 zł

Co do podrobów wieprzowych, czy jest jakiś sensowny argument za tym, żeby ich nie podawać? (poza ryzykiem zarażenia wirusem Aujeszkyego, który podobno nie występuje w Polsce?)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne