BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi
Autor Wiadomość
aksamitka 

Dołączyła: 22 Maj 2017
Posty: 45
Wysłany: 2017-09-28, 07:44   

z małopolski
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-09-28, 08:01   

aksamitka, napisz mi na PW swojego maila. Wyślę Ci wersję rozpakowaną (na Excela tak?) na maila.
 
 
fumkaola 

Dołączyła: 11 Lip 2017
Posty: 16
Skąd: Rumia
Wysłany: 2017-10-10, 09:38   

Zaciągnęłam najnowszą wersję testową kalkulatora dla OO (nie mam możliwości pracy na zwykłym Office) i zauważyłam, że jak próbuję dodać warzywa (dowolne z listy) to nie dodają się one do tabelki. Czy coś może robię nie tak czy jest jakiś błąd? W poprzedniej wersji normalnie dodawała się pozycja "warzywa"
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-10-11, 07:02   

fumkaola, sprawdzę zaraz!
 
 
fumkaola 

Dołączyła: 11 Lip 2017
Posty: 16
Skąd: Rumia
Wysłany: 2017-10-22, 07:54   

Hebe , czy coś ruszyło może w kwestii tych warzywek? czy jednak pracować na wcześniejszej wersji kalkulatora dla OO?
 
 
HUSI 

Barfuje od: Jeszcze nie
Wiek: 46
Dołączyła: 22 Paź 2017
Posty: 3
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-11-03, 21:57   

Mam pytanie jak usuwać niechciane pozycje przy tworzeniu przepisu np gdy doda się omyłkowo jakąś pozycję. Próbowałam zerować błędną pozycję ale kalkulator nie reaguje i nie zmienia ilości na zero.proszę o podpowiedź lub wskazanie linkiem odpowiedzi na forum .
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1076
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-11-03, 22:52   

A gdzie zerujesz? Musisz to robić w zakładce Barf, bezpośrednio w arkuszu, nie w kreatorze.
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-11-09, 11:09   

fumkaola, cholera zaczęłam nad tym siedzieć i potem pojechałam na wakacje. Postaram się do tego wrócić na dniach.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2562
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-11-24, 18:07   

HUSI, ja też nie wiem jak to poprawnie robić :-P wpisuję po prostu np 0,00000001 i wtedy się zeruje.
_________________
Kocio-barfny kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/LoveLorienTV
  Zaproszone osoby: 129
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1514
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-11-26, 13:50   

bezpośrednio w komórce excela można wpisać "0" i już jest wyzerowane
 
 
KaiKai 


Barfuje od: 2 lat
Udział BARFa: 50-75%
Dołączył: 20 Kwi 2015
Posty: 13
Skąd: Graz-Jastrzębie
Wysłany: 2017-11-27, 21:27   

HUSI napisał/a:
Mam pytanie jak usuwać niechciane pozycje przy tworzeniu przepisu np gdy doda się omyłkowo jakąś pozycję. Próbowałam zerować błędną pozycję ale kalkulator nie reaguje i nie zmienia ilości na zero.proszę o podpowiedź lub wskazanie linkiem odpowiedzi na forum .


Mam ten sam problem , wpisanie zera , czy nawet 0,000001 bezpośrednio w komórce nie usuwa kolumny, przez co wydruk przepisu w oo 1,6 wygląda tak:

Mieszanka na 10 dni dla 5,15 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 174 g mieszanki (25 g mięsa na kg wagi kota)

444,0 g Wołowina szponder
336,0 g Indyk podudzie bez skóry
250,0 g Kurczak udo bez kości bez skóry
180,0 g Indyk serce
100,0 g Kurczak żołądek
72,5 g Wątroba kurczaka
0,0 g 0,0 miarek Tauryna
0,0 g Woda
8,0 g Wapno z alg (Algenkalk Lunderland)
5,0 g 4,5 miarek Sól morska jodowana
3,2 g 6,3 miarek Tauryna
254,0 g Woda
63,7 g Łosoś hodowlany
0,0 g 0,0 miarek Tauryna
30,0 g Woda
1,5 tab Tokovit E 100 (kapsulka)
0,0 g 0,0 miarek Tauryna
9,0 g Woda
16,7 g 6,7 miarek Fortain
0,0 g 0,0 miarek Tauryna
0,0 g Woda
0,0 g Smalec gęsi
1,3 g 2,1 miarek Mączka z alg morskich
0,0 g Olej z łososia SALMOPET

Próbuję to jakoś ogarnąć pierwszy raz , aktualnie to jest mój największy problem ;-)
 
 
shana55 
Moderator


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4359
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-11-27, 23:20   

KaiKai :kwiatek:
Sposób robienia przepisu w Oo jest troszkę inny niż w Excelu, ale jedno maja wspólne.
Wpisujesz ilości mięs, podrobów, ilość żółtek i w następnej kolejności tylko wybierasz suplementy, których ilości kalkulator sam wyliczy i doda do przepisu. Trzeba to zrobić tylko raz, wtedy nie będą się powtarzały suplementy.
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
Hebe 
Moderator


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 346
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-11-28, 09:38   

Pomyślę nad dodaniem jakiejś funkacji usuwania supla z przepisu, bo i tak muszę usiąść do tych warzyw i to dokończyć. Tylko dajcie mi jeszcze chwilę czasu. :)
 
 
KaiKai 


Barfuje od: 2 lat
Udział BARFa: 50-75%
Dołączył: 20 Kwi 2015
Posty: 13
Skąd: Graz-Jastrzębie
Wysłany: 2017-11-28, 15:54   

shana55 napisał/a:
KaiKai :kwiatek:
Sposób robienia przepisu w Oo jest troszkę inny niż w Excelu, ale jedno maja wspólne.
Wpisujesz ilości mięs, podrobów, ilość żółtek i w następnej kolejności tylko wybierasz suplementy, których ilości kalkulator sam wyliczy i doda do przepisu. Trzeba to zrobić tylko raz, wtedy nie będą się powtarzały suplementy.


Jasne najpierw mięso, to wiadome dla mnie.
Aha, czyli supli nie dodawać pojedynczo tylko wszystkie rubryki z suplami od razu uzupełnić?
A co jeśli będę chciał zmienić przepis , troszkę pokombinować, to tak nie od razu wszystko idealnie wychodzi, zamienić watróbkę na wit A, a choćby zmienić mięso bo z tego co widzę moja testowa mieszanka wyszła zbyt tłusta i nie przyjmuję już smalcu z gęsi , tak mi się przynajmniej wydaję ;-)
 
 
shana55 
Moderator


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4359
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-11-28, 19:11   

KaiKai :kwiatek:
Wszystkie zmiany czegokolwiek w kalku wymagają przeliczenia przepisu na nowo.
Może więc najpierw rób sobie tak zwane przepisy na sucho dla ćwiczenia, zaglądając do zakładek i zwracając uwagę na parametry mięs. Co z czym można połączyć, co dodać.
Dojdziesz do wprawy po kilku przepisach.
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne