BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywienie w chorobach nerek
Autor Wiadomość
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1459
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-10-10, 14:11   

fenolowa_mama, gdzieś była na forum rozmowa o tym, ale nie znajdę... może w temacie o galaretce?

Potwora, otworzyłaś mi oczy tym porównaniem :kwiatek:
a koty mam 3, z tego jeden jest u weta jak sparaliżowany i wszystko można mu zrobić, drugi nie traci rezonu i mu się nie podoba, że ktoś w nim "dłubie" oraz Żaba, diabeł wcielony, bestia warcząca, aczkolwiek pierwszy raz mnie pogryzła
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 55
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2017-10-10, 15:18   

fenolowa_mama, podczas gotowania kości wypłukuje się z nich dużo fosforu. Dużo fosforu + chore nerki = jeszcze bardziej chore nerki. Jeśli jest podejrzenie niewydolności nerek, na rosołku zrób pomidorówkę dla dwunogów :-P A jeśli chcesz kotu wspomóc picie, to wywar przygotuj tylko z mięsa, bez kości.
_________________
Tita 2005, Klakson 2007, Lola 2013
 
 
fenolowa_mama 

Dołączyła: 03 Paź 2017
Posty: 11
Wysłany: 2017-10-10, 15:52   

Kiedy właśnie jeden dwunóg jest wegetarianinem a drugi będzie dopiero w weekend. Ale zrobię jak poradziłas. Następnym razem ignoruje tylko na mięsie ;) Dzięki.
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1029
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-10-10, 17:06   

Anilina, możesz podać źródło jeśli chodzi o dużą zawartość fosforu w takim rosołku?
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 55
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2017-10-10, 18:05   

Saga, rozumiem, że nie dyskutujemy tu o wysokiej zawartości fosforu w kościach, bo ten temat przewija się od pierwszego postu Dagnes niniejszego wątku.
Co do zawartości fosforu w wywarze, to bardziej drogą dedukcji. Gotowanie powoduje wypłukiwanie minerałów z kości. Opis tego, co dzieje się z kością podczas obróbki termicznej jest zamieszczony w pierwszym poście wątku o kościach (niestety nie da się go zacytować) http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2070
Skoro minerały - w tym fosfor - zostają wypłukane, trafiają do wywaru. Dlatego nie podałabym rosołku z kości nerkowcowi.
Wspominała również o tym na 34 stronie wątku nerkowego
Margot napisał/a:
Do rosołku przedostają się minerały z mięsa z kością, a więc i fosfor. Dla nerkowca to średni pomysł.
(muszę popracować nad wklejaniem linków, bo jeszcze nie ogarnęłam :-P )
_________________
Tita 2005, Klakson 2007, Lola 2013
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1029
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-10-10, 18:35   

No oczywiście, że pytam o rosołek a nie o kości bo o rosole pisałaś. Zapytałam z ciekawości, bo z tego co czytałam są dwie szkoły na temat tego przedostawania się minerałów do wywaru. Myślałam, że masz jakieś wiarygodne źródła. Np. w tym wątku: http://www.barfnyswiat.or...p=120191#120191 Dagnes podaje:
Cytat:
Niemiecka baza danych podaje, że domowy rosół zawiera 66mg fosforu w 100g. Nie piszą jaki to rosół (z jakiego mięsa , czy z mięsa z kością), więc pewnie to jakaś wartość średnia dla różnych sposobów przyrządzania i różnych "wsadów".
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 55
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2017-10-10, 19:41   

W sumie to ciekawy temat.
Wyszukiwanie na polskich stronach nie przynosi specjalnie efektów, bo większość opracowań dla ludzi chorych na PNN dotyczy zaleceń wprowadzenia diety niskobiałkowej, czyli nawet mięso jest be, co nijak się ma do naszych mięsożerców.
Z drugiej strony, na anglojęzycznym portalu dla osób chorych na niewydolność nerek znalazłam przepis na zalecany bulion ze skrzydełek lub całego kurczaka https://www.nwkidney.org/...chicken-broth/#
Podają w nim, że zawartość fosforu w 100ml takiej zupki to tylko 55 mg.

Żadnych wiarygodnych źródeł niestety nie mam Sago.

Bądź tu człowieku mądry i dbaj o kota...
_________________
Tita 2005, Klakson 2007, Lola 2013
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 416
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-10-11, 07:03   

Jednym z podstawowych zaleceń diety nerkowej jest barf robiony bez kości. Więc logicznym dla mnie jest, że rosół też musi być bez nich. A co do żródeł zawartości fosforu w rosole, to doszukiwanie się ich wydaje mi się bez sensu ;-) Bo rosół to pojęcie ogólne- to wywar z mięsa. I w zależności, jakich mięs użyjemy, w jakiej ilości, w jakich proporcjach, jakie dodatki warzywne zastosujemy, jak długo będziemy wszystko gotować, tak możemy uzyskać różne wyniki.
 
 
fenolowa_mama 

Dołączyła: 03 Paź 2017
Posty: 11
Wysłany: 2017-10-11, 08:30   

Udało mi się dziś zebrać mocz do badania - okazało się, że to nic trudnego, tylko podnieść dupkę i samo leci:)
Zdziwiłam się jednak bo zebrałam bardzo dużo moczu - całe opakowanie (ponad 100 ml). Czy to normalne? Kot od momentu dopajania sika dwa razy w ciągu dnia. Nie wiem jakiej objętości jest ta druga porcja. Nie mogę znaleźć w internecie nigdzie informacji ile powinien kot dobowo wydzielać moczu.

Edit: Już znalazłam - dobowa objętość jest od 40 - 250 ml moczu, więc chyba nie ma się co martwić:) Swoją drogą duży rozrzut.

Za godzinę pewnie będę miała wyniki to napiszę.
  
 
 
fenolowa_mama 

Dołączyła: 03 Paź 2017
Posty: 11
Wysłany: 2017-10-11, 14:16   

Mam już wyniki moczu i sama nie wiem co myśleć, bo w internecie są różne wartości dla granicznych norm gęstości moczu i pH. Gęstość wydaje się być zbyt niska (ale internet podaje, że może być od 1,02, choć więcej źródeł wskazuje 1,03), pH natomiast chyba powinno być do 6, a jest 6,5 (choć źrodła podają że może wynosić nawet 9.

Co sądzicie?

Dodatkowo zrobiłam kreatyninę, co prawda nie z dobowej zbiórki moczu tylko z jednej porcji, ale wynik wyszedł 123 mg/dl gdzie norma jest od 110 mg/dl, więc zapewne w dobowej zbiórce byłoby podobnie.

Wyniki:
Barwa: Żółta
Przejrzystość: zupełna
Odczyn: 6,5
Ciężar właściwy: 1,02
Białko: 1,2 mg/dl
Glukoza: nie wykryto
Bilirubina: nieobecny
Urobilinogen: norm
Ciała ketonowe: nieobecne
Azotyny: nieobecne
Leukocyty: 0-1 w polu widzenia
Erytrocyty: nieobecne

Osad:
Nabłonka płaskie - pojedyncze w polu widzenia
  
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1459
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-10-12, 09:51   

szybkie pytanie, bom w szale pierwszej złej diagnozy :shock:
mogę kotom z podwyższoną kreatyniną zwiększać podaż drożdży dla odporności czy absolutnie nie bo drożdże mają fosfor???
 
 
shana55 
Moderator


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4236
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-10-12, 17:53   

doradora :kwiatek:
Nie szalej!! Możesz spokojnie dawać drożdże koty nie są nerkowe. Nie wiem jakie mieszanki robisz, trzymaj fosfor w mieszance na 60mg i dobrze będzie.
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
magda87 

Barfuje od: 09.2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 30
Dołączyła: 15 Sty 2013
Posty: 7
Wysłany: 2017-10-13, 21:55   

Proszę o pomoc z przepisem. Jak już pisałam w wątku nerkowym jesteśmy na etapie diagnostyki z moimi koteczkami. Chwilowo (miesiąc) były na saszetkach nerkowych i było widać ze lepiej się czują. Do czasu zakończenia diagnostyki chciałabym żeby były na BARFie nerkowym. Mam kalkulator jednak brakuje mi wiedzy oraz czasu żeby tę wiedzę uzupełnić. Czy poniższy przepis można tak zmodyfikować żeby nadawał się dla nerkowców:
1 kg mięsa bez kości (mięśnie, serca i żołądki)
40 g wątroby
5-6 g mączki ze skorupek lub 5 g węglanu wapnia lub 10-11 g cytrynianu wapnia
2 g soli
2 g tauryny
30 g łososia
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
1 ml oleju z łososia
50 g warzyw
400 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa

Moje koty to Klara 8 letnia kotka, waży 4kg (przed saszetkami 3,6) oraz Kostek, kocur lat 5, waży 4 kg (przed saszetkami 3,8). Nie chorują na nic (przynajmniej nic do tej pory nie zostało zdiagnozowane). Nie wychodzą, co za tym idzie nie są zbyt aktywne.
Wyniki badań:
Kostek
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 7,94 G/l 6,00-11,0
NEU 4,00 G/l 3,00-11,0
NEU % 50,4 % 60,0-78,0
LYM 1,36 G/l 1,00-4,00
LYM % 17,1 % 15,0-38,0
MONO 0,499 G/l 0,040-0,500
MONO % 6,29 % 0,010-4,00
EOS 2,03 G/l 0,040-0,600 X
EOS % 25,6 % 0,010-6,00 X
BASO 0,046 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,579 % 0,001-1,00
RBC 10,9 T/l 5,00-10,0
HGB 163,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,499 l/l 0,300-0,440
MCV 45,7 fl 40,0-55,0
MCH 14,9 pg 13,0-16,0
MCHC 326,0 g/l 310,0-360,0
PLT 250,0 G/l 180,0-550,0
Albuminy 32,5 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 44,4 U/l 1,00-91,0
alfa-Amylaza 1140,0 U/l 10,0-1850,0
AP - fosfataza alkaliczna 20,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 27,7 U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 77,2 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 2,59 μmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 3,93 mmol/l 1,80-6,50
CK - kinaza kreatynowa 192,0 U/l 50,0-690,0
Fruktozamina
wynik 224,6 190,0-365,0
interpretacja
W przypadku insulinoterapii na dobrą kontrolę leczenia cukrzycy wskazuje stężenie fruktozaminy w zakresie 350-450 μmol/l
GLDH 1,91 U/l 0,010-6,00
Glukoza 5,05 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 0,01 U/l 0,010-5,00

Kreatynina 247,5 μmol/l 1,00-168,0
LDH 271,2 U/l 160,0-1050,0
Lipaza (DGGR) 32,1 U/l 0,000-26,0
Mocznik 11,4 mmol/l 5,00-11,3
Trójglicerydy 0,630 mmol/l 0,060-1,14
Chlorki 116,0 mmol/l 100,0-120,0
Fosfor nieorganiczny 1,70 mmol/l 0,800-1,90
Magnez 1,11 mmol/l 0,600-1,30
Potas 6,02 mmol/l 3,00-4,80
Sód 153,0 mmol/l 145,0-158,0
Wapń 2,28 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 0,727 0,500-1,10
Globuliny 44,7 g/l 19,0-66,0



Klara
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 7,88 G/l 6,00-11,0
NEU 4,92 G/l 3,00-11,0
NEU % 62,4 % 60,0-78,0
LYM 2,15 G/l 1,00-4,00
LYM % 27,2 % 15,0-38,0
MONO 0,519 G/l 0,040-0,500
MONO % 6,59 % 0,010-4,00
EOS 0,208 G/l 0,040-0,600
EOS % 2,63 % 0,010-6,00
BASO 0,095 G/l 0,001-0,100
BASO % 1,20 % 0,001-1,00
RBC 9,75 T/l 5,00-10,0
HGB 152,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,464 l/l 0,300-0,440
MCV 47,6 fl 40,0-55,0
MCH 15,6 pg 13,0-16,0
MCHC 327,0 g/l 310,0-360,0
PLT 545,0 G/l 180,0-550,0
Albuminy 35,2 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 95,1 U/l 1,00-91,0
alfa-Amylaza 1125,0 U/l 10,0-1850,0
AP - fosfataza alkaliczna 23,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 35,2 U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 88,1 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 0,600 μmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 5,84 mmol/l 1,80-6,50
CK - kinaza kreatynowa 311,0 U/l 50,0-690,0
Fruktozamina
wynik 288,0 190,0-365,0
interpretacja
W przypadku insulinoterapii na dobrą kontrolę leczenia cukrzycy wskazuje stężenie fruktozaminy w zakresie 350-450 μmol/l
GLDH 1,64 U/l 0,010-6,00
Glukoza 6,56 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 0,01 U/l 0,010-5,00

Badanie Wynik Jedn. Norma
Kreatynina 259,2 μmol/l 1,00-168,0
LDH 144,8 U/l 160,0-1050,0
Lipaza (DGGR) 28,3 U/l 0,000-26,0
Mocznik 16,7 mmol/l 5,00-11,3
Trójglicerydy 0,600 mmol/l 0,060-1,14
Chlorki 117,0 mmol/l 100,0-120,0
Fosfor nieorganiczny 1,25 mmol/l 0,800-1,90
Magnez 1,20 mmol/l 0,600-1,30
Potas 5,28 mmol/l 3,00-4,80
Sód 154,0 mmol/l 145,0-158,0
Wapń 2,57 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 0,665 0,500-1,10
Globuliny 52,9 g/l 19,0-66,0
 
 
Kimchi 


Barfuje od: Teraz
Udział BARFa: do 25%
Dołączyła: 27 Lip 2014
Posty: 54
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 20:43   

Przyłączqm się do powyższego pytania. U nas dziś w badaniach moczu wyszła kreatynina 2,1 (przy normie 0,6-1,8), białko w moczu i ph 7. Chcę dodatkowo zapytać czy jest możliwość ominięcia w przepisie wątrobki , ponieważ to składnik odpowiedzialny za klęskę mojego barfa
 
 
magda87 

Barfuje od: 09.2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 30
Dołączyła: 15 Sty 2013
Posty: 7
Wysłany: Wczoraj 21:49   

Więc teraz we dwie prosimy o pomoc ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne