BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Baranina/Jagnięcina
Autor Wiadomość
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 849
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-07-09, 21:26   

Merynosa nikt u mnie nie zje, bo wszyscy domownicy narzekają, że to straszny smród. :lol: A ja sama nie jestem fanką żadnej baraniny. Ale jestem ciekawa jak dla kocich nosów i gustów.
_________________
 
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 363
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-21, 10:56   

Udziec jagnięcy przyporządkowałam sobie w kalkulatorze pod gulasz jagnięcy. Czy dobrze?
Tyle że udziec dość tłusty, jakoś mi tego tłuszczu w kalku za mało w gulaszu. Jak wy robicie?
 
 
Silvena 
Moderator


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1225
Skąd: UK
Wysłany: 2015-11-21, 11:06   

Ja używałam owczej nogi, ale ona ma mniej tłuszczu niż gulasz jagnięcy. Z tym, że ja miałam owczą nogę i dane z opakowania zgadzały się z tym co jest w kalku. Więcej tłuszczu od gulaszu ma po prostu "jagnięcina".
 
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 363
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-21, 11:47   

Silvena, no tak! Pasuje idealnie! Dopytałam w międzyczasie telefonicznie u rzeźnika, gulasz robi się właśnie z udźca. Ale to co kroją na gulasz w sklepie jest okrojone z wierzchniego tłuszczu. Tak więc jeśli mamy w domu nogę w całości to pozycja "mięso" jest pod tym względem bardzo ok: białko tak samo, fosfor prawie też, tylko tłuszcz wyżej. Patrze głównie pod kątem parametrów dla nerkowców. Dzięki Silvena :kwiatek:
 
 
vesela krava 
Moderator


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 962
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-11-21, 12:05   

Jagnieca noga badz lopatka to taki kawalek miesa, ktory w srodku, pod wierchnia warstwa tluszczu, jest dosyc chudy. Zdarza mi sie kupic noge odtluszczona, ale najczesciej jest tlusta, prawie jak szponder. Ja uzywam tych danych dla lopatki i tych dla udzca. Jest tez wersja odtluszczona: http://www.foodcomp.dk/v7...asp?FoodId=0941
 
 
Kascok 

Dołączyła: 20 Lis 2015
Posty: 15
Wysłany: 2016-01-12, 10:41   

A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości? Czy nie dawać? Dzisiaj w pracy kolega dostał cały wór kości wołowych i jagnięcych i całe mnóstwo okrajków tłuszczu. 15zł za 10kg. Dał mi kilka kawałków dla psiaka, bo zachwalał, że to bogactwo straszne. Ale ja się nie znam dlatego wolę zapytać was :)
 
 
Mazilo 

Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 31
Wysłany: 2016-04-05, 17:02   

A jak przyporządkować mrozonke kostną z As-pol , albo jak ktoś może to proszę o podanie składu
 
 
Cisiowianka 

Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 20
Dołączyła: 27 Cze 2016
Posty: 30
Wysłany: 2018-01-07, 23:20   

Do czego podpiąć płuca baranie?
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4680
Wysłany: 2018-01-08, 10:26   

Cisiowianka, co to znaczy "podpiąć"? Chodzi o przyporządkowanie w Kalkulatorze? Jeśli tak, to chyba najbliżej będzie im do płuc wołowych (są ujęte w Kalku).

Kascok napisał/a:
A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości?

Jasne, że można, a nawet trzeba, jeśli tylko ma się do takowego dostęp. Ze wszystkich zwierząt hodowanych przemysłowo, baran ma jeszcze najbardziej zbliżony do naturalnego skład tklanki tłuszczowej, bo wciąż jest wypasany na łąkach.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Cisiowianka 

Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 20
Dołączyła: 27 Cze 2016
Posty: 30
Wysłany: 2018-01-27, 12:46   

dagnes, Tak, to właśnie miałam na myśli i bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A w przypadku śledziony i nerek (również baranich) - ile mogę ich dodawać do mieszanki?
Chciałabym się również dowiedzieć - dodając śledzionę baranią do kalkulatora mam ją dodać jaką wołową czy słuszniejsze będzie dodać ją jako owczą?
I jeszcze jedno pytanie co do śledziony wołowej - w kalkulatorze mamy "Wołowina śledziona" i "Wołowa śledziona", które dość znacznie różnią się wartościami m.in. chloru, żelaza, selenu, wit. A. Którą kiedy wpisywać w kalkulator?
 
 
Ines 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2587
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-02, 13:30   

Cisiowianka napisał/a:
dodając śledzionę baranią do kalkulatora mam ją dodać jaką wołową czy słuszniejsze będzie dodać ją jako owczą?


Owca i baran to ten sam gatunek, tylko inna płeć, więc chyba raczej jako owczą :)
_________________
Kocio-barfny kanał na YouTube: https://www.youtube.com/LoveLorienTV
  Zaproszone osoby: 136
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne