BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jadłospis 14 miesięczna sunia husky
Autor Wiadomość
madziar56 

Barfuje od: 28.08.2014
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-08-24, 21:26   Jadłospis 14 miesięczna sunia husky

Prosiłabym o potwierdzenie czy dobrze myślę w początkowym jadłospisie.
Po przeanalizowaniu wielu informacji z forum postanowiłam rozpocząć karmienie w ten sposób:
1,2,3 dzień 2 x dziennie żwacze
4,5, dzień 1 x dziennie żwacze, 1 x dziennie wołowina 2 kategorii
6,7 dzień 1 x dziennie żwacze, 1 x dziennie ogon wołowy lub cielęcy + w zależności od jego wielkości trochę wołowiny lub żwaczy.

Moja sunia jadła już nie raz surowe mięso np kurczaka (choć raczej to były zawsze skrawki), dostawała też gicz cielęcą i nigdy nie miała rewolucji żołądkowych, ale wolę mimo wszystko przyzwyczaić jej żołądek do zmiany. Czy taki start będzie dla niej odpowiedni? Oczywiście będę obserwować jak się miewa po wprowadzeniu po raz pierwszy wołowiny ale myślę że nie powinno być źle. Ewentualnie czy na pierwszy raz nie pomieszać jej żwaczy z wołowiną pół na pół w 1 posiłku czy lepiej samo mięso?
Czy jeśli po takim tygodniu wszystko będzie ok to mogę wprowadzać już zróżnicowaną i zbilansowaną dietę czy dalej stopniowo wprowadzać nowe mięsa, podroby i kości?
Kiedy wprowadzić dodatki? Planuję jej podawać jajko, siemię lniane, olej z łososia grizzly, algi lunderland, sól himalajską, kerabol, zastanawiam się nad tranem choć skoro grizzly zawiera witaminę D to czy mimo wszystko dodatkowo podawać? oraz nad drożdżami. Czy dodatki i suplementy podawać stopniowo?
Proszę o podpowiedź

[ Dodano: 2014-08-31, 10:41 ]
Co prawda na poprzednie moje pytania nikt nie odpowiedział, ale w miarę sobie poradziłam. Psina już od 3 dni na barfie zjada żołądki wołowe i dostaje też łososia z kością (musiałam spróbować podać bo jako jedyny przyjechał rozmrożony z aspolu ale paczka dotarła dopiero na 3 dzień z winy kuriera).
Kupki są w normie takie małe ciemne i zwarte :D

Mam pytanie czy podawać jej wątróbkę jeśli będzie dostawała jako przysmaki ciasteczka z wątróbki? Nie chcę przesadzić z witaminą A a w oleju z łososia też jej trochę jest.

Drugie pytanie czy żołądki wołowe zakupione z aspolu mam uważać jako żwacz z treścią (zielony) czy żołądek wołowy według kalkulatora?

Bardzo proszę o opowiedź
 
 
psy-i-koty 

Wiek: 50
Dołączyła: 11 Lut 2014
Posty: 809
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2014-08-31, 10:49   

żołądek to żwacz, to to samo.
Wątróbka rozluźnia kupę wiec się nie zdziw jak będzie rozwolnionko.
Faktycznie z wątrobą nie należy przesadzać żeby nie przedawkować, tutaj najlepiej byłoby w kalkulatorze sprawdzić ile wychodzi witamin w tym co już podajesz.
 
 
madziar56 

Barfuje od: 28.08.2014
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-08-31, 11:06   

Dzięki za odpowiedź

Chodzi o to że w kalkulatorze są 2 pozycje i mają różne wartości ale uznam mój żwacz jako ten zielony z treścią :)

A taka upieczona wątróbka ma dalej taką samą wartość witaminy A? Te ciasteczka już nie raz jej robiłam jako nagrody i nie było rewolucji ale pewnie na surową może zareagować inaczej.
 
 
psy-i-koty 

Wiek: 50
Dołączyła: 11 Lut 2014
Posty: 809
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2014-08-31, 11:15   

nie wiem co się dzieje z pieczoną. Moje po ciasteczkach miały ciemne kupy ale nie luźne. A jak surowej za dużo to suka robi na rzadko, a labradora to nie rusza wcale. Więc wszystko zależy od psa :)
 
 
madziar56 

Barfuje od: 28.08.2014
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-10-16, 20:04   

Układam jadłospis psiakowi z kalkulatorem ale mimo wszystko jakbym mogła prosić o potwierdzenie czy według Was jest on ok.

Dzienna porcja 660g - 4,6 kg
mięso - 2,30 kg
żołądki - 0,92 kg
podroby -0,69 kg
kości - 0,69 kg
Nie podaje jej warzyw i owoców stąd pododawałam te 20 % po równo do wszystkich pozycji.
W zamian dostaje siemię lniane + warzywa i owoce jako przysmak raz na jakiś czas.

Wyszło mi:
Jadłospis nr 1
900 g wołowina drugiej kategorii albo i trzeciej bo jest dość tłusta
600 g udko kurczaka bez kości
500 g konina
300 g łosoś (właściwie zmielony łeb łososia)
300 g szyja (indycza lub kurza)
100 g kość z udka kurczaka z małą ilością mięsa
300 g skrzydło (kacze, indycze lub kurze)
800 g żwacz wołowy nieoczyszczony
200 g żołądek indyka
150 g serce indyka
100 g serce kury
220 g nerki wołowe
50 g wątroba z kurczaka (wg kalkulatora norma przekroczona 3 albo i 4 krotnie...)
2 x jajko bez skorupek
12 g soli himalajskiej
20 g mączki ze skorupek jajek (wydaje mi się tego strasznie dużo)
3-4 g alg
0,3 tabletki tokovitu 200
5 g hemoglobiny suszonej wołowej
15-20 g drożdży
1 łyżeczka oleju z łososia grizzly (dlatego zrezygnowałam z tranu choć nie wiem czy to dobrze)

Jadłospis nr 2
1200 g wołowina drugiej kategorii albo i trzeciej bo jest dość tłusta
900 g udko z indyka bez kości
300 g łosoś łeb
350 g szyja (indycza lub kurza)
350 g skrzydło (kacze, indycze lub kurze)
800 g żwacz wołowy nieoczyszczony
350 g serce kurze
350 g żołądek kurzy
50 g wątroba kurczaka
2 x jajko bez skorupek
12 g soli himalajskiej
18 g mączki ze skorupek jajek
3-4 g alg
0,2 tabletki tokovitu 200
12 g hemoglobiny suszonej wołowej
15-20 g drożdży
1 łyżeczka oleju z łososia grizzly

Czy według Was jest ok?
Proszę o jakieś wskazówki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne