BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz niskowęglowodanowy dla ludzi
Autor Wiadomość
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-10-26, 18:00   

Gdzie kupujecie masło migdałowe? Jeśli na allegro to które ? Czy po zjedzeniu takiego ciasta nie dostaje się rozwolnienia ? (może po tym z czekoladą nie?) Kiedyś zrobiłam przepyszny tort z migdałów i po zjedzeniu trochę większej porcji :oops: trochę mnie pogoniło :evil: Migdały mają jednak takie działanie :twisted:
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-10-26, 18:01   

Ja nie umiem robić z przepisu. Muszę sama sobie dojść do czegoś.
Ja po migdałach nigdy nie miałam problemów
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2014-10-26, 21:23   

nie wiem jak masło
ale po mące nie mialam problemów
ja w zyciu nie mialam biegunki,moge kamienie zjeść

migdały można zmielic samemu
ja jeszcze nie wiem jaka opcje wybiorę
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-01-16, 11:46   

Chciałam się was, Bezchlebowców, podpytać jak robicie barszcz kiszony (kwas buraczany)?
Nasza rodzinna receptura przewiduje piętkę razowego chleba, ale u mnie teraz chleba nie ma.
Myślałam, żeby kupić bułkę grahamkę, ale ona nie jest na zakwasie, więc nie mam pewności czy się nada...
Mam też w domu jeszcze płatki owsiane, może one lepsze by były? W końcu na żur podobno się nadają...

Ale może w waszych przepisach piętka chleba nie występuje?

I drugie pytanie, przeczyłam gdzieś, że buraki można kisić dwukrotnie (odlać barszcz i jeszcze raz zalać wodą), ktoś tak próbował?
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-01-16, 17:46   

U nas się robi barszcz kiszony bez żadnego chleba.

Robiłam niedawno ten wspomniany tu wcześniej gravlaks - bardzo dobre, moim zdaniem lepsze niż wędzony łosoś. Jeśli te mięsa też wychodzą takie dobre, to chyba też się skuszę.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-01-16, 18:44   

olivkah, a podzielisz się przepisem? co inicjuje u was kiszenie, skoro nie ma chleba?
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-01-19, 15:42   

Doradora, nasz przepis na barszcz to w zasadzie obrać i pokroić buraki, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z solą i czekać. Kiszenie inicjuje się samo. Do smaku dodajemy kawałek selera, czosnek, suchą łodygę kopru.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-01-30, 14:46   

Misie Patysie jecie drożdże? (nie chcę zaśmiecać wątku "zwierzakowego")
z czym i jak je jecie, bo ja na razie próbowałam z jogurtem i ledwo przełykam :-/

można takie drożdże do ciepłych potraw dodawać?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-01-30, 15:02   

Ja drożdże rozpuszczam w wodzie i wypijam. I wsio :-D
Szczerze to nie wyobrażam sobie dodać drożdży do jakiejkolwiek potrawy, bo by mi smak zepsuły...
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-30, 15:11   

Ja dodaje do kiszonej kapusty.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-01-30, 15:13   

Ines, a w jakich proporcjach?

Lena, to drożdże się rozpuszczają?? czy zawiesinę wypijasz? dużo tej wody?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-01-30, 15:44   

Szklanka letniej wody, albo ciepłej w miarę i łyżeczka drożdży. Rozpuszczają się i mają wtedy taki smak piwa bez gazu... :faja:
Ale muszą trochę postać żeby się rozpuścić ;-)

Dwie łyżeczki drożdży na szklankę wody było dla mnie nie do przejścia...
 
 
apple 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 433
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-01-30, 21:50   

Łyżeczka drożdży rozpuści się i w dużo mniejszej ilości wody jak ktoś chce mieć szybko z głowy ;-) Ja rozpuszczam w małej filiżance do espresso. Postoi z 15 minut, mieszam drewnianym patyczkiem i wypijam.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-01-30, 23:56   

Ja mam odruch wymiotny przy drożdzach. Bleeee, jak rozwodnione ciepłe piwo
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-01-30, 23:59   

Szczerze powiedziawszy mój pierwszy łyk tego "napoju" też tak się kończy, ale później z górki... :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne