Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-18, 20:42
Czy macie ciekawe pomysly na gesie jaja? Oprocz mega kogla mogla chcialabym sprobowac takie jajo na miekko ale ile gotowac? Kurze lubie jesc po 4 minutach.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 07:04
Wyprobowalam i na miekko i jajecznice, ostatnie zostawiam sobie na kogiel mogiel.
Na miekko gotowalam 8 min ale nastepnym razem sprobuje 7. W jajku sadzonym absolutnie szokujaca jest dla mnie proporcja zoltka do bialka, takiego ogromnego zoltka w zyciu nie widzialam! Jest na tyle ogromne, ze po usmazeniu, kiedy cale bialko bylo dobrze sciete, zoltko bylo jeszcze miejscami zimne Ale ja lubie jajko smazone z mocno lejacym sie zoltkiem (wlasciwie kompletnie surowym, co w przypadku jaj kurzych wiaze sie z trzesacym sie jeszcze bialkiem).
W internecie czytalam, ze gesie jaja trzeba lubic, bo maja mocny smak. Mam chyba niezbyt wyrafinowane wyczucie smaku, bo diametralnej roznicy nie czuje. Jest natomiast praktyczne, bo jedno jajko starczy tam, gdzie zazwyczaj potrzeba mi ich 2.
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2015-03-20, 09:28
Ja jednak radziłabym gęsie jaja jeść lepiej ścięte, ponieważ (ze względu na budowę skorupki) częściej od kurzego bywa "z zawartością" salmonelli, no chyba, że źródło pochodzenia jest bardzo pewne.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 14:15
Gerda tez cos o tej salmonelli czytalam. Na czym polega szczegolna budowa skorupki? Oprocz tego, ze potrzeba tasaka aby sie do tego jajka dostac?
Wlasnie dojrzal moj losos gravlax, jeszcze raz dzieki za przepis (ja zrobilam po prostu sol+koperek, bez reszty, na francuskich stron chca tez cukier, ale wtedy to juz nie barf ), juz nigdy nie kupie wedzonego lososia!
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-20, 15:51
a ten łosoś jak sie tak dużo soli do marynowania da to nie jest przypadkiem strasznie słony potem ? Bo jak ja robiłam schab z pończochy z tego przepisu gdzie się schab obtaczało w szklance czy pół szklanki soli to mi strasznie słony wyszedł, nie byłam w stanie go zjeść. Co z tego, że z tej soli sie go po dobie opłukuje jak on już wchłonął jej strasznie dużo. Potem robiłam schab wg. innego przepisu gdzie tylko 3 łyżki soli sie dawało razem z innymi przyprawami i już się schabu nie płukało i wtedy wyszedł dobry nie za słony. Łososia mam straszną ochotę spróbować z tego przepisu Bianki ale mnie przeraża ta ilośc soli
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 16:33
Tego lososia nie je w takich ilosciach jak swiezego Ja go konsumuje jak wedzonego, czyli w formie mega cienkich platow, jest zreszta porownywalnie slony do lososia wedzonego.
Nie czytalam o przyrzadzaniu schabu, ale odnosnie wolowiny, zaleca sie ja "odsalac" w wodzie przez 12 godzin zmieniajac ja kilka razy zanim sie zostawi do suszenia. Przy czym zostawia sie ja najpierw przykryta zupelnie w soli tak, ze nie widzac do jest pod spodem
Od wczoraj suszy mi sie w lodowce kacza piers ze skora, albo raczej kacza skora z piersia
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2808
Wysłany: 2015-03-20, 19:06
scarletmara napisał/a:
a ten łosoś jak sie tak dużo soli do marynowania da to nie jest przypadkiem strasznie słony potem ? Bo jak ja robiłam schab z pończochy z tego przepisu gdzie się schab obtaczało w szklance czy pół szklanki soli to mi strasznie słony wyszedł, nie byłam w stanie go zjeść.
Mój łosoś gravlax wyszedł bardzo dobry, z tym że moim zdaniem niestety ciutkę za słony.
Ilość przypraw z przepisu dałam na płat nie 500 g jak w przepisie tylko 700 g.
Natomiast bardzo fajnie czuć w łososiu koperek i skórkę z cytryny.
Schab jak robię to daję dużo mniej soli niż jest w przepisie - tyle, ile się przyklei.
Generalnie jestem osobą, która nie lubi słonych rzeczy i staram się sól ograniczać.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-25, 16:36
Moich przygod z gravlaxem ciag dalszy. Pierwszy byl wg przepisu wstawionego przez Bianke. Padly zarzuty, ze jest za slony Robiac drugiego postanowilam przetestowac inny przepis (wideo, obrazki). W skrocie, roznica polega na czasie lezakowania w soli, tu jest 24 godziny, i przyprawach. Ja cukru nie dalam, bo nie mam, natomiast dalam skorke z cytryny, pieprz i koperek jak w pierwszym przepisie. Postanowilam skrocic czas peklowania, gdyz pierwszy losos wyszedl faktycznie slony, ale tez bardzo mi wysechl po kilku dniach. Wlasnie wyciagnelam z soli tego drugiego i jest rzeczywiscie troche bardziej "jedrny", ale widzac, jak to schnie w lodowce, mysle ze jutro, po lezeniu na powietrzu, bedzie akuratni. Skorka z cytryny jest jednak obowiazkowa, daje niesamowity smak i podkreca aromat koperku. A tu zdjecia:
Nawiasem mowiac, ten jest z norweskiego i jest dobry (poprzedni ze szkockiego i tez dobry).
Ostatnio zmieniony przez vesela krava 2015-03-25, 16:40, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-11, 09:49
Miałam robić ten na święta. W końcu nie zdążyłam, ale myślę, że może być dobry:
http://paleodlaopornych.b...zekoladowe.html
Ten gościu robił w foremkach, ale wzorował się na bloku (salcesonie) czekoladowym właśnie.
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 1134
Wysłany: 2015-04-11, 13:06
hhmm
to jest z czekolady kupnej ,na bazie czekolady
mi chodzi konkretnie o zrobienie czekoladowego bloku z kakao i czegos jeszcze
szukałam w google,przepisów troche jest
ale wolałabym jakis sprawdzony,gdy ktos juz robił w domu i wiadomo że jest pycha
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum