BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz niskowęglowodanowy dla ludzi
Autor Wiadomość
kreomolinka 


Barfuje od: 10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Paź 2013
Posty: 197
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-03-16, 20:05   

Hit tego tygodnia - przekąska.

Seler naciowy posmarowany masłem orzechowym!

uwaga... uzależnia
_________________
Pozdrawiam,
Dorota
 
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2015-03-17, 13:01   

Zgadza sie - pychota. Uwielbiam orzechy i wszelkie masla orzechowe. :-D
 
 
kretka 


Barfuje od: luty 2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 30 Sty 2014
Posty: 113
Wysłany: 2015-03-17, 13:10   

Masło migdałowe :love:

Jestem co prawda na diecie przeciwnej wątkowi, ale masło migdałowe uwielbiam :mrgreen: Do koktajli lub owsianki :love:
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-18, 20:42   

Czy macie ciekawe pomysly na gesie jaja? Oprocz mega kogla mogla chcialabym sprobowac takie jajo na miekko ale ile gotowac? Kurze lubie jesc po 4 minutach.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-19, 23:47   

Ja uwielbiam gęsie sadzone lub w formie jajecznicy. W ogóle gęsie jaja w każdej postaci są genialne :love:
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 07:04   

Wyprobowalam i na miekko i jajecznice, ostatnie zostawiam sobie na kogiel mogiel.

Na miekko gotowalam 8 min ale nastepnym razem sprobuje 7. W jajku sadzonym absolutnie szokujaca jest dla mnie proporcja zoltka do bialka, takiego ogromnego zoltka w zyciu nie widzialam! Jest na tyle ogromne, ze po usmazeniu, kiedy cale bialko bylo dobrze sciete, zoltko bylo jeszcze miejscami zimne :-> Ale ja lubie jajko smazone z mocno lejacym sie zoltkiem (wlasciwie kompletnie surowym, co w przypadku jaj kurzych wiaze sie z trzesacym sie jeszcze bialkiem).

W internecie czytalam, ze gesie jaja trzeba lubic, bo maja mocny smak. Mam chyba niezbyt wyrafinowane wyczucie smaku, bo diametralnej roznicy nie czuje. Jest natomiast praktyczne, bo jedno jajko starczy tam, gdzie zazwyczaj potrzeba mi ich 2.
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2015-03-20, 09:28   

Ja jednak radziłabym gęsie jaja jeść lepiej ścięte, ponieważ (ze względu na budowę skorupki) częściej od kurzego bywa "z zawartością" salmonelli, no chyba, że źródło pochodzenia jest bardzo pewne.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 14:15   

Gerda tez cos o tej salmonelli czytalam. Na czym polega szczegolna budowa skorupki? Oprocz tego, ze potrzeba tasaka aby sie do tego jajka dostac? :-D

Wlasnie dojrzal moj losos gravlax, jeszcze raz dzieki za przepis (ja zrobilam po prostu sol+koperek, bez reszty, na francuskich stron chca tez cukier, ale wtedy to juz nie barf ;-) ), juz nigdy nie kupie wedzonego lososia!
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-20, 15:51   

a ten łosoś jak sie tak dużo soli do marynowania da to nie jest przypadkiem strasznie słony potem ? Bo jak ja robiłam schab z pończochy z tego przepisu gdzie się schab obtaczało w szklance czy pół szklanki soli to mi strasznie słony wyszedł, nie byłam w stanie go zjeść. Co z tego, że z tej soli sie go po dobie opłukuje jak on już wchłonął jej strasznie dużo. Potem robiłam schab wg. innego przepisu gdzie tylko 3 łyżki soli sie dawało razem z innymi przyprawami i już się schabu nie płukało i wtedy wyszedł dobry nie za słony. Łososia mam straszną ochotę spróbować z tego przepisu Bianki ale mnie przeraża ta ilośc soli :-?
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-20, 16:33   

Tego lososia nie je w takich ilosciach jak swiezego ;-) Ja go konsumuje jak wedzonego, czyli w formie mega cienkich platow, jest zreszta porownywalnie slony do lososia wedzonego.

Nie czytalam o przyrzadzaniu schabu, ale odnosnie wolowiny, zaleca sie ja "odsalac" w wodzie przez 12 godzin zmieniajac ja kilka razy zanim sie zostawi do suszenia. Przy czym zostawia sie ja najpierw przykryta zupelnie w soli tak, ze nie widzac do jest pod spodem ;-)

Od wczoraj suszy mi sie w lodowce kacza piers ze skora, albo raczej kacza skora z piersia ;-)
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2015-03-20, 19:06   

scarletmara napisał/a:
a ten łosoś jak sie tak dużo soli do marynowania da to nie jest przypadkiem strasznie słony potem ? Bo jak ja robiłam schab z pończochy z tego przepisu gdzie się schab obtaczało w szklance czy pół szklanki soli to mi strasznie słony wyszedł, nie byłam w stanie go zjeść.

Mój łosoś gravlax wyszedł bardzo dobry, z tym że moim zdaniem niestety ciutkę za słony.
Ilość przypraw z przepisu dałam na płat nie 500 g jak w przepisie tylko 700 g.
Natomiast bardzo fajnie czuć w łososiu koperek i skórkę z cytryny.

Schab jak robię to daję dużo mniej soli niż jest w przepisie - tyle, ile się przyklei.

Generalnie jestem osobą, która nie lubi słonych rzeczy i staram się sól ograniczać.

[ Komentarz dodany przez: dagnes: 2015-03-26, 10:59 ]
Dyskusja o schabie znajduje się w wątku o produkcji wędlin:
http://www.barfnyswiat.or...3&p=94138#94138
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-25, 16:36   

Moich przygod z gravlaxem ciag dalszy. Pierwszy byl wg przepisu wstawionego przez Bianke. Padly zarzuty, ze jest za slony ;-) Robiac drugiego postanowilam przetestowac inny przepis (wideo, obrazki). W skrocie, roznica polega na czasie lezakowania w soli, tu jest 24 godziny, i przyprawach. Ja cukru nie dalam, bo nie mam, natomiast dalam skorke z cytryny, pieprz i koperek jak w pierwszym przepisie. Postanowilam skrocic czas peklowania, gdyz pierwszy losos wyszedl faktycznie slony, ale tez bardzo mi wysechl po kilku dniach. Wlasnie wyciagnelam z soli tego drugiego i jest rzeczywiscie troche bardziej "jedrny", ale widzac, jak to schnie w lodowce, mysle ze jutro, po lezeniu na powietrzu, bedzie akuratni. Skorka z cytryny jest jednak obowiazkowa, daje niesamowity smak i podkreca aromat koperku. A tu zdjecia:


Nawiasem mowiac, ten jest z norweskiego i jest dobry (poprzedni ze szkockiego i tez dobry).
Ostatnio zmieniony przez vesela krava 2015-03-25, 16:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2015-04-11, 08:37   

czy ktoś z was ma przepis na czekoladę
dobrą czekoladę,taki blok
jakis sprawdzony przepis :kwiatek:
_________________
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-11, 09:49   

Miałam robić ten na święta. W końcu nie zdążyłam, ale myślę, że może być dobry:
http://paleodlaopornych.b...zekoladowe.html
Ten gościu robił w foremkach, ale wzorował się na bloku (salcesonie) czekoladowym właśnie.
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2015-04-11, 13:06   

hhmm
to jest z czekolady kupnej ,na bazie czekolady
mi chodzi konkretnie o zrobienie czekoladowego bloku z kakao i czegos jeszcze
szukałam w google,przepisów troche jest
ale wolałabym jakis sprawdzony,gdy ktos juz robił w domu i wiadomo że jest pycha :food:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne