jak to jest z tymi żołądkami (z indyka) zaliczamy do mięsa czy do podrobów ( w kalkulatorze jako podroby, ale to przecież mięsień) to samo tyczy się serc, czy mogę opierać posiłek dzienny głównie na żołądkach?
i jeszcze pytanie odnośnie szyi indyczej, mam świetne duże i mięsiste, ale nie wiem jak je użyć w kalkulatorze, jako szyje kurze czy jako mięso indycze chude? czy jeszcze jakoś inaczej? (czy może przeoczyłam a one tam są)
moja mała zaczyna barfować (4dzień) i niestety ten początek złożył się ze szczepieniem (mała po pierwszym szczepieniu miała rozwolnienie- info od hodowcy) no i teraz też są małe rewolucje tzn ogólnie zachowuje sie normalnie - rozrabia, biega itp, ale ma małe rozwolnienie, tzn nie jest to woda tylko taki budyń :P
mała głownie jadła żoładki indycze i suszone żwacze. Dlatego nie wiem czy to przez szczepienie czy zmiane diety, czy że głownie żoładki. Najgorsze jest to, że po każdej kupie muszę jej tyłek podcierać i ciężko takie kleksy z ogrodu wyzbierać...
teraz w koncu przyszły do mnie suplementy i urozmaiciłam jej posiłek.
_________________ Takie to czasy, że Cebulka je mięso... ;P
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-08-15, 10:32
Spojrzalam na pierwszy post w tym watku i ja bym do podciagnela pod podudzie.
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-19, 21:51
Mam dane z bazy Instytutu żywności i żywienia. co do indyka : skrzydło, udo, podudzie,pierś , skóra. Z lekka inne wartości co do tych części mięsnych które są w naszym kalk. Ufam że dane z IZZ są wiarygodne. Przekazałam spory czas temu Hebe. Jeśli kto chce sam sobie uzupełnić kalk pisać na prv.
Ja chcę zacząć od indyka właśnie bo w mojej okolicy są farmy gdzie mogę mieć świeże mięso, tylko teraz tak z tego co czytam kości udowe mogą być niebezpieczne i mogą pękać w ostre drzazgi tak? czy to prawda? Jeżeli istnieje takie ryzyko to lepiej nie ryzykować przecież są skrzydełka, nóżki korpusy i szyje. Proszę o info czy rzeczywiście uda są niebezpieczne
Wysłany: 2016-09-29, 11:06 gulaszowe indycze z chszastka
U mnie w sklepie jest takie mięsko indycze z chrząstka mają też dupki indycze. Czy to dobre dla psotkow? Czytałam, ale nie pamiętam gdzie że kotom chrzastek się nie podaje. Prawda to? Nie było napisane dlaczego.
Czy mądre głowy podpowiedzą czy to można włączyć do kociej diety?
Ostatnio zmieniony przez Schrodinger 2016-09-29, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-09-29, 11:35
te ścięgna się nie nadają, są za twarde, chyba nawet psy mają z nimi problem, bo sprężyste są przy okazji
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4837
Wysłany: 2016-10-19, 16:31
Jeśli kuperków użyjesz tyle, że ich udział wagowy w diecie kota będzie stanowił odzwierciedlenie udziału procentowego jednego kuperka w masie całego, kompletnego idyka, to tak - wtedy się nadają.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
w kalku mam pozycje :
* Indyk Udo bez kości - to jest ze skórą?
* Indyk Udo ze skórą - to jest bez kości?
Czym się różnią te dwie pozycje?
Jak wyglądają?
wiem, że na pewno to nie golonka, bo golonkę podciągamy jako podudzie, nie jest tez to udziec - to taki wielki płat z pierwszej strony wątku, z resztą ma swój oddzielny wpis w kalku...
Podejrzewam, że "UDO" to będzie golonka + udziec. Czyli taki wielki kawał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum