BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Królik
Autor Wiadomość
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-02-03, 21:46   

doradora napisał/a:
jeju :shock:
jeśli kolejnym etapem barfienia właściciela jest rozbijanie młotkiem króliczych główek, to trochę mi słabo :-/


Ja juz barfowniczka zaprawiona w bojach i kozią głowę tłukłam siekierą :P Ok, zobaczymy co się uda zdobyć jutro, oby nas nie zasypało :D
 
 
Chica 


Barfuje od: 2010r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 43
Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 74
Skąd: Mosina/Poznań
Wysłany: 2015-02-03, 22:06   

tylko nie młotkiem! całe pomieszczenie sobie zapaskudzisz, w środku masa płynów ustrojowych jest :), tasakiem delikatnie podziab na mniejsze części, mój zelmer daje radę bez problemu króliczy łeb zmielić byle by się do otworu zmieściło ;)
_________________

 
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-02-03, 22:56   

Łochida!!! Ok mózgi i takie tam najwyżej wydłubię, języki... Zobaczę jeszcze. Będę zdawać relacje :D
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2015-02-04, 20:58   

Ok, objechałam, zgubiłam sie na teoretycznie prostej drodze :twisted: ale dojechałam. Auto zapakowane po dach, królik dowieziony, łby, kości i podroby. I mięso królicze też. Kości sie pięknie mielą, łbów nie próbowałam nawet. Wiekszość pojedzie do koleżanki, resztę opyliłam po znajomych, troche ugotuje białemu bo on tego inaczej nie tknie. Generalnie, korpusy omięśnione sporo mięcha, zmielone wygląda jak nasze sklepowe mięso mielone, kości w tym nie czuć. No i w drugiej paczce miałam sporo cąberków, że i nasza rodzinka sie pożywi jutro :D I moja maszyna super sobie radzi z królem, więc pełnia szczęścia. Teraz tylko wmusić surowe w pudelka :twisted:
 
 
alart 

Barfuje od: miesiąca
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Kwi 2015
Posty: 27
Wysłany: 2015-05-06, 21:18   Królik

Barfujemy z psicą dopiero od 2 miesięcy i kolejno wprowadzam różne rodzaje mięska. Dzisiaj udało mi się kupić królika, czy powinnam dodać do mięsa (oprócz podrobów) dodatkowy tłuszcz? Jeśli jest to wskazane, to czym dotłuścić mięso ( psica prawdopodobnie jest uczulona na wołowinę) ?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-05-06, 21:34   

Ja tam dodaje tłuszcz wieprzowy. Jak nie dajesz wieprzowiny to możesz łój jeleni, koński. Może jakieś skórki z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi po prostu.
Heh, ale to czy trzeba dodać tłuszcz do króla to nie wiem ;-)
 
 
kasik.u 

Dołączyła: 24 Lut 2015
Posty: 41
Wysłany: 2015-05-07, 08:47   

Ja do królika nie dodaję tłuszczu.
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-05-07, 14:25   

w przypadku kotów zalecane jest dodanie w ogóle trochę (0k.20%) samego mięsa dodatkowo do królika bo proporcje kości:mieso w króliku też są zachwiane w kierunku zbyt dużej ilości kości. Także najlepiej dodać te 20% mocno tłustego mięska (ja dawałam kaczkę albo gęś). Wydaje mi się, ze w przypadku psów też by się to dodatkowe tłuste mięsko przydało.
 
 
palecwoko 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 13
Wysłany: 2015-10-28, 20:25   

Kupiłem dziś tuszę królika z podrobami. Karmię barfem dopiero 3 dzień mojego 3 miesięcznego Jack Russell Teriera.(do karm różnego rodzaju podchodził tak niechętnie, że gdy zobaczyłem jak się cieszy na widok surowego mięsa postanowiłem spróbować sił w BARFIE). W wątku wyczytałem, że kości królika są raczej miękkie. Czy mogę dawać płaskie kości takiemu małemu psiakowi (np. łopatkę króliczą lub żeberka obleczone mięsem)? Wczoraj jadł kaczkę i poradził sobie nawet z taką długą kością (dopiero później doczytałem, że kacze kości są twarde). Kolejne pytanie czy nerki wątrobę królika można dać jako oddzielny posiłek ? Razem wszystko waży 80 g. Kolejne pytanie dotyczy ogólnie mięsa. Czy trzeba mięsko mielić czy wystarczy drobno pokroić ? Przepraszam za chaotyczny post ale królik stygnie...
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-10-29, 17:33   

Możesz wszystko dawać. Kości kacze nie są za twarde. Kości długie mogą się rozszczepiać- pies może potem rzygnąć. Ale ogólnie zalezy od psa- jedne dobrze tolerują, inne gorzej. Obserwuj. Jak Cię ma denerwować, że robi zwrotki, to nie dawaj, ale jeśli dobrze toleruje, to szkoda rezygnować z tego rodzaju mięsa.
_________________
teriery irlandzkie - hodowla Zofijówka http://www.zofijowka.cba.pl
Hand Made'owe saszetki na smakołyki http://www.facebook.com/pages/KLIK-Smakołyk/330114460426507?sk=photos_albums
 
 
Nae 


Dołączyła: 13 Paź 2015
Posty: 53
Wysłany: 2015-11-03, 16:30   Re: Królik - dyskusja

edmundo napisał/a:
Zakupilam krolika dla kociastych i dzisiaj zamierzam robic mieszanke. Wrzucilam krolika do kalkulatora, indyka i kaczke i wszystko wyswietla sie pieknie, gdyby nie kwas arachidonowy :-( sam krolik zawiera go 350, a norma w kalku jest 187 :shock: , czy jest jakis sposob czym moge go obnizyc nie rezygniujac z krolika? Dorzucic wiecej kosci?


Dopiero zaczynam z barfem i mam dostęp do wiejskiego królika. Czy to mięso rzeczywiście nie jest dobre dla kota ze względu na ten kwas?
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-11-03, 21:38   

kwasu arachidonowego zawsze będzie wg. kalkulatora za dużo bez względu na rodzaj użytego mięsa. Z tego co pamiętam to nadmiar jest generalnie spowodowany tym, ze to mięsko nie pochodzi od dzikich zwierząt tylko hodowlanych i "neutralizuje się" go poprzez kwasy omega, dlatego dodajemy takie wynalazki jak olej z łososia do mieszanek. Tak z grubsza zapamiętałam z tego co wyczytałam na forum ale jak coś pokręciłam to niech mnie ktoś poprawi.
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 462
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2015-11-05, 09:27   

scarletmara, masz rację. Na ten kwas arachidonowy nie ma za bardzo co patrzeć. Ja jeszcze gdzieś czytałam tu na forum, że jak się używa mięsa wiejskiego, bardziej grass-fed itp. (w sensie nie z hurtowych hodowli), to można dawać łyżeczkę oleju z łososia na 1kg mięsa, a jak zwykłego mięsa z marketu to 2 - 3 łyżeczki.
_________________
Młody 28.05.2014 (kocur brytyjski), Shira 10.10.2013-18.10.2023 (kotka MCO) [*] ;-(((
 
 
naja24 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 05 Sty 2016
Posty: 3
Wysłany: 2016-01-16, 12:51   

Mam dostęp do wnętrzności króliczych sąsiad hoduje króliki na mięcho jak je pomorduje to to co w środku i łeb wyrzuca więc poprosiłam żeby mi zostawiał . Mam pytanko czy żołądek też się nadaje bo nigdzie nie trafiłam ? jelita to raczej nie bo mogą być robale .
_________________
Alaskan malamut
Jack russel terier
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2016-03-14, 14:34   

I co zrobiłaś z tymi wnętrznościami? Moim zdaniem żołądek królika nadaje się do BARFa tak samo jak żołądki innych zwierząt, które przecież stosujemy. Wprawdzie nie używa się króliczych żołądków w ludzkiej kuchni (ktoś wie czemu?) ale po usunięciu zawartości i oczyszczeniu może być jedzony przez nasze psy i koty. Oczywiście nie jako główny składnik BARFa ale proporcjonalnie - mniej więcej w takiej ilości jaka wynika z rozkładu tuszy.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne