Wysłany: 2015-06-15, 11:35 Biało w kalkulatorze a białko w % suchej masy
Jak porównać zawartość białka podaną w kalkulatorze, który podaje zawartość białka w mokrej masie (zakładka "dane z kalkulatora" na % w suchej masie, jak się podaje na opakowaniach karm typu RC)? Jestem w trakcie dyskusji z wetem, który twierdzi, że zawartość białka w suchej masie dla mojego kota nie powinna przekraczać 26%. W kalkulatorze w w/w zakładce wychodzi mi bm=16%. Już mi się mój humanistyczny mózg zagotował i nic nie kumam...
OK, dzięki, z tego wynika, że 16% białka (dane z kalkulatora) przekładają się na 58% białka w suchej masie, więc wet będzie dalej marudził :( Trudno, niech marudzi.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2015-06-16, 11:00
joaxii, Kalkulator w zakładce "BARF" (komórka F6) podaje zawartość białka w mieszance w suchej masie. To, o czym piszesz, to dane z Liczydła potrzebne do tego, by móc je łączyć z danymi z etykiet karm i pokazywać dzienne porcje wg. tego, jak rzeczywiście je kot. Na karmach zawsze podana jest zawartość białka (i innych składników) w mokrej masie, nawet wtedy gdy karma jest sucha. Karmy suche zawierają także wodę, w ilości wahającej się zwykle w przedziale 5-10%. Jeśli chcesz porównać skład BARFa i karmy komercyjnej pod kątem zawartości białka to musisz policzyć ile białka dana karma zawiera w suchej masie. Nie da się porównywać danych w mokrej masie.
Ewik72 napisał/a:
czy w kalkulatorze gęś udo bez kości to domyślnie należy traktować że ze skórą?
Tak, to jest udo ze skórą.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sie 2015 Posty: 56 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-12-06, 14:29
Ktoś może mi podpowiedzieć jak mam rozumieć pozycję z kalka 1.7 kurczak cały ze skórą bez kości? Tzn z podrobami? Czy po prostu kupuje kuraka (wypatrosxonego) i na kawałki ?
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2015-12-06, 15:50
Tak jak nazwa wskazuje cały kurczak ze skórą bez kości i wnętrzności. Samo mięso i skóra.
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sie 2015 Posty: 56 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-12-06, 19:50
Silvena, dziękuję
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-12-07, 08:44
mam dylemat jak wpisać do kalkulatora kurze biodra, chodzi mi o ten element, który różni ćwiartkę kurczaka od nogi, u nas po ugotowaniu lub usmażeniu nie ma chętnych ludzi do wydłubywania z tej części czegokolwiek, tym bardziej, że tam nie samo białe mięso jest, a jakieś inszości
więc odcinam przed obróbką cieplną te części i mrożę dla kociastych, tylko jak to potraktować?
ostatnio doszłam do wniosku, że proporcja kości do mięsa najbliższa jest "korpusowi" ale nie mam pewności czy dobrze?
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-12-07, 09:36
Doradora ta czesc to chyba wlasnie same plecki, wiec moze byc podobne do korpusu. Jezeli empirycznie dochodzisz do takiego wniosku, to tak bym potraktowala.
Winod
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015 Posty: 25 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-11, 21:39 podudzie z indyka
Jak radzicie potraktować w kalkulatorze podudzie z indyka bez skóry i kości? Bo pozycja "indyk udo (bez kości)" odnosi się jak rozumiem do uda ze skórą?
_________________ "Kto jeno w niebo patrzy, tego i zamoczy". Jacek Kaczmarski
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-01-12, 13:52
Winod, podudzie było w kalkulatorze do wersji 1.6
zwróciłam już uwagę Hebe i Dagnes i jest to podobno błąd i miało wrócić, więc na chwilę obecną możesz sobie przekopiować tą pozycję ze starszej wersji kalkulatora
Winod
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015 Posty: 25 Skąd: Warszawa
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-01-12, 16:13
Możesz dołożyć np.+100g do wagi mięsa ze skórą, a później odjąć -100g skóry. Skóra z indyka jest w kalkulatorze, idealnie nie będzie, ale to zawsze jakiś rozwiązanie.
(dodajesz skórę z indyka, a później wstawiasz tam "-" przed dodaniem suplementów).
Winod
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015 Posty: 25 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 20:51
Udało mi się dodać do kalkulatora własną pozycję. Wydaje się, że wszystko się zgadza, a przy okazji jest mała satysfakcja, że opanowałam kolejną BARFową umiejętność
_________________ "Kto jeno w niebo patrzy, tego i zamoczy". Jacek Kaczmarski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum