BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dane w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 388
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-05-29, 15:28   Gęś

Pytanie ważne dla nerkowców: czy w kalkulatorze gęś udo bez kości to domyślnie należy traktować że ze skórą? Ktoś coś? :kwiatek:
 
 
joaxii 


Dołączyła: 29 Mar 2015
Posty: 20
Wysłany: 2015-06-15, 11:35   Biało w kalkulatorze a białko w % suchej masy

Jak porównać zawartość białka podaną w kalkulatorze, który podaje zawartość białka w mokrej masie (zakładka "dane z kalkulatora" na % w suchej masie, jak się podaje na opakowaniach karm typu RC)? Jestem w trakcie dyskusji z wetem, który twierdzi, że zawartość białka w suchej masie dla mojego kota nie powinna przekraczać 26%. W kalkulatorze w w/w zakładce wychodzi mi bm=16%. Już mi się mój humanistyczny mózg zagotował i nic nie kumam...
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2015-06-15, 11:43   

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
 
 
 
joaxii 


Dołączyła: 29 Mar 2015
Posty: 20
Wysłany: 2015-06-15, 11:54   

Snedronningen napisał/a:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17


OK, dzięki, z tego wynika, że 16% białka (dane z kalkulatora) przekładają się na 58% białka w suchej masie, więc wet będzie dalej marudził :( Trudno, niech marudzi.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2015-06-16, 11:00   

joaxii, Kalkulator w zakładce "BARF" (komórka F6) podaje zawartość białka w mieszance w suchej masie. To, o czym piszesz, to dane z Liczydła potrzebne do tego, by móc je łączyć z danymi z etykiet karm i pokazywać dzienne porcje wg. tego, jak rzeczywiście je kot. Na karmach zawsze podana jest zawartość białka (i innych składników) w mokrej masie, nawet wtedy gdy karma jest sucha. Karmy suche zawierają także wodę, w ilości wahającej się zwykle w przedziale 5-10%. Jeśli chcesz porównać skład BARFa i karmy komercyjnej pod kątem zawartości białka to musisz policzyć ile białka dana karma zawiera w suchej masie. Nie da się porównywać danych w mokrej masie.

Ewik72 napisał/a:
czy w kalkulatorze gęś udo bez kości to domyślnie należy traktować że ze skórą?

Tak, to jest udo ze skórą.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Ola G. 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41
Dołączyła: 15 Sie 2015
Posty: 56
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-12-06, 14:29   

Ktoś może mi podpowiedzieć jak mam rozumieć pozycję z kalka 1.7 kurczak cały ze skórą bez kości? Tzn z podrobami? Czy po prostu kupuje kuraka (wypatrosxonego) i na kawałki ? :roll:
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2015-12-06, 15:50   

Tak jak nazwa wskazuje cały kurczak ze skórą bez kości i wnętrzności. Samo mięso i skóra.
 
 
 
Ola G. 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41
Dołączyła: 15 Sie 2015
Posty: 56
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-12-06, 19:50   

Silvena, dziękuję :-)
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-12-07, 08:44   

mam dylemat jak wpisać do kalkulatora kurze biodra, chodzi mi o ten element, który różni ćwiartkę kurczaka od nogi, u nas po ugotowaniu lub usmażeniu nie ma chętnych ludzi do wydłubywania z tej części czegokolwiek, tym bardziej, że tam nie samo białe mięso jest, a jakieś inszości :roll:

więc odcinam przed obróbką cieplną te części i mrożę dla kociastych, tylko jak to potraktować?
ostatnio doszłam do wniosku, że proporcja kości do mięsa najbliższa jest "korpusowi" ale nie mam pewności czy dobrze?
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-12-07, 09:36   

Doradora ta czesc to chyba wlasnie same plecki, wiec moze byc podobne do korpusu. Jezeli empirycznie dochodzisz do takiego wniosku, to tak bym potraktowala.
 
 
Winod 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-11, 21:39   podudzie z indyka

Jak radzicie potraktować w kalkulatorze podudzie z indyka bez skóry i kości? Bo pozycja "indyk udo (bez kości)" odnosi się jak rozumiem do uda ze skórą?
_________________
"Kto jeno w niebo patrzy, tego i zamoczy". Jacek Kaczmarski
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-01-12, 13:52   

Winod, podudzie było w kalkulatorze do wersji 1.6
zwróciłam już uwagę Hebe i Dagnes i jest to podobno błąd i miało wrócić, więc na chwilę obecną możesz sobie przekopiować tą pozycję ze starszej wersji kalkulatora :kwiatek:
 
 
Winod 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-12, 14:18   

Rzeczywiście, jest! Dziękuję :kwiatek:

Hmmm, tylko nadal pozostaje mi problem, że ja mam bez skóry.
Natomiast znalazłam dane tutaj: http://www.jedzdobrze.pl/...ez_skory_surowe

To chyba czas przestudiować informacje o dodawaniu pozycji do kalka :-)
_________________
"Kto jeno w niebo patrzy, tego i zamoczy". Jacek Kaczmarski
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2016-01-12, 16:13   

Możesz dołożyć np.+100g do wagi mięsa ze skórą, a później odjąć -100g skóry. Skóra z indyka jest w kalkulatorze, idealnie nie będzie, ale to zawsze jakiś rozwiązanie.

(dodajesz skórę z indyka, a później wstawiasz tam "-" przed dodaniem suplementów).
 
 
 
Winod 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Wrz 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 20:51   

Udało mi się dodać do kalkulatora własną pozycję. Wydaje się, że wszystko się zgadza, a przy okazji jest mała satysfakcja, że opanowałam kolejną BARFową umiejętność ;-)
_________________
"Kto jeno w niebo patrzy, tego i zamoczy". Jacek Kaczmarski
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne