Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 23:59
W bazie IZZ jest indyk udo i podudzie ze skórą i bez. Nie rozumiem dlaczego jeszcze nie ma tego tutaj w kalkulatorze. Wielu osobom przesłałam już bazę indywidualnie. Bazę przekazałam też admnistratorowi. W czerwcu.Jeśli to brak czasu to ja chętnie uzupełnie kalkulator o dane z IZZ. Dla wszystkich. Pytanie co z danymi które są w kalku ale różnią się od tych z IZZ.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2016-01-14, 06:55
Ewik72 Twoje dane, za ktore Ci bardzo dziekuje , sie "szykuja", jak i kilka innych. A nad tymi roznicami dziewczyny pewnie beda musialy sie zastanowic.
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-14, 09:26
To super dostałam pytanie czy nie mogłabym sama uzupełnić kalkultora skoro mam dodatkowe dane no i pomyślałam że w sumie dlaczego by nie w razie czego jestem do dyspozycji.
A ja mam pytanie apropo suplementu FC. jak czytam na roznych sklepah zoologicznych jest to 'pelnowartosciowy dodatek do pokarmu' i rozumiem przez to, ze nie dodaje juz innych skladnikow odzywczych oprocz miesa, wody i ewentualnie oleju. Natomiast kalkulator podpowiada mi, ze powinam dodac jeszcze krew, algi, maczke ze skorupek jaj i pare innych. Wiec jak to jest?
chcialam zaczac od takiego mega podstawowego przepisu dla meega poczatkujacych i troche mi ten kalk namieszal..teraz sie zastanawiam czy jest sens w ogole kupowac felini, skoro i tak pozostale produkty musze posiadac..
Druga sprawa - sciagniety mam kalk wersja 1.7, i nie zawsze na czerwono podswietlaja mi sie nadwyzki skladnikow i niedobory..np dzis rano jak tworzylam pierwszy probny przepis to tauryny wyszlo mi ponad 2000mg a norma dla mojego kociaka to 1600 i nie podswietlilo mi sie na czerwono...podobna sytuacja z wit A przekroczona norma o 1000 i nic, a przy wit D z kolei ledwo przekroczona norma o 50 i swieci jak zarowa...przepis tak jak mowie narazie tworzony na probe, zeby wiedziec co i jak, tylko nie chce przedawkowac, jak juz bede tworzyc normalny przepis.
Moge prosic o wytlumaczenie dlaczego tak sie dzieje, ze przy przekroczeniu niektorych skladnikow od razu zapala sie wynik na czerwono a przynniektorych nie?
_________________ Psy mają panów, koty mają personel.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2016-01-16, 18:34
Jezeli chodzi o Felini Complete, to jest pewnie podobnie jak np. z gotowymi "pelnowartosciowymi" karmami, ktore w rzeczywistosci nie zawsze takie sa. Procudent FC opiera sie na swoich zapotrzebowaniach na skladniki odzywcze u kotow, nasz kalkulator opiera sie na swoich, ktore sie nie zawsze prokrywaja z FC. Ja ufam oczywiscie naszemu kalkowi, bo wiem ze dziewczyny wlozyly w niego mnostwo pracy, w tym w poszukiwania na temat tychze zapotrzebowan u kota. Dlatego "pelnowartosciowa" mieszanka z uzyciem FC bedzie potrzebowala dodatkow, jezeli wrzucasz ja do kalkulatora.
Jezeli chcesz zaczac od przepisow z FC, a Twoj kot jest zdrowy, mozesz sie jednak trzymac przepisu producenta, to bedzie lepsze wyjscie, niz gotowe karmy. Warto jednak pamietac o roznorodnosci mies (to sie tyczy w sumie kazdej suplementacji).
A jezeli chcesz tworzyc przepisy idealne, uzywajac kalkulatora i FC, to warto sie zastanowic nad pominieciem etapu FC Wtedy wiesz, co sypiesz do mieszanki i masz pewnosc, ze parametry sa optymalne.
Co do norm, to sa one obliczane dla kazdego skladnika inaczej. Tolerancja na nadwyzke witaminy A jest pewnie inna niz na witamine D. Suma swieci sie na czerwono nie wtedy, gdy przekroczona jest norma, ale wtedy gdy przekroczenie jest niebezpieczne. I rzeczywiscie jest tak, ze nadwyzka witaminy D u kotow moze byc szkodliwa, ostatnio ktos o to pytal w watku o lososiu, w zalinkowanych postach jest tez mowa o witaminie A. Tauryne chyba trudno przedawkowac u kota. Z ciekawosci wprowadzilam jej bardzo duzo do kalka i nic sie nie swieci. Ja ja zawsze zaokraglam w gore.
Bardzo dobrze robisz, trenujac sobie przepisy, to bardzo dobry sposob na opanowanie kalkulatora Polecam tez lekture receptariusza, dziewczyny daja tam cenne uwagi i mozna poznac zasady komponowania przepisow.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2016-01-17, 15:53
doradora napisał/a:
podudzie było w kalkulatorze do wersji 1.6
zwróciłam już uwagę Hebe i Dagnes i jest to podobno błąd i miało wrócić
Wróciło. Jest od niedawna wrzucona wersja Kalkulatora 1.7a, w której przywrócono "zniknięte" 2 rodzaje mięsa.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-03, 16:09
Mam ogromną prośbę o wskazanie gdzie na forum jest informacja na temat źródeł skąd zostały zaczerpnięte normy w kalkulatorze. Przekopuję się przez wątki.. na razie nadaramnie...( nie całkiem, bo wpadam na masę ciekawych tematów ). Wyszukiwarka nie pomogła.
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sie 2015 Posty: 56 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-15, 15:20
Witajcie,
Czy w kalku 1.7 indyk udo bez kości mam rozumieć że ze skórą czy bez? Help, mam uda ze skórą, dzisiaj robię mieszankę
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sie 2015 Posty: 56 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-15, 15:26
Po przeczytaniu paru postów wychodzi że ze skórą. Ok?
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-02-15, 15:32
Tak, ze skórą.
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sie 2015 Posty: 56 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-03-30, 09:51
Witajcie,
Kupiłam piersi z gęsi ze skórą. Nie za bardzo wiem pod co mam je podpiąć w kalku
I jeszcze pytanko: czy rostbef wołowy dojrzewający 21 dni sie nadaje ( z Biedronki)? Takie na tackach na steki
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-03-30, 10:34
Ola G., nie szkoda Ci mięsa za taką kasę? ja sobie nie kupuję steków bo portfel boli...
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2016-03-30, 10:40
Czasem kupuję pierś z gęsi, ale nie za dużo mogę dodać bo będzie strajk. Wpisywałam jako mięso ze skórą, ale gdzieś była dyskusja, że to nie całkiem prawidłowo.
Arya90
Barfuje od: 25.03.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 14 Gru 2015 Posty: 104 Skąd: Września
Wysłany: 2016-04-03, 22:12
mam możliwość zamówienia pręgi wołowej za 11 zł za kilogram, ale nie wiem jako co ją potraktować w kalkulatorze? Podpowiecie?
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2016-04-03, 23:34
Arya90
Sojuz kiedyś tak pisał o prędze wołowej:
Cytat:
Mam jeszcze dane z Duńskiego Instytutu naukowego, w którym owa pręga wołowa ma 140kcal, 21,4g białka, 6g tłuszczu oraz 71,6g wody. Podać resztę?
na 100g oczywiście.
tu link do innej specyfikacji"
http://www.fitwit.pl/ile-...y-przednia.html
Sama musisz ocenić jaką pręgę będziesz mieć czy chudszą czy tą z wyższym tłuszczem.
Dane zawsze możesz sobie porównać do innych mięs w kalkulatorze i wybrać to co bliższe prawdzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum