BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dane w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-10-26, 17:55   

Doradora, no jakoś nie pomyślałam w tych kategoriach :kwiatek:
Chociaż informacje są raczej ze stron kierowanych do używania tych danych dla potrzeb człowieczych a nie kocich :mrgreen:

Na 100% będzie wiedział ten, kto robił badania poszczególnych części indyczych zwłok pod kątem zawartości białka, tłuszczu, mikroelementów itp. :hmm:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Tadeusz 

Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2016-11-03, 22:06   

Zrobiłem przy pomocy forumowego kalkulatora moją drugą mieszankę i dopiero teraz zauważyłem, że ilość kwasu arachidonowego znacznie przekracza normę (norma 744 mg, w mieszance 4210 mg). Szukając składnika tak bogatego w ów kwas, dotarłem w kalkulatorze do informacji o ilości tego kwasu w piersiach kurczaka ze skórą, ale zauważyłem BRAK informacji o tym kwasie w analizie piersi indyka ze skórą. Moja mieszanka zawiera m.in. oba w/w piersi, co oznacza, że kalkulator wcale nie uwzględnił kwasu arachidonowego w piersiach indyczych. Co zrobić z tym fantem? No i widzę, że w zakładce Mięso brakuje sporo danych, w sensie, że jest dany rodzaj mięsa, ale pewne jego składniki nie są wcale podane. Czy nie fałszuje to wyliczeń składu mieszanki? Dodam, że używam kalkulatora w wersji 1.7a na Excela. Widzę w tym wątku, że jest wersja 1.8. Próbowałem ją pobrać, ale link mnie odsyła do ogólnego postu o tym jak pobrać kalkulator. Czy to znaczy, że aby pobrać aktualizację muszę ponownie zrobić wpłatę?
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-03, 22:22   

Oj, może klikasz coś nie tam gdzie trzeba ;-)
Ja pobrałam wersję 1.8 bez najmniejszych problemów :kciuk: (i bez ponownej opłaty)
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-11-03, 22:23   

Tadeusz :kwiatek:
Ten kwas to Omega 6, równoważymy jego poziom dodając do mieszanek kwas Omega 3 czyli olej z łososia.
W kalkulatorach są dostępne dane, takie jakimi dysponowały twórczynie. W wersji 1.8 dane są bardziej szczegółowe. Ale i tak należy brać pod uwagę, fakt że to i tak tylko dane szacunkowe. Dlatego różnorodność mięs i podrobów wskazana w mieszankach.
 
 
Tadeusz 

Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2016-11-03, 22:44   

Dzięki! Rzeczywiście klikałem na niewłaściwy link. Już pobrałem wersję 1.8 kalkulatora (shana55 - dzięki za link). Doczytałem o równoważeniu Omega 6 przy pomocy Omega 3. Wystraszyły mnie jednak te różnice w stosunku do normy. Do mieszanki dodałem olej z łososia wg sugestii z kalkulatora, więc powinno być OK. W wersji 1.8 jest info o ilości kwasu arachidonowego w piersiach z indyka, więc jest OK. Kalkulator jest super - prosty i łatwy w użyciu. Jedna nie przeglądałem wcześniej szczegółów z różnych zakładkach, stąd moje zdziwienie, że dane są niekompletne. Nie piszę żeby się czepiać - i tak ten kalkulator to wspaniała robota! I wciąż doskonalona! Pierwszą próbną mieszankę koty wcinają aż im się uszy trzęsą :) Drugą zrobię trochę inną, właśnie żeby miały urozmaicenie. jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie.
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 680
Wysłany: 2016-11-03, 22:50   

Ja jeszcze wrócę do tego indyka.
Saga napisał/a:
Jest indyk udo (bez kości), udo bez skóry, udo ze skórą, udziec bez skóry, udziec ze skórą.

Czym się różni udo bez kości od uda ze skórą? Czy w drugie wliczona jest kość?


I podsumowując:
harpia napisał/a:
W handlu raczej nie spotkamy się z całymi udami indyka, zostały one podzielone na:

Podudzie - kleiste mięso poprzerastane tłuszczem z bardzo dużą ilością twardych ścięgien, kłopotliwych w usuwaniu, jednak jakość mięsa i jego walory w diecie BARF są bezapelacyjne.
Golonko - handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej
Udziec - mięso przerośnięte tłuszczem i błonami o ciemnej barwie.

udo = udziec + podudzie
golonko = podudzie - kawałek_kości

:-D
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-11-09, 01:07   

A czym się różni "wieprzowina szynka" od "wieprzowina szynka surowa"? No i 2 razy występuje "wieprzowina chuda", którąś pewnie trzeba usunąć.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-11, 19:37   

Moje koty dostały dzisiaj od znajomego (mojego a nie kociego ;-) ) świeżutkie podroby z owcy tj. wątróbkę, płucka, żołądek, nerki, język (który bardzo zafascynował Tośka, szczególnie pod kątem konsumpcyjnym :twisted: ), móżdżek.
Plus malutkie wiaderko świeżej krwi i (na moją prośbę) uszy :hura:

Prośba o uszy to efekt przestudiowania produktów oferowanych do sprzedaży przez sklep namierzony ostatnio przez Traganek). Na razie leżą na balkonie, one są z sierścią i zastanawiam się czy ich dokładnie nie wymyć i nie przemrozić trochę na wszelki wypadek :hmm:

O ile znalazłam w kalkulatorze dane do serca owczego, to pozostałych podrobów niestety nie ma. Które można byłoby wrzucić w zamian przy robieniu przepisu - dane do podrobów wieprzowych, wołowych czy któreś z drobiowych ?
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1067
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-11, 21:14   

A ja mam ogromną prośbę, żeby w poprawionej wersji kalka wrócić do poprzedniej terminologii w przypadku kurczaków i indyków, czyli udo i podudzie.
_________________
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
 
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-11, 21:39   

Ja bym proponowała jeszcze dorzucić ten olej z dzikiego łososia Lunderland - tutaj jest analiza kwasów tłuszczowych (link ze strony dystrybutora Lunderland w Polsce).

Może zrobiony przepis nie będzie straszył ilością kwasu arachidonowego :twisted:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-11-11, 21:45   

A porównywałyście mieszanki bilansowane na obu kalkulatorach? Ja dziś to zrobiłam, przede wszystkim wychodzą spore różnice w ilości dodawanej wątróbki (np z kurczaka w nowym trzeba dać prawie 2 razy tyle), są różnice w ilości tłuszczu, czasami potas i sód wychodzi zawyżony, ale nie świeci się na czerwono.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-11, 22:01   

Saga, porównałam dane i w kalku 1.8 ilość witaminy A/100g wątroby z kurczaka jest 34 616 I.E. a w wersji 1.7 jest 59 940 I.E./100 g wątroby.
Ilość jednostek witaminy A/kg masy ciała kota jest w obu wersjach taka sama, więc myślę że sprawa się wyjaśniła ;-) - z uwagi na mniejszą zawartość witaminy A musisz dodać więcej wątróbki.

W przypadku pozostałych danych, co do których masz zastrzeżenia, może być podobnie - porównaj, czy ilości białka, tłuszczu, witamin i mikroelementów dla danego mięsa w obu kalkulatorach są takie same.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-11-11, 22:10   

Nie są, sprawdzałam. Ale w takim razie to czemu w przypadku wątroby z kurczaka w nowym kalku wyszło mi, ze mam dodać więcej tej wątroby? Kurcze, potem jeszcze raz sprawdzę, może jakąś pomroczność miałam :evil:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-11, 22:23   

No napisałam w poprzednim poście, teraz przestawię bardziej obrazowo :mrgreen: :

kalkulator 1.8 - ilość witaminy A w 100 g wątróbki jest 34 616 I.E.
kalkulator 1.7 - ilość witaminy A w 100 g wątróbki jest 59 940 I.E.

Jeżeli masz przykładowo 6 kg kota, a ilość witaminy A/kg masy ciała kota w obu kalkulatorach jest taka sama to zakładamy, że na 1 dzień na te 6 kg kota wypada 3 000 I.E. witaminy A.

A zatem:
w kalkulatorze 1.8 te 3000 I.E. wit. A będzie zawarte w 8,7 g wątróbki (3 000x100/34 616)
w kalkulatorze 1.7 te 3000 I.E. wit. A będzie zawarte w 5,1 g wątróbki (3 000x100/59 940)

Czyli wychodzi prawie 2-krotna różnica w ilości wątróbki w obu kalkulatorach :kwiatek:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
Ostatnio zmieniony przez Skipper 2016-11-11, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-11-11, 22:24   

Dziewczyny :kwiatek:
Nie jest wykluczone, że obecne nowe dane z różnych miejsc użyte do nowego kalka pokazują inne zależności. To co różni stary kalk od nowego wcale nie musi być złe. Wszystko się zmienia, mięsa i suplementy też... :evil:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne