BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
TIRAMISU i inne sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
hipoteza 


Barfuje od: 07/2011
Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 226
Skąd: Legnica
Wysłany: 2011-10-17, 13:16   TIRAMISU i inne sprawdzone przepisy

Mam sprawdzony przepis na tiramisu i pomyślałam, że się podzielę, wszak czasem trzeba sprawić jakąś małą przyjemność/pyszność nie tylko kotu, ale i sobie. No więc ja sobie czasem sprawiam taką, tylko akurat nie wpadłam na to, żeby zrobić zdjęcie:

TIRAMISU
3 jaja – sparzyć
4 łyżki drobnego cukru
1 śmietana kremówka – 0,5l
500ml serka Tosca/Mascarpone lub Campina –twarożek do serników
Pół kubeczka śmietany 12%
1 gorzka czekolada
0,5 kg podłużnych biszkoptów (ja dawałam zwykłe)
Kakao do posypania
2 szklanki kawy rozpuszczalnej (można dodać alkoholu)

Rozpuścić gorzką czekoladę w śmietanie 12% na malutkim ogniu i ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę i serki, a na końcu pianę z ubitych białek.
Przygotować formę do ciasta i układać warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Na to warstwa kremu i znów biszkopty i znów krem. Na wierzch dać ubitą kremówkę i posypać kakao.

Ja to robię w tej mniejszej blaszcze, takiej bardziej kwadratowej niż prostokątnej i wtedy robię z jednej podanej wyżej porcji. Jak ktoś ma ochotę na słodkie szaleństwo, to serdecznie polecam :food:
_________________
Mam kota na gorącym dachu mojej głowy...
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1042
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-10-17, 20:17   

Uwielbiam titamisu! I też sama robię w domu.
Do kawy do namoczenia biszkoptów koniecznie trzeba dodać Amaretto (wydzielić porcje, trochę dolać, dolać jeszcze trochę, pół porcji wypić, resztę dodać do kawy i moczyć biszkopty ;) )
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 713
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2011-11-09, 17:22   

Dziś łaziło za mną coś słodkiego, a że w domu pustki to zaczęłam szperać za czymś szybkim, łatwym i z małą ilością wymyślnych składników.
Takim sposobem ukręciłam serowe placuszki według Nigelli (tak, tak, tej pichcącej)

Do ciasta potrzeba:

3 jajka
80-100g mąki
1 łyżka cukru (stołowa, ja dałam dwie i jest odrobinę za słodkie)
około 280g serka waniliowego (danio, homo itd. ja użyłam serka kupionego w Biedronce w 1kg pojemniku, jest identyczny jak zwykłe waniliowe homo, ale tańszy)

Jajka rozbijamy do miseczek, osobno żółtka i białka, białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy w chłodne miejsce. Żółtka ucieramy z cukrem, do utartej masy dodajemy serek i mąkę, mieszamy dokładnie.
Do masy serowej po trochu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką by nie stracić puszystości.
Rozgrzewamy patelnię, placuszki smażymy na odrobince oleju (nie mają pływać, ja jedynie smarowałam patelnię olejem), można na dobrej teflonowej na sucho, smażenie trwa kilka chwil, jak się zezłocą to odwracamy.

Można pożreć same na gorąco, albo z dodatkiem sosu, polewy, owoców.
Mój pies oszalał jak dostał kawałeczek :twisted:
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Maciejka 

Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012
Posty: 301
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-15, 14:49   

Cytat:
ukręciłam serowe placuszki

Skusiłam się, bo wyglądało to mało pracowicie, zrobiłam - rzeczywiście paluszki lizać :food: .
Dzięki za pomysł :kwiatek:
 
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-24, 17:51   Sprawdzone przepisy dla nas :)

Tak sobie pomyślałam, że dogadzamy naszym podopiecznym jak umiemy. A teraz czas na nas.
Proponuje dzielić się sprawdzonymi przepisami, takimi mniam , mniam.

Tak na początek, moje ostatnie odkrycie- pomidory suszone . W smaku obłędne. Najlepsze są takie malutkie malinowe lub podłużne .

http://www.olgasmile.com/pomidory-suszone.html

i coś słodkiego , bardzo pysznego a prostego do zrobienia.

http://www.kwestiasmaku.c...mi/przepis.html

Ania
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1067
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-24, 19:33   

Przy okazji obioru nabiału miałam okazję spróbować Ani pomidorki suszone. Chyba z pół słoiczka ich zjadłam :food: PYCHOTA!!! Następnego dnia kupiłam zwykłe pomidorki na próbę, właśnie kończą się suszyć :) a z miąższu z pestkami zrobił się sos do makaronu. Zaczęłam suszyć w piekarniku, ale zmobilizowałam się do znalezienia suszarki do owoców po mojej mamie bo stwierdziłam, że piekarnik doprowadzi mnie do bankructwa. Teraz suszą się w niej pomidorki i malinki, a w kolejce czekają morele :mrgreen:
 
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-08-24, 20:13   

Jak długo (mniej więcej) te pomidory się suszą w piekarniku z termoobiegiem ? Czy takie samemu zrobione są smaczniejsze od tych kupionych ? (sporo roboty, a mogę przesuszyć lub źle doprawić) :evil:
 
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-24, 20:37   

Gerda suszą się dość długo około 6 godzin ale uwierz warto. Są mniamniuśne a te w sklepie przy nich bardzo przeciętne. Warto spróbować !!!!

Ja już przerobiłam 10 kg pomidorów i zamierzam kupić kolejne . :mrgreen:

Ania
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-25, 08:46   

Ja się tylko zastanawiam nad kosztem 6-godzinnej pracy termoobiegu, nawet na niewielka temperaturę (btw - Aniu, jaką ustawiasz? U Bianki widziałam 80st - to jest ok?).

Kupiłam ogórki, zeby zrobić te, na punkcie których oszalałam - wpałaszowałam słoik od CIebie w niecałe 2 dni :D Najbardziej z ogórków smakował mi czosnek :P

Ag
  Zaproszone osoby: 1
 
nerosław 

Dołączyła: 30 Paź 2013
Posty: 41
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-11-01, 15:44   

Oj kuchnia to zdecydowanie moje ulubione rejony ;-)
Ostatnio największym powodzeniem cieszy się krem z dyni.
Wszyscy też uwielbiają mojego pieczonego w całości kurczaka ;-)
No tarta z cukinią i susznymi pomidorami mniam ;-)
Jeśli chcecie któtryś z przepisów to oczywiście podam :-)
 
 
martens 

Barfuje od: 8 XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Paź 2013
Posty: 104
Skąd: USA
Wysłany: 2013-11-02, 01:24   

Hipotezowe tiramisu daje radę, jadłam i przeżyłam ;-)
Ja bardzo lubię piec ciasta (moje ulubione - marchewkowe), ale w obecnym wynajmowanym mieszkaniu mam piekarnik gazowy i kompletnie nic mi w nim nie wychodzi :-?
_________________
 
 
Dieselka 


Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 29 Gru 2012
Posty: 1350
Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-11-02, 14:39   

u mnie Tiramisu jest ciastem podstawowym. Przyznam że już mi uszami wychodzi, bo na każdą okazję muszę je produkować

Z tym, że ja sama sobie piekę biszkopt. Fakt, że żaden wielce finezyjny. Ot, zwykły gnieciuch. Im wyjdzie gorszy, tym lepszy do tiramisu (chociaż francarz zawsze wychodzi idealny)

No i moje tiramisu jest takie normalne. Na samym serze - bez śmietany czy czekolady.

Ale może się skuszę na ten przepis. Opcja z twarożkiem jest ciekawa - przynajmniej nie będzie tak wściekle tłusto :)

Drugie ciasto dyżurne to dyniowe. Ale na szczęście dyni mało w tym roku, bo już mi uszami to wychodziło :P

Kurcze, muszę sobie jakąś nową specjalność znaleźć :P
_________________
Paulinka i Dieselek
 
 
sliver_87 

Barfuje od: XI.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 395
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-11-02, 15:49   

a ja właśnie upiekłam dziś po raz pierwszy ciasto dyniowe. jeszcze nie spróbowałam, o się chłodzi. zobaczymy :)

zrobiłam też zupę dyniową, ale to chyba nie mój smak...
_________________
 
 
Dieselka 


Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 29 Gru 2012
Posty: 1350
Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-11-02, 15:53   

gorące ciasto dyniowe też jest dobre :P
_________________
Paulinka i Dieselek
 
 
nerosław 

Dołączyła: 30 Paź 2013
Posty: 41
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-11-02, 19:15   

Ja krem do tiramisu ro bie tak

Żółtka z cukrem ubijam w kąpieli wodnej.
Do ubitych żółtek dodaje mascarpone, bitą śmietanę i ekstrakt waniliowy ( nie zapach tylko
ekstrakt )
Krem ten jest niezwykle lekki.
Zazwyczaj robie już poprcjowane tiramisu w pucharkach :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne