BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
TIRAMISU i inne sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-02, 20:31   

Ja robię podobnie krem do tiramisu ale dodaję go również do tortów np. makowego. Wychodzi pychotka :food:
 
 
sliver_87 

Barfuje od: XI.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 395
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-11-02, 20:47   

ciasto wyszło super :)
ten przepis :
http://whiteplate.blogspo...-czekolada.html
polecam!
_________________
 
 
Dieselka 


Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 29 Gru 2012
Posty: 1350
Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-11-02, 20:50   

ja sobie wykrakałam ;/ jutro z rana muszę wstać i mordować się z tiramisu ;/

mój krem to:
2 żółtka utarte z cukrem, alkoholem (ajerkoniak albo amaretto), mascarpone i ubitą pianą z białek :)

wychodzi z tego taki krem-krem :)
_________________
Paulinka i Dieselek
 
 
martens 

Barfuje od: 8 XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Paź 2013
Posty: 104
Skąd: USA
Wysłany: 2013-11-02, 21:03   

Ja to bym sobie tort upiekła, tak bez okazji, ale nie zaryzykuję :-?
Moja siostra robi cudowne tarty, ale odkąd mieszkamy razem to nie pokwapiła się ani razu, żeby jakąś zrobić :evil:
_________________
 
 
nerosław 

Dołączyła: 30 Paź 2013
Posty: 41
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-11-02, 21:08   

Ja dziś upiekłam tort szwarcwaldzki.
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2013-11-04, 15:22   

cudnie,że powstał taki temat :lol: uwielbiam gotować,piec etc.
ale może umieszczajmy tu wszelkie przepisy, sprawdzone i smaczne?
ostatnio ugotowałam pierwszy raz węgierski bogracz - pychota, później wrzucę przepis, bo bez kartki nie przypomnę sobie

[ Dodano: 2013-11-04, 15:26 ]
silver_87 - przetestuję ten przepis, ale z dyni świetna jest też zupa
 
 
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 15:34   

nerosław napisał/a:

No tarta z cukinią i susznymi pomidorami mniam ;-)
Jeśli chcecie któtryś z przepisów to oczywiście podam :-)


Ja poproszę na tartę! Kupiłam formę, będę szaleć! :faja:
 
 
sliver_87 

Barfuje od: XI.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 395
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-11-04, 19:11   

szafirka- zupę też zrobiłam, ale nie smakowala mi. może źle doprawiłam nie wiem, ale nie podeszła mi..
_________________
 
 
_Jadis_ 


Barfuje od: 11.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 870
Skąd: Zg-c / Legnica
Wysłany: 2013-11-04, 19:23   

Też jestem za wszelkim rodzajem przepisów;p Jak znajde troche czasu to wrzuce cos od siebie (choc zazwyczaj swoje trzymam w tajemnicy :mrgreen: ) Że też wcześniej tu nie zajrzałam -.-`
_________________
Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
  Zaproszone osoby: 2
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-04, 19:25   

Przepis na serniczek mniam mniam.

Wiem, wiem te kalorie ... ale wierzcie mi warto zrobić. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a efekt ... brak słów. każdy kto zjadł kawałek u mnie już sam robi serniczek w domku.
Dobrze jest mieć mleczko takie prosto od krowy i jajeczka prawdziwe.

No to jedziemy z przepisem. Zaufajcie mi , warto raz zaszaleć ( a potem jeszcze raz i jeszcze raz ... :mrgreen: )

Serniczek Bożenki

Zaczynamy :)

2l mleka
10 jajek
śmietana duża 18 %.

Do mleka wlewamy jajka i śmietankę. Powoli gotujemy . Wytworzony :ser przekładamy na durszlak aby odciekł. Co jakiś czas delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.

Spód:
3 paczki herbatników petitki
czekolada gorzka co najmniej 75%
0,5 kostki masła

Herbatniki oraz czekoladę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy miękkie masło. Masą wykładamy brytfannę.

Środek
2 kostki masła 200g oraz 2 szklanki cukru pudru miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy ostudzone ser oraz zapach pomarańczowy ( duży).

Masę wykładamy s wcześniej przygotowany spód.

Wierzch

200 ml śmietanki 36% oraz 2 czekolady gorzkie. Rozpuścić na wolnym ogniu i powoli wylać na sernik.

SMACZNEGO !!!
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-11-04, 19:35   

Przepis podobny do "paschy" (mleko z jajkami) Trzeba bardzo uważać na moment ścinania się serka! Ma to być tylko początek! :kwiatek:
 
 
nerosław 

Dołączyła: 30 Paź 2013
Posty: 41
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 20:30   

Aniek,
Ok
Ciasto to zykłe kruche czyli mąka, masło jajko.
Ja zawsze robie w proporcjach na każde 200 g mąki 100g masła i jedno jajko.
Robimy ciasto i wyklejmynim forme do ciasta.
Ciasto nakuwamy,obciążamy i zapiekamy.
Farsz
Cukinie nie obieramy tylko pozbywiamy się pestek i ścieramy na grubych oczkach.
Solimy i odstawiamy tak żeby puściła zbędną wodę.
Jak ciasto mamy zapieczone to wykładamy na to ciasto odciśniętą cukinię.
Zalewamy to wszysto śmietanką z jakiem doprawioną pieprzem i gałką.
Układamy na farszu fete, suszone pomidorki i dojrzewającą szynkę.
Wstawiamy do piekarnka i zapiekamy tak aby ten sosik się ścioł.
:-)
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2013-11-05, 08:30   

anna 187 - masz to jak w banku, że na niedzielę taki sernik zagości w moim domu :-D oby tylko ser się dobrze wytworzył. Robiłam już różne serniki, ale taki przepis widzę pierwszy raz.

obiecałam przepis na bogracza, więc bardzo proszę:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe45015.html
bogracz najlepszy jest na następny dzień, naprawdę polecam :->

[ Dodano: 2013-11-05, 08:45 ]
silver_87- zupa z dyni bardzo mi smakowała, jednak nie przygotowywałam jej sama, kosztowałam tego dania u teściowej :-D była pyszna, na pewno zawierała boczek i sporo czosnku
 
 
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-05, 08:59   

Dzięki nerosław, jutro się w kuchni zakopię, zrobię jedną po Twojemu i jedną na słodko z jabłkami, jak szaleć to szaleć :hura:

BTW: Nigdy bym nie pomyślała, że takie rzeczy zaczną mnie cieszyć...starzeję się :mrgreen:

@szafirka Mi to ta "przyprawa do zup typu magi" nie pasuje, robisz z tym czy zastępujesz? Nie lubię takich wynalazków typu wszystko w jednym, zawsze sama komponuję przyprawy z jednorodnych składników.
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2013-11-05, 09:09   

Aniek,
nie dodaję tej przyprawy do żadnych dań, nie lubię jej. Niczym też jej nie zastąpiłam. Nie użyłam również kminku, bo nie lubię. Na pewno prawdą jest, że nie należy szczędzić papryki słodkiej. Danie ma być słodko-ostre (słodycz pochądząca z papryki rzecz jasna :-) ) . Dodałam pokrojone w plastry pieczarki i zrobiłam sporo klusek, więcej niż ilość proporcji podanych w przepisie, bo tak mi pasuje smakowo i te kluski z wołowiną są świetne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne