mam nadzieje że nie trzeba zostać specjalistą by zacząć karmić psa BARFem.
Poczytałam trochę forum, proszę mnie poprawiać.
Szukam podstaw, żeby zacząć psa karmić BARFem.
A więc większość, czyli ok.60% to mięso.
Poza tym mięsa zalecane różne rodzaje, co do wieprzowiny chyba są różne opinie.
Ok. 10% kości.
10% podroby i produkty pochodzenia zwierzęcego.
20% warzywa i owoce.
Żołądki i serca wołowe są zaliczane do mięsa?
Z ryb dobry jest dorsz - też zaliczane do mięsa.
Z suplementów warto podawać algi i olej z łososia tak minimalnie.
Najczęściej podaje się 2% masy ciała. Niecodziennie muszą być podroby, byle była dieta zbilansowana w całym tygodniu.
Proszę poprawiać, coś jest bardzo ważne? Oczywiście będę doczytywać w trakcie.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lut 2016 Posty: 28 Skąd: Gołąb/Puławy
Wysłany: 2016-02-28, 16:13
Procentowy podział składników w barfie wygląda następująco:
80% produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym:
50% mięso
15% kości
15% podroby
20% żwacze - żołądki
20% produktów pochodzenia roślinnego, w tym:
warzywa 75%
owoce 25%
Jak widać żołądki przeżuwaczy w psim barfie stanowią odrębną kategorię, jednak z tego co wyczytałam, nie są one niezbędne w diecie - jeśli nie masz do nich dostępu, na to miejsce możesz wrzucić inne rodzaje mięsa.
Serca to raczej mięso, choć niektórzy traktują je jako podroby. Ja przyjęłam założenie, iż są one w połowie mięsem, a w połowie podrobem i tak też wliczam je do jadłospisu. Z pewnością serca to ważny element diety lecz nie powinny one stanowić jej podstawy.
Z ryb oprócz dorsza możesz podawać również: łososia, pstrąga, halibuta, flądrę , solę i pewnie jeszcze kilka innych się znajdzie. Więcej o rybach przeczytasz tutaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=311
Co do suplementów warto dodać również suszoną hemoglobinę ponieważ sklepowe mięso jest skrwawione i nie dostarcza wystarczającej ilości żelaza. Do tego drożdże browarnicze jako suplement witamin z grupy B oraz sól himalajska, która jest źródłem głównie sodu i chloru. O suplementach w psiej diecie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=441
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2016-03-18, 11:55
Z treścią oznacza, że nie jest on czyszczony i w środku znajduje się zawartość.
Nie musisz natomiast tego żwacza podawać. On jest dobry na początek u zwierząt, które bardzo długo były na chrupkach i mogą mieć spore problemy z trawieniem surowego.
Warzywa lepiej podawać osobno, aby nie było rewolucji pokarmowych.
Nie, kości nie mielimy. Na początek kości z małych zwierząt, np. królik, kurczak, indyk. Kości ze zwierząt bardzo dużych, jak krowa, nie podajemy. Są dla psa za twarde.
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2016-03-18, 11:58
MagdaMisia napisał/a:
co znaczy z treścią ??
czyli niewyczyszczony. To, co krowa zjadła, tam pozostaje, nie jest usuwane.
MagdaMisia napisał/a:
Te warzywa podać z mięsem i olejem czy osobno ??
Warzywa lepiej podawać osobno, ewentualnie z niewielką ilością mięsa. Olej obojętnie.
MagdaMisia napisał/a:
Te kości mają być zmielone tak? jakie to kości mają być z czego bo na kalkulatorze widziałam tylko z kurczaka kości ??
Nie muszą być zmielone. Pies sam sobie z kości poradzi.
Na kalku są z kurczaka tylko uzwględnone to fakt, ale mogą być z różnego ptactwa i zwierząt. Na początku najlepiej zacząć od jakiegoś skrzydełka, szyjki, bo pamiętaj, że to nie mają być czyste kości tylko kości mięsne.
Właśnie ja mam Owczarka Długowłosego sukę która kończy rok za parę dni mam jeszcze trochę karmy suchej więc dokarmię do końca i chcę przejść na barf:] ( za suchą nie przepada za to uwielbia moje zupki z mięskem i kościami do tej pory gotowałam jej w zimę :] )
Więc nie mam się bać że cos się jej wbije w gardło itd bo zawsze sie mówiło że sie nie daje kości z kurczaka bo są ostre nie wiem czy to prawda ale nie podawałam dlatego kości kurczaka.
Więc nie mam sie czego obawiać i mogę wszystko podawać czy tylko któreś konkretne części kurczaka i innych zwierzaków chcę sobie po prostu już zrobić listę i potem zakupić oczywiście:]
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2016-03-18, 14:29
MagdaMisia napisał/a:
Więc nie mam się bać że cos się jej wbije w gardło
Nie masz się bać. Surowe kości są elastyczne i nie łamią się tak, jak to jest w przypadku kości po obróbce termicznej. Zatem surowe podajemy bez strachu, gotowanych się wystrzegamy.
Tutaj temat o kościach, warty poczytania:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2070
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-03-18, 14:32
MagdaMisia, poczytaj wątek o kościach,
kości gotowanych nie wolno podawać żadnych, surowe można, ale nie same tylko "mięsne kości" czyli np. całe udko (skóra+mięso+kość)
Czyli np. żeberka ? dałam jej już parę razy żeberka i zjadła bez problemu większe wiem ze nie da rady teściowa miała taki pomysł ... Oczywiście taki kawałek odpowiedni do porcji mięska tego żeberka :]
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2016-03-21, 10:39
Wiesz, to czy da czy nie da rady to kwestia sporna, bo może i pogryźć zdoła. Ale bardziej o zęby chodzi, które, prędzej czy później, na bank na tym połamie.
Mogę podawać mięsko mielone z warzywami pieskowi czy to może szkodzić jakoś pieskowi ? i jeśli ona warzy 30 kg to według tego co czytałam szklanka warzyw na 10kg czyli te 3 szklanki na jedną porcję czy na ile bo w przepisie pisze że na tydzień 800g owoców + warzywa
A ja mam problem bo karmię ją raz dziennie i nie wiem jak inaczej to połączyć raczej mi nie zje samych warzyw:/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum