BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Popierdółki o wszystkim i o niczym
Autor Wiadomość
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-07, 20:40   

Na pewno oddawałaś mu haracz :mrgreen: byliście w zmowie.
  Zaproszone osoby: 2
 
Witalis 


Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 40
Dołączyła: 14 Kwi 2013
Posty: 123
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-09, 17:12   

Przeczytałam ponad połowę tej książki o eboli. Wybitna to ona nie jest, momentami nudna, bo autor się powtarza, ale dokończę ją.

Dzisiaj zaczęłam się zastanawiać czy gdzieś we Wrocławiu można kupić dobre mięso?
Jak kupuje schabowe, lub mielę mięso na mielone, to ono zawsze się kurczy w czasie smażenia o 1/3 swojej powierzchni. Drób jest w porządku, ale wołowina i wieprzowina już nie.
Moja mama przywiozła mi mięso z rodzinnej miejscowości i podczas smażenia nie skurczyło się w ogóle.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-09, 21:44   

Każde mięso traci objętość przy obróbce termicznej - traci tłuszcz, wodę... :-)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-09, 22:21   

Testerem mięsa jest kot, pies zje każde podane mu mięso, kot zje tylko dobrej jakości mięso, przynajmniej mój.
Wody w mięsie czasem jest więcej niż faktycznie powinno być, zamiast smażone wychodzi duszone :-P
_________________
Retriver
 
 
Witalis 


Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 40
Dołączyła: 14 Kwi 2013
Posty: 123
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-09, 22:42   

Wiem, że traci tłuszcz i wodę.
Mimo wszystko mam wrażenie, że mięso jest nastrzykiwane, albo w czymś moczone przez co zawiera naprawdę dużo wody.
Porównywałam dwa rodzaje mięsa -to z rodzinnego miasta i z mięsnego we Wrocławiu. Różnią się po obróbce termicznej.
Nie macie wrażenia, że z kupione w jednym sklepie mięso zachowuje się inaczej przy smażeniu niż mięso z innego sklepu?
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1068
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-09, 22:51   

Jak najbardziej... też odnoszę takie wrażenie :-?
_________________
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
 
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2014-08-09, 22:55   

Witalis, a gdzie kupujesz mięso?
 
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-09, 23:16   

O tym dlaczego jedno mięso jest takie a drugie inne dużo można poczytać tutaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2317
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-10, 08:31   

Też to zauważyłam, jak kupuję mięso w budzie to nie kurczy się tak i ładnie się smaży jak mięso kupione w sklepie. Przy okazji kocio-psich zakupów w budzie (Hala Mirowska) kupuję mięso i dla siebie. Babka ma np. polędwicę wołową za 40 zł.kg (mnie opuściła przy dużych zakupach 5 zł) to za cenę sklepową mam 2 kg ładnego, :food: mięska dla ludzi!
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-08-11, 16:23   

Od 2 dni pada, leje. Non stop (dosłownie). Do tego wiatrzysko. Media podają, że uderzyły w nas pozostałości po huraganie Bertha.
Generalnie jest źle. Pociągi nie chodzą, drogi pozalewane, nieprzejezdne, podtopione domy i działki










Szczęście w nieszczęściu, że moja wioska jest położona w miarę wysoko w stosunku do naszej rzeki. Mam tylko nadzieję, że owce z pola nad rzeką nie ucierpiały
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-11, 16:33   

Ja dziękuje za taaakie "popierdułki"....normalny kataklizm :shock:
  Zaproszone osoby: 2
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-08-11, 16:37   

Idę nad rzekę. Taza zostawiam bo nawet za drzwi nosa nie chce wystawiać. Wezmę sucz. ZObaczę czy owieczki się ogarniają
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-11, 16:41   

Ciocia Ty sie ogarnij...wszystko rozmiękłe, do brzegu nie podchodź...po co Cie tam niesie, te foty Ty oczywiście zrobiłaś ??
Taz mądrzejszy, bo ma instynkt, a człowiek ciekawość...
  Zaproszone osoby: 2
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2014-08-11, 17:29   

Ja z innej paki http://thelibertarianrepu...e/#.U-i9aIBdVIA
Matke wyproszono z restauracji bo zmieniala :hair: pieluszke dziecku przy stole.
_________________
http://www.garnek.pl/aniar/a
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2014-08-11, 17:44   

I pewnie zdziwiona, że ją wyproszono.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne