BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Serca
Autor Wiadomość
koral 


Barfuje od: 2014-01-11
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 11 Gru 2013
Posty: 34
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-21, 00:36   

dagnes napisał/a:
megi007 napisał/a:
Czemu w kalku serca nie mają wpisanej tauryny?

Nie dysponowaliśmy wiarygodnym źródłem danych.
W tej chwili mam takowe i w kolejnej wersji zawartość tauryny będzie wpisana jeśli nie dla wszystkich, to dla prawie wszystkich mięs i podrobów.

A pi razy oko to kiedy będzie? Chodzi o psiakowy kalk.
 
 
Mgławica 


Barfuje od: 1.02.2014
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 119
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2014-01-21, 19:04   

podłączę się do tematu
czy serca trzeba w jakikolwiek sposób obrabiać?
tzn.wymyć, usunąć jakieś błony, coś wykroić?
pytam się bo nigdy nie miałam do czynienia z sercem wołowym i nie wiem czy warto się porywać
_________________
"czytam, słucham.. i powoli raczkuję w barfie.."
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-01-21, 19:05   

Ja tam je tylko dzieliłam, bo jedno serce wołowe na mieszankę to zdecydowanie za dużo, potem kroiłam i najczęściej mieliłam. Niczego nie usuwałam. :-P
_________________
 
 
 
Mgławica 


Barfuje od: 1.02.2014
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 119
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2014-01-21, 19:12   

w takim wypadku chyba warto kupić (jak dostanę)

kurzych chyba nie warto nawet kroić?
_________________
"czytam, słucham.. i powoli raczkuję w barfie.."
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-21, 20:37   

Mgławica, Jeżeli używasz szarpaka to kroi się mięsa i podroby tak grubo, aby tylko weszły do gardzieli komory mielącej. Natomiast tradycyjnie, krojenie nożem - zależnie od preferencji zwierzaka. Tu trzeba trochę poeksperymentować :-P
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-01-21, 20:40   

Kurze warto jak masz dostęp do dobrych kur, tak to lepiej sobie darować. A wołowe na pewno będzie ciekawym dodatkiem do diety, u mnie smakowało, może nieco mniej niż cielęce, no ale wiadomo każdy kot ma swoje preferencje.
_________________
 
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-21, 21:02   

Ja serca kurze daję w całości, a wołowe kroję w długie paski, żeby sobie trochę dziewuchy mogły popracować zębami przy jedzeniu.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Lusia 


Barfuje od: 08.2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 23 Wrz 2011
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-22, 10:35   

Też zacznę kroić mięsko w długie paski. W ostatniej mieszance pokroiłam w duże kawałki - dla zdrowotności zębów i Luśka się wczoraj dławiła kawałkiem serducha.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2014-01-26, 14:33   

koral napisał/a:
dagnes napisał/a:
megi007 napisał/a:
Czemu w kalku serca nie mają wpisanej tauryny?

Nie dysponowaliśmy wiarygodnym źródłem danych.
W tej chwili mam takowe i w kolejnej wersji zawartość tauryny będzie wpisana jeśli nie dla wszystkich, to dla prawie wszystkich mięs i podrobów.

A pi razy oko to kiedy będzie? Chodzi o psiakowy kalk.

Myślę, że uda się przy kolejnej wersji kociego Kalka, bo teraz miałam zbyt mało czasu.
Jednak z pytaniem dotyczącym Kalkulatora psiego musisz zwrócić się do koniczynki, bo to ona jest jego autorką.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 453
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-26, 15:18   

"Mięsień sercowy różni się od mięśnia poprzecznie prążkowanego typu szkieletowego tym, iż włókna w mięśniu sercowym są widlasto rozgałęzione zaś jądra komórkowe ułożone są centralnie, podczas gdy w mięśniu poprzecznie prążkowanym włókna są złączone, a jądra znajdują się na obrzeżach włókien. Komórki tkanki sercowej człowieka są jedno, rzadko dwujądrzystymi komórkami, które wykazują poprzeczne prążkowanie."

czy te różnie stwarzają też różnice w trawieniu obu tych mięśni? czy któreś z nich może być bardziej lekkostrawne dla psa z wrażliwym przewodem pokarmowym?
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-04-26, 15:34   

raczej nie. natomiast niektore psy po sercach w nieco wiekszej ilosci moga miec mniej lub bardziej rozluznione kupska. ale to moze byc kwestia krwi
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
kasik.u 

Dołączyła: 24 Lut 2015
Posty: 41
Wysłany: 2015-05-07, 08:55   

ciocia_mlotek napisał/a:
raczej nie. natomiast niektore psy po sercach w nieco wiekszej ilosci moga miec mniej lub bardziej rozluznione kupska. ale to moze byc kwestia krwi


O właśnie u mnie tak było, znaczy u psa. Potraktowałam serca jako mięso i były głównym składnikiem mieszanki. Pies, który miał biegunkę po wątróbkach miał też biegunkę po sercach, drugi lepiej toleruje i wątróbki serca. Więc to zależy od organizmu.
Wiem, że serca mogę dawać w ilosci mniej więcej takiej jak wątroba...
 
 
palecwoko 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 13
Wysłany: 2015-10-28, 17:05   

Zaczynam przygodę z barfem z moim szczeniakiem (3 miesiące) Jack Russell Teriera. Czy można podawać serca kurczaka jako oddzielny wieczorny posiłek ? 120 g samych serc ?

Witamy wszystkich serdecznie !
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-10-29, 17:29   

Można. Tylko pamiętaj, że one moga mocno rozluźnić kupę, więc się nie zraź wtedy. W kolejnym posiłku podaj jakieś MK. Albo podsyp serduszka skorupkami z jajek. Powodzenia :-)
_________________
teriery irlandzkie - hodowla Zofijówka http://www.zofijowka.cba.pl
Hand Made'owe saszetki na smakołyki http://www.facebook.com/pages/KLIK-Smakołyk/330114460426507?sk=photos_albums
 
 
Nae 


Dołączyła: 13 Paź 2015
Posty: 53
Wysłany: 2015-11-10, 15:04   

Ostatnio w sklepie podano mi próbkę końskiego serca (prosiłam o różne podroby). Nie jestem do niego przekonana... Czy u kotów serca również moga powodować rozluźnienie kupy?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne