BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieprzowina
Autor Wiadomość
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-09-30, 14:51   

Ile razy w tygodniu...?
Podaję codziennie i nie ma żadnych problemów z tym mięsem...
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-09-30, 15:01   

zastanawiam się czym miałaby objawiać się gorsza strawność wołowiny?
ja robię kociastym mieszanki na ok 1 miesiąc i nie zauważyłam różnic w zachowaniu lub urobku z kuwety bez względu na typ mięsa, na którym mieszankę opieram
 
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2015-09-30, 19:09   

Lena06 napisał/a:
Ile razy w tygodniu...?
Podaję codziennie i nie ma żadnych problemów z tym mięsem...


Lena 06, czytałam na ten temat obszerny artykuł i pytam. Pies zjada różne części wieprza, smakuje mu, trawi według mnie dobrze, taki opis napotkałam i nie wiem jak się do niego odnieść:

Mięso to jest dla psów zbyt tłuste i zawiera krótkołańcuchowe związki.Pies bardzo szybko trawi białka i tłuszcze a te krótkołańcuchowe związki w mięsie wieprzowym sprawiają,że jest ono wyjątkowo szybko trawione i rozkładane.Tak szybki rozkład mięsa powoduje,że część składników jest wchłaniana a częsć ( i to ta większa) jest poddawana procesom gnilnym co podrażnia jelita naszego psa.Dochodzi wówczas do zaburzeń flory bakteryjnej w jelitach psa i zaczyna się jazda po weterynarzach bo pies zaczyna mieć kłopoty z trawieniem.
_________________
Retriver
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-10-01, 11:21   

Hmm, jakby to powidziec strasznie brzmi ten przytoczony fragment. Po pierwsz co to sa te tajemnicze "krotkolancuchowe zwiazki"? Ktore do tego magicznie wplywaja na tempo trawienia miesa. No zwiazki w miesie, ktore sprawiaja, ze w sumie mieso trawi sie samo :) I to juz strawione, w niebywale magicznie szybki sposob, mieso zaczyna gnic. Gdzie tu jest logika? Skoro jest juz strawione, rozlozone to skladniki moga albo zostac wchloniete albo wydalone. Proces gnilny to proces rozkladu. Jak gnic moze cos, co jest juz rozlozone? Calosc nie trzyma sie zupelnie kupy

Jesli chodzi o wieprzowine to ewentualnie zle moze byc w niej to, ze swinie sa potwornie zle karmione. Porownywalnie z drobiem
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
purr 

Dołączyła: 31 Sty 2014
Posty: 176
Wysłany: 2016-11-10, 10:40   

Dajecie swoim kotom wieprzowinę? Jak wygląda w obecnie sprawa wirusa?
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-10, 18:30   

Usiłowałam wyszukać w necie jakąś stronę, gdzie byłby podany stan zagrożenia w Polsce tą chorobą ale jakoś ciężko mi szło :-/

Pamiętam, że chyba 2 lata temu wrzucałam linka na forum z mapą zagrożenia, ale za chińskiego Boga nie mogę go znaleźć (gdybym znalazła to wiadomo byłoby, kto to opublikował i może jakaś aktualizacja do stanu obecnego byłaby). Pamiętam, że wtedy Polska była już prawie wolna od tej choroby.
Zresztą jest program unijny mający na celu zwalczenie choroby Aujeszky'ego i jako kraj członkowski bierzemy w tym udział.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2016-11-10, 21:19   

Moja wet jest zdania, że jednak lepiej nie ryzykować - szczególnie, że jest wiele innych mięs do wyboru. Do poczytania polecam:
http://www.strefaagro.dzi...-plusy-i-minusy
https://www.topagrar.pl/a...kyego-w-polsce/
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-11-11, 23:26   

Skipper napisał/a:
Pamiętam, że chyba 2 lata temu wrzucałam linka na forum z mapą zagrożenia, ale za chińskiego Boga nie mogę go znaleźć

Może o to chodzi?
http://old.wetgiw.gov.pl/...=28&kat_id=3460
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-11, 23:46   

Bardzo prawdopodobne, bo coś kojarzę te żółto - niebieskie mapy.
Jakkolwiek mapa z 05.08.2014 r. jest cała żółta - czyżby w Polsce nie było już wirusa ? :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2016-11-12, 12:40   

Skipper napisał/a:
czyżby w Polsce nie było już wirusa ? :mrgreen:
Przeczytaj to, co w podanych przeze mnie linkach trzy posty wyżej - jest nowsze niż 2014.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-12, 12:54   

Cóż, wirus najwidoczniej może się znowu pojawić :-/

Szukałam kilka dni temu na stronach GIW info na temat wirusa Aujyszkyego wg stanu na rok 2016, ale niestety nie mogłam nic znaleźć.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1067
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-12, 16:25   

Moje zwierzaki jedzą wieprzowinę ale kupuję ją w normalnym sklepie. Wtedy jest pewność, że tuszki przeszły kontrolę weterynaryjną zarówno na obecność tego wirusa jak i np. włośnia. Nie podaję dzika, ani zwierząt z uboju własnego.
_________________
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
 
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-11-12, 16:43   

Ja też dodaję do mieszanek wieprzowinę, ale tylko mięso, podrobów wieprzowych nie.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2016-11-12, 17:22   

No ja w przeciągu najbliższego miesiąca na wieprzowinę się nie łapię - wczoraj dostałam podroby z wyrośniętego jagnięcia a dzisiaj 4,5 kg okrawków z jagnięcego mięsa. Dodać tylko trochę chudego indyka i wyżerka będzie, że hej (dla kotów oczywiście :mrgreen: ).

Tylko gdzie ja to wszystko pomieszczę ??? :banghead: Chyba przyjdzie mi po sąsiadach chodzić i prosić o czasowe przyjęcie do zamrażarki... :hmm:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-11-12, 21:37   

Od początku naszej przygody z barfem podaję wieprzowinę, czasem również podroby i jest to gatunek mięsa, który w mieszankach występuje prawie cały czas (jedynie inne się zmieniają). Zresztą, kontaktu mojego psa, czy kota z mięsem wieprzowym i tak bym nie ominęła, bo często jesteśmy na świniobiciu (a raczej w czasie świniobicia) u rodziny, a tam wtedy psiaki podwórkowe i moje, jako przyjezdne mają największą wyżerkę :mrgreen:
Jakoś nauczyłam się nie panikować przy wieprzowinie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne