Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-16, 23:35
Mam dostęp do aktualnej bazy wartości odżywczych produktów opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Miałam nadzieję znaleźć w niej szczegółowo rozebrane na części mięsa kaczki, gęsi, perliczki itp.(podroby, skóra,części mięsa). Moje koty preferują ptactwo
Rozczarowałam się bo niestety mimo zapewnień pracownika IZZ nie ma tam aż tylu rodzajów mięs.
Jest za to kilka pozycji których nie ma w naszym kalkulatorze: skóra kurza, indycza, rozdzielona noga indyka na udo i podudzie.
Chętnie podziele się tymi informacjami.
Czy jest możliwość uzupełnienia kalkulatora o te pozycje?
Jeśli tak, komu z administratorów przesłać dane?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1045 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-06-17, 11:49
Ewik72, pewnie. Jeżeli możesz to do mnie na PW. Dzięki!
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Często robię mieszanki ze skrzydeł indyczych bez kości (trybowanych).Czy wystarczy je ująć w kalku jako indyk mięso ze skórą czy raczej jako kurze skrzydła bez kości?
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-18, 23:19
monikasan,
W bazie którą wysłałam do Hebe są wartości dla mięsa skrzydła indyka ze skórą i bez skóry. Pewnie niebawem znajdzie się w kalkulatorze
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-08-16, 18:39
Pisalam gdzies niedawno, ze wynalazlam szwajcarska baze danych. Jest dosyc skromna, ale np. dzikiego lososia w niej znalazlam - http://www.valeursnutriti...Key=ListDetails
Idac po nitce do klebka, poszukalam skad czerpia dane i w ten sposob trafilam na kanadyjska - http://webprod3.hc-sc.gc.ca/cnf-fce/index-eng.jsp (jeszcze nie zglebilam jej zasobow) - i norweska - http://www.matvaretabellen.no/ - tu jest sporo ciekawych rzeczy, np. watroba jagnieca, ktora koty uwielbiaja mimo (a moze wlasnie dzieki temu) ze jedzie baranem na kilometr. Situnia wrzucala na poprzedniej stronie dane (niestety nie cytuja zrodla), wg ktorych 100g zawiera 24609 IU witaminy A, kanadyjska baza mowi o 24612 IU, ja znalazlam francuskie dane, jakoby w 100g bylo 7892 IU witaminy A natomiast wg norweskich tabel jest jej az 109090 IU Ciekawy rozstrzal.
Co sie zas tyczy dzikiego lososia, zastanawialam sie nad zastapieniem nim tranu w ramach urozmaicenia. Nasz kalk ma dane dla po prostu lososia i wyglada na to, ze sa troche przesacowane... Oto linki do znalezionych analiz dzikiego lososia:
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-08-17, 12:31
Jeszcze jako ciekawostke dodam linka do spisu wszystkich swiatowych baz danych jedzeniowych. Niektore linki nieaktywne, niektore bazy sa platne, ale dla barferow z Polski szczegolnie interesujace moga byc dane pochodzace z Czech i Slowacji (ta slowacka hula mi tylko w google chrome):
Kupiłam kaczkę bez podrobów.Obrałam ją z mięsa (udka,piersi,szyjka itp. no i skóra) jak to w kalku wpisać? jako kaczka czy jako kaczka mięso ze skórą?Różnica w danych jest spora
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-09-20, 19:03
Nie mialam nigdy calej kaczki w rekach, ale wydaje mi sie, ze bedzie troche bardziej tlusta od "miesa ze skora", gdyz bedzie wiecej skory niz np na piersi. "Kaczka" w kalku wyglada bardzo chudo, to raczej bez skory.
Tutaj znajdziej dane dla calej kaczki surowej, wpisz "duck": http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 433 Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-10-14, 20:28
Czy moze mi ktos na szybko podpowiedziec, pod jaka nazwa wystepuje łata wołowa w kalkulatorze? Mam w lodowce a mimo ze uzylam wyszukiwarki nie moge znalezc informacji
Meri
Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012 Posty: 863 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2015-10-14, 20:45
Szponder może być.
_________________
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 433 Skąd: warszawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum