BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wołowina
Autor Wiadomość
Hekate811 

Barfuje od: 25.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Paź 2013
Posty: 220
Skąd: Lędziny (śląsk)
Wysłany: 2014-10-17, 09:02   

Myślę że w wątku o wołowinie można by przedstawić pewien mało znany element.

Tzw świeca wołowa, czyli fragment mięśnia przepony, łączna waga 2 świeczek ze zdjęcia to 2kg




Niestety nie posiadam zdjęć lepszej jakości, ale warto się nią zainteresować gdyż to fajne mięsko w przystępnej cenie.
 
 
Anitanet 

Barfuje od: 20.09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 453
Skąd: Świdnik
Wysłany: 2014-10-27, 17:05   

Znalazłam coś takiego
Co myslicie?
http://allegro.pl/mieso-m...4705388243.html
http://allegro.pl/mieso-m...4711384548.html
 
 
ewa_agape 


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Wrz 2014
Posty: 112
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-02-26, 17:33   

Mam pytanie o policzki wołowe. Jak i czy można je podawać? W kalkulatorze ich niestety nie znalazłam więc zupełnie nie wiem do czego je porównać.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-02-26, 17:36   

Oczywiście, że można. To jest mięso.Do czego porównać? Nie wim, są w kalkulatorzze wargi wołowe? A jak nie to jakaś gulaszówka pewnie
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
ewa_agape 


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Wrz 2014
Posty: 112
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-02-27, 22:36   

Dzięki ciocia_mlotek :)
Z tego co czytałam na necie to policzki zaliczają się do chudego mięsa. Ktoś może to jakoś zweryfikować? PS. Mięsko się już mrozi :)
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-02-27, 22:49   

Szczerze nie powiem ci, nawet się nad tym nie zastanawiałam nigdy a moje też czasem jadają
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-27, 23:10   

Ja policzki wpisywałam jako chude mięso.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Ola G. 

Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 41
Dołączyła: 15 Sie 2015
Posty: 56
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-10-14, 22:27   

Niech mi ktoś powie, jakie to jest średnio tłuste mieso wołowe, konkretnie jaka część wolowiny. :kwiatek:
Bo juz z głupialam.
Ostatnio zmieniony przez Ola G. 2015-10-14, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2015-10-14, 22:57   

Rostbef, rozbratel, antrykot, karczek, łopatka. :mrgreen:
 
 
Yolla 

Dołączyła: 17 Lis 2013
Posty: 40
Wysłany: 2015-10-15, 17:10   

shana55 napisał/a:
Rostbef, rozbratel, antrykot, karczek, łopatka. :mrgreen:


To ja podrąze temat- jeżeli kupię właśnie karczek albo rozbratel to mogę bez wahania wpisać wołowina średniotłusta czy jednak trzeba samemu ocenić "stopień tłustości" kawałka?
Przy kocie nerkowym to ważne, bo rozumiem, że obniżenie fosforu w mieszance uzyskujemy używając mięs o większej zawartości tłuszczu?
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-10-16, 07:01   

Yolla, zawsze musisz ocenić tłustość kawałka, kalkulator nie rozpozna co to za mięso, sama musisz :kwiatek:
 
 
Marzi 

Barfuje od: 24.10.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2015
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-03, 17:02   

Mam taką zagwozdkę. Kupuję mięso na razie w osiedlowym mięsnym. Kilkukrotnie już kupowałam tam szponder tak po kawałku jak Mitia jadł mięso w mokrej karmie. Dziś kupiłam większą ilość do mieszanki i dostałam to w pudle kilogramowym. Przyszłam do domu i patrzę, że na pudełku jest napis "spożyć po obróbce cieplnej"...
Czyli nie mogę tego dawać kotu?
_________________
Mitia
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2015-11-03, 18:40   

Na każdym mięsie jest taki zapis, jeśli jest pakowane. W końcu to mięso dla ludzi i jakby człowiek zjadł na surowo i się pochorował, to producent miałby spore problemy.

Producenci też często umieszczają zapis w stylu "przed spożyciem sprawdź czy jest ugotowane" ;-)
 
 
 
Marzi 

Barfuje od: 24.10.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2015
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-03, 19:46   

Aż poszłam sprawdzić kurczaka i rzeczywiście też jest taki zapis. Nigdy nie zwróciłam na to uwagi jak kupowałam dla siebie :lol:

A jak sprawa wygląda w przypadku dziczyzny? Widziałam kiedyś w Biedronce gulasz z jelenia i tam nawet był jeszcze dopisek, żeby poddawać jakiejś tam konkretnej temperaturze przez 15 minut.

Dajecie kotom dziczyznę?

Edit: Już znalazłam wątek o dziczyźnie i wiem, że dajecie ;-) Dziczyzna sprzedawana normalnie w sklepie musi być z pewnością przebadana tak jak każde inne mięso.
_________________
Mitia
 
 
myrags 


Barfuje od: 15.01.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2016
Posty: 22
Wysłany: 2016-01-19, 16:30   

zakupiłam takie oto mięcho ;)


nada się do kociej mieszanki? jaka to wogóle częsc- w kalkulatorze jako tłustą wołowinę mogę wpisac?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne