BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Owoc dzikiej róży
Autor Wiadomość
rashka 
BARFny Hodowca

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Lut 2013
Posty: 79
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-30, 09:07   Witamina C

Zastanawiałam się właśnie nad podawaniem psom oleju z dzikiej róży celem suplementacji witaminy C. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-06-30, 17:12   

Jeśli dobrze kojarzę, to pies sobie sam syntetyzuje witaminę C, więc raczej nie potrzebuje suplementacji.
_________________
teriery irlandzkie - hodowla Zofijówka http://www.zofijowka.cba.pl
Hand Made'owe saszetki na smakołyki http://www.facebook.com/pages/KLIK-Smakołyk/330114460426507?sk=photos_albums
 
 
rashka 
BARFny Hodowca

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Lut 2013
Posty: 79
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-01, 11:53   

Masz rację. Ale czasami warto dodać przy okazji wsparcia stawów albo ewentualnych infekcjach.
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2014-10-07, 11:03   Mączka z owoców róży

czy ktoś podaje tą mączkę z róży

http://www.babuzoo.pl/123...-ps%C3%B3w-150g
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2014-10-07, 13:54   

Jaaaa :)
 
 
Sabulina 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 02 Wrz 2013
Posty: 57
Wysłany: 2014-10-07, 19:48   

Ja podaję kiedy jest jakby osłabiona odporność, np. początki cieczki albo bym podawała gdyby moje sunie były przeziębione (w zasadzie nigdy nie były...).. a tak od czasu do czasu, ale rzadko.
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2014-10-08, 11:17   

czy to ma jakis posmak?

próbowałyście ?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2014-10-08, 11:52   

hm, to ma taki posmak delikatnie kwaskowy, ale bardzo bardzo słabo kwaskowy. Takie mam odczucia jak posmakowałam :mrgreen:
A np. zapach ma bardzo "kwaśny" :-P Znaczy... Jak się powącha, to ma się wrażenie, że to jest bardzo kwaśne, choć takie nie jest.... :roll:


Tak jeszcze odnośnie mączki z owoców dzikiej róży. Kiedyś zadałam pytanie odnośnie suplementów na innym forum i otrzymałam m.in. taką odpowiedź na temat róży od Roberta A. Cytuję:

Dzika róża kojarzona przez wielu z witaminą C to nie tylko witamina C i nie widzę przeciwskazań w jej podawaniu.
Składnik witaminowy owocu róży dzikiej Zawartość
Witamina A (karotenoidy) 800 ug/100 g
Witamina E (tokoferole) 4,5 mg/100 g
Witamina B1 (tiamina) 0,06 mg/100 g
Witamina B2 (ryboflawina) 0,07 mg/100 g
Witamina PP (niacyna) 0,5 mg/100 g
Witamina B6 (pirydoksyna) 0,05 mg/100 g
Witamina C (kwas askorbinowy) 1250 mg/100 g


Składnik mineralny owocu róży dzikiej Zawartość
Sód Na 146 mg/100 g
Potas K 291 mg/100 g
Wapń Ca 127 mg/100 g
Fosfor P 258 mg/100 g
Magnez Mg 104 mg/100 g
Żelazo Fe 0,50 mg/100 g
Jod I 1 ug/100 g
Flor F 60 ug/100 g
Mangan Mn 1000 ug (1 mg)/100 g
Miedź Cu 1800 ug (1,8 mg)/100 g
Cynk Zn 920 ug/100 g
 
 
Komanka 


Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2012
Posty: 663
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-08, 18:30   

Mam mączkę Lunderland. Można to człowiekowi tez podać w trwającym sezonie infekcji? :roll:
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2014-10-08, 19:22   

Teraz akurat jest sezon na świeże owoce róży. Nie lepiej wybrać się gdzieś na zbiory?
(jak ktoś nie leży akurat w łóżku z gorączką of course)

Zastanawiam się ile tak naprawdę jest tej witaminy C w mączce. To wszak dość przetworzony już produkt, suszony najpierw w wysokiej temperaturze, potem mielony, pakowany, przechowywany...
Na pewno więcej niż zero ale czy faktcznie dużo? Te liczby podane przez Lenę06 dotyczą świeżych owoców.

Ja robię ze świeżych owoców róży mus, który pakuję do maleńkich słoiczków szklanych i zamrażam w zamrażarce. Mam w ten sposób na zimę zapas.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-10-08, 22:47   

A ja zrobiłam pyszną nalewkę :-P - ale nie będę jej pić, bo mam uczulenie na owoce dzikiej róży :evil: :evil:
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-10-09, 08:53   

dagnes napisał/a:
suszony najpierw w wysokiej temperaturze


Róża-Rosa rugosa owocuje rok cały od wiosny do późnych jesiennych dni, a jej owocnia piękna i wypasiona stopniowo zasusza się w naturalny sposób (marszcząc przy tym) na słońcu, jeszcze na krzaku.
Zebrałam w ubiegłym roku takąż właśnie i obrałam mozolnie pozbywając sie kosmatego wnętrza i własno-młynkowo zmieliłam na pył, który mam.

dagnes napisał/a:
Ja robię ze świeżych owoców róży mus,

A jaką masz technikę na pozbywanie się kosmatego kłującego wnętrza ?
  Zaproszone osoby: 2
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-10-09, 14:19   

ja robię tylko winko bo najłatwiej. Robie ze świeżych i z podsuszonych w domu owoców.
Nie mam zacięcia do usuwania włochaczy. Jest jakiś szybki i "bezbolesny" sposób? Bo chętnie zrobiłabym sobie takie mielone do dodawania do herbatki
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2014-10-09, 17:25   

Sandra napisał/a:
Róża-Rosa rugosa owocuje rok cały od wiosny do późnych jesiennych dni, a jej owocnia piękna i wypasiona stopniowo zasusza się w naturalny sposób (marszcząc przy tym) na słońcu, jeszcze na krzaku.

I wraz z takim zasuszaniem na słońcu ma coraz mniej witaminy C, aż do śladowych ilości. Najwięcej mają owoce świeże, twarde, ale w pełni dojrzałe i zbierane przed przymrozkami.

Sandra napisał/a:
A jaką masz technikę na pozbywanie się kosmatego kłującego wnętrza ?

Wnętrze moich owoców nie jest tak kosmate jak rugosy. Ja mam w ogrodzie Rosa moyesii Geranium - pestki są duże (owoce też, tak z 6-7 cm długości) a całe wnętrze niewłochate. Ponieważ różyczka młoda i całego wiadra owoców jeszcze z niej nie zbiorę, to dokładm z rosnącego nieopodal na nieużytkach dzikiego krzaczora, którego zidentyfikowałam jako Rosa rubiginosa. Też ma bardzo fajne owocki, niekolczaste. Da się z nich wydłubać środek małym zaokrąglonym nożykiem ale wiadomo, że to tylko przy niewielkich ilościach wchodzi w grę, nie jestem masochistką ;-) .
Do większych ilości służy takie urządzonko, które nie wiem czy ma polską nazwę - Flotte Lotte. Trzeba świeże owoce po odkrojeniu ogonków i pozostałości kielicha kwiatowego namoczyć w letnio-ciepłej wodzie na jakieś pół godziny aż zmiękną, a potem osuszyć ręcznikiem i przecisnąć przez Flotte Lotte. No i mus gotowy :-D .
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
apple 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 433
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-10-09, 18:58   

chętnie się podłączę pod temat na czasie :-D

Dagnes używałam Flotte-Lotte w Niemczech do robienia przecieru z pomidorów :-)
W Polsce jednak chyba nie ma.

U mnie są owoce raczej małe i z kosmatym wnętrzem, jednak nie przeszkadza mi wydłubywanie, mogę się poświęcić ;-)

Pytanie, co z nimi dalej robić.

Nigdy nie robiłam wina, nie bardzo mam natchnienie żeby się zabierać za robienie. Czy do wina używa się całe owoce, bez wydłubywania?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne