BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 2)
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-08-11, 19:27   

Pure Happiness :kwiatek:
Wszystko gra!! :mrgreen:
Smacznego dla koteczka :food:
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-12, 11:32   

dzień dobry, to znowu ja, znowu z prośbą o ocenę przepisu i pomoc... Wydaje się że wszystko w przepisie gra oprócz tłuszczu, który jest chyba trochę za wysoki. Jak to zbić? Mimo to kaloryczność mieści się w normie (przynajmniej liczydło tak pokazuje)...

Poniżej screeny:


 
 
jagodarewolinsk 

Wiek: 27
Dołączyła: 07 Lut 2017
Posty: 2
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-08-12, 15:03   

Witam. Czy ktoś może mi pomóc? Przez wczorajsza burze spalił mi się komputer w trakcie robienia przepisu. Nie wiem co robić a mięso czeka. :(
Może mi ktoś to wrzucić w kalkulator i zrobić? Proszę.
Tauryna, mączka kostna 30/14, mączka ze skorupek jak pokusa (tego chyba nie było i wpisywalam lunderland), algi morskie lunderland, takovit e200, tran z wątroby dorsza lunderland, sól himalajska, drożdże browarnicze pokusa, suszona krew wołowa (mam wieprzowa z allegro ale wydaje mi się ze lepiej wklepać wieprzowa bo ma lepszy skład niż ta z pokusy choć na barfnych korepetycjach piszą zehy wpisać fortain), olej z kryla (słyszałam że trzeba wpisać ręcznie albo wklepać po prostu salmopet) i spirulina. I gęsi smalec.
Filet z piersi kurczaka 0.528 kg
Filet z piersi indyka 0.946kg
Wątroba z kurczaka 450g
Karkówka wieprzowa bk 0.745kg
Schab wieprzowy bk 1.248kg

Wiem ze brakuje podrobow (proszę wpisać 450g serduszek) i jakiegoś tłustego mieska bo wychodziłi białko 7 :/ proszę coś wpisać co pomoże a ja to zakupie :) najchętniej coś typu wół /wieprz z dostępnych w markecie :)
Będę ogromnie wdzięczna :(
20 kg zdrowych kotów
 
 
Monika Cz. 

Barfuje od: 2016
Wiek: 52
Dołączyła: 17 Sie 2016
Posty: 68
Skąd: Małpolska
Wysłany: 2017-08-12, 17:34   

Dzięki Shanna55. Po poprawkach wyszło białka 5,4. Wiem że jeszcze za dużo ale już nie miałam wyjścia.
_________________
Mona
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-08-12, 20:42   

jagodarewolinsk :kwiatek:

Przepis nie jest idealny... ale dołożyłam co nieco i tłuszczu też, wyszła mieszanka z białkiem 5,5g na kg.m.c.kota na dzień ale tłuściutka, tak że możesz trochę zmniejszyć porcję i powinno się to poukładać. Na drugi raz jak już musisz fileta dawać z kurczaka czy indyka to dawaj ze skórą, ale generalnie unikaj.


Przepis:
Mieszanka na 13 dni dla 20 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 830 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
528,0 g Kurczak pierś bez skóry
946,0 g Indyk pierś bez skóry
745,0 g Wieprzowina karkówka
1 284,0g Wieprzowina schab
2 000,0g Wołowina mostek tłusty
900,0 g Kurczak serce
10,0 szt Żółtko jajka
350,0 g Wątroba kurczaka
6,0 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
7,0 g Mączka z alg morskich Lunderland
40,0 g Spirulina
18,0 g Drożdże browarnicze Lunderland
85,0 g Fortain
3,5 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
80,0 g Smalec gęsi
30,0 g Olej z łososia SALMOPET
20,0 g Mączka kostna (30/14)
33,0 g Mączka ze skorupek Lunderland
28,0 g Sól himalajska
15,0 g Tauryna
3 500,0g Woda

Reszta parametrów w normach.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-08-12, 20:48   

Volli :kwiatek:
Przepis jest ok, fakt, mieszanka będzie tłuściejsza ale nie aż tak żeby panikować :mrgreen:
Białko jest 4,9g więc jak chcesz to zwiększ ilość indyka do 2000g i przelicz przepis na nowo. Wtedy i białko trochę się podniesie a tłuszcz spadnie.
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-13, 07:32   

Dziękuję, najtrudniejsze właśnie wydaje mi się bilansowanie białkiem i tłuszczem. Resztę można "załatwić" suplementami... Ja mam straszny kłopot z dostępnością mięs... Tworzę przepis, a potem za nic nie mogę znaleźć jakiegoś składnika... Już poddałam się z poszukiwaniem wątroby, serc i żołądków innych niż kurze... :D
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-08-13, 17:36   

Volli :kwiatek:
W kalkulatorze w zakładce mięso są rozpisane pod względem białka i tłuszczu, witamin i składników mineralnych wszystkie mięsa jakie można użyć do Barfa.
Poczytaj, postudiuj, dobierz, zrób sobie symulacje przepisów z mięsami jakie możesz dostać.
Zrobi Ci się jaśniejszy obraz parametrów mieszanki i będziesz wiedziała na co zwrócić uwagę przy kolejnych zakupach mięs do mieszanki. To tylko na początku się wydaje trudne, z biegiem czasu i wiedza się pogłębia i pewność. :mrgreen:
Podroby z kaczki podobno w Carefurze bywają albo w Biedronce, z indyka w Tesco i innych marketach, mięsa mielone do koloru do wyboru. Na pewno masz gdzieś w mieście targ mięsny albo jakiś małą prywatną masarnię spróbuj się popytać, może coś na zamówienie??
Ja tak kupuję serce wołowe i wątrobę, :twisted: ale ja mam 30kg kotów to łatwiej większą ilość zamówić. Może na Forum jest ktoś z Torunia i posłuży informacją.
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 680
Wysłany: 2017-08-13, 21:49   

jagodarewolinsk napisał/a:
mam wieprzowa z allegro ale wydaje mi się ze lepiej wklepać wieprzowa bo ma lepszy skład niż ta z pokusy choć na barfnych korepetycjach piszą zehy wpisać fortain
Moim zdaniem w takim wypadku lepiej pisać "hemoglobina wieprzowa Pokusa". Fortain ma wprowadzone dane wyłącznie dla żelaza, Pokusa znacznie więcej - między innymi dla sodu czy fosforu. Hemoglobina to nie czyste żelazo przecież, im więcej danych, tym bliżej jest się prawdy.

jagodarewolinsk napisał/a:
słyszałam że trzeba wpisać ręcznie albo wklepać po prostu salmopet
No nie do końca, bo Salmopet też musisz wpisać ręcznie ;-) Kalkulator nie widzi kwasów omega-3, musisz sobie sama obliczyć ilość takiego suplementu.
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-14, 00:33   

Tak, tak, zakładkę mięsa znam, czytam itd... powoli też odkrywam zakładkę barfne finanse <3. Mimo wszystko bilansowanie nadal wydaje mi się trudne. Jutro będę polować na kacze uda w Lidlu... W Biedrze podrobów kaczych nie widuję, Carrefour jest opcją, ale na wolną sobotę... Właściwie dla moich najlepsza mieszanka z kaczuszką - lubią dranie drób. Zwłaszcza nowy czarny nabytek. Jesienią zaczyna się w okolicach sezon na gęsinę, to może coś z gęsi rzucą...
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-20, 13:21   

Dzień dobry, to znowu ja - kolejny przepis i właściwie tylko jedno pytanie - ilość sodu i potasu przekroczona - czy może tak zostać, czy też zmniejszyć kosztem rozjechania się proporcji? Białka wyszło niemal idealnie 5 g na kilokota na dzień, więc w tym punkcie jestem dość zadowolona.

 
 
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-08-20, 19:17   

Ja bym dała mniej soli
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-21, 02:06   

no właśnie jak zmniejszam ilość soli to rozjeżdżają się proporcje. więc jest albo - albo. Albo stosunek potas:sód ma ładne 1,35, a potas i sód przekroczone, albo trzymamy się normy zmniejszając sól i stosunek to jakieś 1,46. Stad moje pytanie - które zlo mniejsze?
 
 
IzabelaW 


Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 996
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-08-21, 05:49   

Dla mnie drugie ale ja mam kota nerkowego więc mam inną wrażliwość ;-) Tylko wtedy prawdopodobnie będziesz musiała dodać skorupek, bo wapń też Ci trochę spadnie i może być go za mało.
Być może da się pokombinować z ilością mięs tak, by proporcje K:Na utrzymać na 1,35, ale niestety, nie mam czasu by to sprawdzić.
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-08-21, 13:47   

ooo dzięki :D

no właśnie kombinowałam z mięsami, ale to dla mnie jeszcze chyba za trudne. nie ten etap. Bo z kolei rozjeżdża mi się białko... ech... Powoli dochodzę do wniosku,że przepis idealny nie istnieje :D :D :D :D :D :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne