BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 2)
Autor Wiadomość
karolajn 

Dołączyła: 06 Kwi 2017
Posty: 9
Wysłany: 2017-10-08, 09:10   

Przepis robiłam w wersji 1.9a. Poprzednim razem, gdy robiłam tylko dla starszego miałam nieco chudszą mieszankę, więc teraz zrobiłam bardziej tłustą, starszy zje.
Drożdży wyjątkowo w tej mieszance nie dałam (podnosiły mi potas), czy zawsze muszą być?
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-10-08, 11:22   

Masz małego kociaka a drugi to też nie jest wiekowy, to również młody kociak. Ja bym drożdże mimo wszystko dawała. A czemu nie wzięłaś piersi ze skórą zamiast tego masła? Koty skóry nie jedzą?
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-10-08, 14:57   

W każdym razie mieszanka wygląda ok, gdyby nie te drożdże. To już do Ciebie należy decyzja czy je dodawać :-)
 
 
Kimchi 


Barfuje od: Teraz
Udział BARFa: do 25%
Dołączyła: 27 Lip 2014
Posty: 60
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-09, 20:22   

Chyba wypadłam z kursu spraw. W przepisie Karolajn dużą część stanowi wieprzowina. Czy to znaczy, że już możemy jej używać? Wiem, że problemy z tym mięsem wynikały z ryzyka zarażenia wirusem Aujeszkiego. Chociaż w Polsce on chyba zupełnie już nie występuje, ale dotychczas na forum trzymaliśmy się zasady by jej unikać
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 322
Wysłany: 2017-10-14, 11:08   

Mnie też ta wieprzowina zaniepokoiła.
Ale zaglądają tu osoby, które mają naprawdę ogromną wiedzę i nie negują tej wieprzowiny, więc chyba jest bezpieczna.
Ja jednak staram się jej unikać.

--------------------------------------------------------------------------------------
Udało mi się zdobyć wątrobę wołową i cielęcą (źródło miedzi) hurrrrra!! Będę mieć stały dostęp :hura:

Zrobiłam przepis (już go nie będę wrzucać, bo Shana mnie przez kilka m-cy zdążyła wyedukować),

jednak tylko spytam o jedną rzecz:
mam w mieszance 5,1 białka i 50,8 kcal. Za dużo białka. Zmniejszyłam z zakładce 'Analiza' ilośc mięsa z 25g na 24g
Wyszło mi: białko 4,9 i energia 48.8 (czy to nie za mało energii :?: )
Czy mogę tak manewrować w mieszance poprzez zakładkę 'Analiza'?

dodam tylko, że mieszanka (po zmianie ilość mięsa na 24) ma:
* stosunek białko:tłuszcz - 1,52
* tłuszcz na 1 kg m.c. - 3,20 - czy to nie za mało :?:

kot niewychodzący, aktywny, 1,5 roczku
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-10-14, 11:44   

Na forum zawsze trzymaliśmy się zasady, że każdy decyduje sam, czy podaje wieprzowinę ;-)

Wirusa w Polsce faktycznie jeszcze nie zwalczyliśmy, ale w 2016 roku wykryto chorobę u 814 sztuk zwierząt. Pogłowie trzody chlewnej w Polsce na 2016 rok wynosiło 11 107 tysięcy sztuk. Nawet gdyby jakimś cudem mięso z tych zwierząt trafiło do sklepów, prawdopodobieństwo, że na nie trafimy wynosi mniej niż 1%.
U mnie mięso wieprzowe często jest podstawą barfa. Podrobów nie podaję.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-10-14, 20:04   

..Asia.. :kwiatek:
Możesz tak manewrować, :mrgreen: to zależy od kota i jego potrzeb, jeśli 25g mięsa na kg.m.c. ma za dużo to spokojnie możesz dawać 24g. Ja tak daję kotom a żeby kalorii miały odpowiednio do zapotrzebowania dokładam tłuszczu do 38% i to tez zależy od kota. Jedne lubią tłuściej inne nie. Pamiętaj, że przede wszystkim chodzi o dobro kota.
Super że masz taki dostęp do wątroby. Jedną mieszankę możesz robić z wątroba z kurczaka, bo ma dobrą ilość biotyny i kwasu foliowego a druga z wołową podciągniesz miedź.
Sama widzisz jak to wszystko ładnie sie poukładało. :love:
 
 
Potwora 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 06 Paź 2015
Posty: 257
Wysłany: 2017-10-27, 15:08   

Mogę prosić o pilne rzucenie okiem? Nie wiem czy jest dobrze, bo znowu nie mam dostępu do kalkulatora excela i nie mogę wybrać konkretnych mięs :-|

Wołowina to szponder a kaczka to udka ze skórą bez kości (całe nogi).




+ 34,5g omega 3 lunderland. Nie wprowadzałam do kalkulatora bo salmopet podbija witaminę D.

Mieszanka będzie na 23 dni i to daje:
białko - 4,8 g/kg masy ciała
tłuszcz - 3,6g / kg masy ciała
fosfor - 51,4mg /kg masy ciała

Mam problem ze stosunkiem potas: sód, za nic nie udaje mi się doprowadzić do 2,01.
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2017-10-27, 16:19   

Potwora,
wrzuciłam w kalk dla excel, zgodnie z Twoim opisem mięs. Strasznie tłuste to wychodzi, po dodaniu oleju mamy 39% białka, 53% tłuszczu. Czy Twój szponder wygląda tak tłusto, jak przewiduje kalkulator (18g białko, 21g tłuszczu na 100g?). Jeśli tak, trzeba by coś zmienić na chudsze.

Potas:sód uzyskasz 2,00 jeśli ograniczysz sól do 3,7g, ale masz też rozjechane Wapń:fosfor (masz 1,77, żeby było 1,35 - do 12,3g).
Za mało jodu - algi odrobinę podnieś podnieś do 3,3g
Za dużo wit. D - jeśli stosujesz tranLunderlandu, wystarczy 2,7g, jeśli inny to trochę więcej.

fosfor na 23 dni wychodzi mi 39,9mg
białko 4,5 g
tłuszcz 6 :shock:

Do uwodnienia 75% musisz dolać jeszcze około 600 ml wody.

Jeśli Twój szponder jest mało tłusty, to trzeba go zakwalifikować inaczej, np wołowina średniotłusta, poprawi się stosunek białko:tłuszcz, ale wtedy wyższe wyliczenia wezmą znów w łeb.
 
 
Potwora 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 06 Paź 2015
Posty: 257
Wysłany: 2017-10-27, 16:58   

:shock:
U mnie po dodaniu oleju wyskakuje 50% białka i 42% tłuszczu. Mam kota nerkowego, więc u niego 40-45% tłuszczu jest w porządku (przy 45-50%białka), ale tymi 39% białka mnie przeraziłaś. Jak to w ogóle możliwe, że różnice są tak kolosalne?

Proporcje wapń:fosfor muszę mieć 1,35 tak jak jest w moim przepisie, właśnie ze względu na niewydolność.

Sód:potas powinien być równo 2,1, ja mądra próbowałam uzyskać 2,01 :mrgreen: Teraz już sobie z nim poradzę.

Okropne są te rozbieżności, kiedyś jak porównywałyśmy ze Shaną różnice wartości pomiędzy excelem a O.O. to nie były aż takie. Jeżeli faktycznie wszystkie składniki przepisałaś tak, jak podałam, to jest tragedia i nie dam rady zrobić u siebie tego przepisu. Właśnie zobaczyłam, że jest testowa wersja O.O. więc ściągnę i zobaczę jak tam się sprawy mają.

Witaminę D zostawiłam świadomie wyższą, bo oprócz PNN ma IBD i problemy z wchłanianiem i i tak tego wszystkiego nie przyswoi.

Mięso natomiast wygląda tak:


Ten kawałek na samej górze ma bardzo dużo tłuszczu, ale w reszcie dominuje mięso. Nie wiem, czy w takim razie dawać jako tłuste czy średnio tłuste? :hmm: Niestety muszę operować tym co mam, mogę co najwyżej czegoś dać mniej. Ale dziwnie, zawsze dostawał taki szponder i nigdy nie windowało tak tłuszczu. Kaczka chyba nie robi takiej roboty?
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-10-27, 17:01   

Anilina :kwiatek:

Jeśli możesz to wrzuć dla Potwory skany przepisu z Excela wraz z Twoimi poprawkami. Porówna sobie, policzy, popatrzy :mrgreen: To duża pomoc.


Potwora :kwiatek:

Jest do pobrania wersja testowa najnowszego kalka w Open Office 1,6a.
Pobierz sobie będzie Ci łatwiej porównywać.
A tak na marginesie skorupki lepiej wiążą fosfor niż węglan wapnia, a Salmopet nie ma żadnej witaminy w składzie, przynajmniej tak mówi kalkulator.
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2017-10-27, 17:10   

Potwora,
chudziutkie to mięso. Zrobiłabym tak - podciągnę połowę pod wołowinę średniotłustą (kalk mówi: 20g białka, 9 g tłuszczu), połowę pod wołowinę chudą (20g białko, 5 g tłuszczu) ja tak oceniam, jak macie inne sugestie, dawajta ;-)
Przeliczę i wrzucę jak radzi Shana - ze screenem. Nie ma co do domu wracać, Kraków korkami stoi, zrobię coś pożytecznego w tym czasie.
 
 
Potwora 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 06 Paź 2015
Posty: 257
Wysłany: 2017-10-27, 17:17   

Właśnie biegnę pobrać.
Ale czy jednocześnie wapń ze skorupek lepiej się nie wchłania? Nie pamiętam już czy miało to jakiś bezpośredni związek z poziomem wapnia we krwi, ale był taki moment, że przy prawidłowej ilości skorupek w mieszance fosfor we krwi zaczął rosnąć i wtedy przeszłam na węglan. Przy węglanie się w miarę ustabilizował, później znowu urósł, nawet kupiłam renvelę ale za radą Margot zwiększyłam proporcje węglanu do 1,35, pomogło i tego się do dzisiaj trzymam. Na ostatnich badaniach (ale to było już parę miesięcy temu) poziom fosforu wynosił 3,8 mg/dl, wapnia 9,6 mg/dl (norma 8-11).

Ech, no w starym O.O. podbija witaminę D. Zaraz sprawdzę jak jest w nowym.

Anilina, dzięki wielkie :mrgreen: Ja też coś poogarniam z nowszą wersją. Naprawdę jest aż tak chude, żeby wrzucać jako chude? Ten górny kawałek to kawał praktycznie samego tłuszczu ze wszystkich stron, nie wiem czy nie nadrabia za resztę kawałków.
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2017-10-27, 17:40   

Nie upieram się. Może faktycznie te górne kawałki tłuste, więc całość traktuję jako średniotłustą. Na tłustą na pewno się nie kwalifikuje.

Kalk przelicza na 22 dni po 167g mięsa, więc trzeba ręcznie przeliczyć na 23 dni:
białko = 4,66 g
tłuszcz = 4,45 g
fosfor = 44,5 mg

Jeśli się nie mylę, wapń w skorupkach też ma postać węglanu. Natomiast Dagnes pisała, że czysty węglan wapnia lepiej wiąże fosfor (większa powierzchnia? jak zdążę, poszukam tej wypowiedzi), przez co faktycznie może słabiej się wchłania (skoro jest związany). Na pewno skorupki zawierają własny fosfor, którego czysty węglan jest pozbawiony.



Ostatnio zmieniony przez Anilina 2017-10-27, 17:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-10-27, 17:48   

Potwora :kwiatek:
Tak wygląda szponder z kalkulatora :mrgreen:
https://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/233250/233208.jpg

A tak mostek wołowy
http://krawczyk.net.pl/wp...wo%C5%82owy.jpg

Rozbratel
https://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/2017/10/16/032b2e7c-b259-11e7-a915-76f6a687d1ac/s.jpg

Udziec wołowy
http://www.niam.pl/rimage...20046639998.jpg

:food: :food:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne