Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2017-10-24, 21:44
pszemson
Przepis jest zły...
Popatrz na główną strone kalkulatora masz tam kolumnę NORMA. I jak sama nazwa mówi to są normy i takie same maja być wartości końcowe w kolumnie SUMA, żeby można było powiedzieć że mieszanka jest prawidłowa. Do szczęścia jeszcze potrzebujesz sprawdzić czy białko na kg.m.c kota wynosi 5g. Jak to zrobić?? dzielisz wartość z kolumny SUMA przez wagę kota i ilość dni na które jest mieszanka. Poczytaj wątek o karmieniu kociąt powinno Ci sie wiele wyjaśnić.
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=4547
Ale o to chodzi od początku że według kalkulatora pierś z kury ma tak dużo witaminy D że jej stosowanie wyklucza się z easy barfem, bo w zasadzie sama porca suplementu zapewnia prawie pełną dawkę tej witaminy.
_________________ "Miastem chodzę miastem, zostawiam nie ślady, lecz tropy i mruczę w swym koszyczku oddechem włochatym. Czy to prawda że żyłem rybą przed potopem i że jestem dziś kotem kochającym kwiaty?"
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2017-10-26, 05:01
pszemson
A do czego Ci ta pierś z kury jest potrzebna co sie tak do niej przyczepiłeś ??
Samej piersi nie używa się do Barfa, bo to chude i wysoko białkowe mięso... bez względu na to czy się wyklucza z easy barfem czy nie.
Oczywiście, że można ją czasem dodać ale do bardzo tłustego kawałka mięsa typu szponder, mostek wołowy czy łata. Nie wiem jak się ona komponuje z easy barfem, bo ja tak jak większość Forumowiczów używamy tylko suplementów naturalnych i mięs tłustych z niższą zawartością białka.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2017-11-05, 16:30
Pszemson to nie do konca tak, ze piers kurczaka (czy inne mieso zreszta) zawiera za duzo witaminy D. Wyglada na to, ze producent Easy Barf zaklada, ze mieso witaminy D nie zawiera w ogole, wtedy wszystko gra. Dane w kalkulatorze opieraja sie na analizach z wielu zrodel, jednak producent moze sie opierac na innych danych. Zdarza sie tez, ze producenci niektorych przeparatow opieraja sie na innych zapotrzebowaniach na witaminy i mineraly i przepis wrzucony do kalkulatora bedzie sie swiecil na czerwono.
W praktyce masz wybor: jezeli chcesz zaczac przygode z barfem od Easy Barf, to mozesz stosowac przepis podstawowy zaproponowany przez producenta nie wrzucajac do kalkulatora - w tym przypadku opierasz sie na wiedzy producenta - mozesz tez wrzucic przepis do kalkulatora, zmienic ilosc preparatu zalecana na 1kg miesa (czyli dac go mniej) i dodac troche suplementow naturalnych (wapn), mozesz tez rzucic sie na gleboka wode i zaczac od suplementow naturalnych.
Niestety nie jestem w stanie podac Ci linkow na temat przedawkowania witaminy D u kotow bo temat byl poruszany w wielu watkach, zapamietaj po prostu ze tego parametru trzeba pilnowac.
ARINI88
Barfuje od: 2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączyła: 08 Sie 2017 Posty: 5
Wysłany: 2017-11-13, 14:33
W jakim celu w aktualizacji kalkulatora w wersji Exel pojawiła się pozycja Kurczak pieczeń ze skórą ? pierwszy raz spotykam się z taką nazwą mięsa.
ewentualnie czy ktoś może mi pokazać jak to wygląda ?
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2017-11-14, 14:09
pszemson, faktycznie, ciekawa obserwacja. Tym bardziej że pierś kurczaka ze skórą ma wprowadzone 0 dla witaminy D. Myślę, że wynika to z niedoskonałości źródeł, do których mają dostęp osoby tworzące kalkulator - jak inaczej wyjaśnić, dlaczego praktycznie to samo mięso ma takie rozbieżności w zawartości witamin? Zresztą podobnie jest z wołowiną - tłuste i średniotłuste mięsa mają po 0 witaminy D, zaś szponder już 24.
Najlepiej stosować różne mięsa, żeby te braki/nadwyżki witamin jakoś się wyrównały.
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2017-11-18, 18:20
Dragana napisał/a:
Najlepiej stosować różne mięsa, żeby te braki/nadwyżki witamin jakoś się wyrównały.
Chciałam jeszcze uzupełnić tę myśl. Uważam, że oprócz tego, że należy używać różnych mięs "fizycznie" (raz wołowina, innym razem udo indyka, a innym podudzie z kurczaka), powinno się też różnie wprowadzać mięsa do kalkulatora. Czyli jeśli ktoś już chce użyć filetu z kurczaka, to raz jako bez skóry, raz ze skórą - różnica w tłuszczu niewielka, a jednak z witaminą D trzeba uważać; jeśli wołowinę to też raz szponder, raz odpowiednio tłuste mięso wołowe.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2017-11-24, 11:45
ARINI88 napisał/a:
W jakim celu w aktualizacji kalkulatora w wersji Exel pojawiła się pozycja Kurczak pieczeń ze skórą ? pierwszy raz spotykam się z taką nazwą mięsa.
Ta pozycja w Kalkulatorze jest od dawna .
Podczas tłumaczenia z niemieckiego komuś zgubiło się słowo "na", bo miało być "kurczak na pieczeń" (może też być "na grilla" itp.). W bazie danych jest w oryginale Brathähnchen, co oznacza w Niemczech kurczaka hodowanego w celu ostatecznego upieczenia go w piekarniku lub na grillu. Są to kurczęta ubijane około 33. dnia po wykluciu, przed osiągnięciem dojrzałości płciowej. Oczywiście jedzone są bez kości, w związku z czym pozycja ta oznacza mięso ze skórą, bez kości.
Nazwa niemiecka może sugerować, że są to wyłącznie osobniki płci męskiej, jednak jest ona pod tym względem nazwą wyłącznie historyczną. Kiedyś do celów pieczeniowych hodowano wyłącznie młode kogutki i zjadano je przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, by się nie zadziobały wzajemnie. Kury były przeznaczane do znoszenia jajek. Teraz, po wyodrębnieniu ras ras nieśnych i ras mięsnych, koguty ras nieśnych "utylizuje się" natychmiast po wykluciu. Tak więc kurczęta przeznaczone do piekarnika to kurczęta obydwu płci.
Mam nadzieję, że w miarę dokładnie wyjaśniłam czym jest ta "dziwna" pozycja .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-11-24, 11:47
dagnes, czy ten Brathähnchen to to samo co nasz kapłon?
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2017-11-24, 11:52
Nie. Kapłony to kastrowane, dojrzałe płciowo koguty, które są tuczone aż do 150-180 dni. Są duuuuże .
Brathähnchen to małe, 33-dniowe kurczątko (obu płci). Ma wagę 700-1500 gramów (przed wypatroszeniem).
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2017-11-25, 23:03
Te kurczaki na pieczeń są dość małe i chudawe. Trudno mi powiedzieć na ile toto jest podobne do "średniej" tuszki kurczaka. Jak patrzę w sklepie na "Brathähnchen" to widzę takie chuderlawe, małe coś. "Normalne" kurczaki, zwłaszcza te oznakowane jako z wolnego wybiegu, są dużo większe, mają więcej mięsa na sobie i chyba też tłuszczu.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2017-11-26, 14:56
Czyli tak - jeśli chodzi o to, jaka to część tuszy, to te dwie pozycje oznaczają to samo. Natomiast dotyczą zwierząt hodowanych w różny sposób. Dobrze rozumiem?
W kalkulatorze 1.9a obydwa kurczaki wyglądają dość podobnie jeśli chodzi o białko i tłuszcz. Za to mocno różnią się zawartością niektórych witamin i minerałów.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2017-11-27, 11:53
Obydwie pozycje oznaczają mięso ze skórą z całego wypatroszonego kurczaka. Różnice w zawartości witamin i minerałów będą w bazach danych najprawdopodobniej pochodną nie tyle warunków chowu, ile wieku kurczaków w momencie ubijania (choć i warunki chowu, jeśli kupimy kurę z wolnego wybiegu, będą znacząco wpływały na zawartość składników odżywczych na korzyść tej kury wolnowybiegowej). Im starsze zwierzę, tym więcej witamin i minerałów powinny mieć zgromadzone jego tkanki.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Podpowiedzcie mi proszę: chcę wrzucić do mieszanki mięso z uda kaczki bez kości ze skórą. Jak nazwać je w kalkulatorze: kaczka mięso ze skórą czy kaczka udo?
Teoretycznie bardziej pasuje kaczka mięso ze skórą, ale o dziwo (wg kalkulatora) ma dużo mniej tłuszczu niż kaczka udo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum