BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w diagnozie i interpretacji wyników - KOTY
Autor Wiadomość
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 293
Wysłany: 2018-02-07, 09:09   

We wrześniu ubiegłego roku mój (ówcześnie wychodzący) kot zatruł się.
Wymiotował krwią, leczono go oczywiście sterydami i lekami przeciwwymiotnymi. Miał gorączkę, nie jadł, dopajałam go wodą. Zatrucie minęło, kot na oko zdrowy.

Chciałam sprawdzić czy kot nie ma jakis uszkodzeń po zatruciu - na początku stycznia zrobiłam wyniki, wyszły niepokojące (wet uważa, że wyniki są ok, nic nie zalecił). Ja sie boję o jego nerki i wątrobę
Dodam tylko, ze kot bardzo przeżywa wizyty u weta, całą drogę "płacze" w samochodzie, na poczekalni trzęsie się, az cały transporterek dygocze - wet uważa, ze to może fałszować wyniki :-/

Chciałabym ponowić badanie i zbadać również mocz.





Oto nasze ostatnie wyniki (kot 1,5 roku, od zawsze karmiony BARF, okazyjnie puszki Feringa):
Obecnie mam problemy z apetytem u kota, okazyjnie wymiotuje, je sporo trawy (sieję owies dla niego).

Sierpień (przed zatruciem):





Styczeń 2018r:







Pytanie:
O co poszerzyć wyniki krwi i jakie zlecić badanie moczu (czy mocz mogę złapać jednego dnia, a następnego dopiero znieść do badania?)
Nigdy nie badałam moczu, nie wiem czy sobie poradzę...

edit
Czy te wyniki mogą już sugerować, ze mam nerkowego kota, mam mu robic inne mieszanki - takie jak dla nerkowców??
Kreatynina w obu wynikach wysoka :-(
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1564
Wysłany: 2018-02-07, 09:52   

Gorzej tu wygląda wątroba niż nerki (a nie wiadomo jak trzustka i jelita). Wymioty możesz mieć z uszkodzeń jelit i trzustki (przy zatruciu może oberwać wszystko) - nie tylko z nerek czy wątroby. Potrzebna jest dobra diagnostyka (w tym profil trzustkowo-jelitowy i jakieś USG - najlepiej u weta, który robi je bez narkozy). W ciemno kotu nie pomożesz - stosowanie mieszanki nerkowej mu nie zaszkodzi (to nie jest jak karma weterynaryjna pozbawiona białka), ale na wątrobę/trzustkę/jelita to raczej nie wystarczy. Najpierw dowiedz się, co jest przyczyną wymiotów (czyli choć ten profil trzustkowo-jelitowy i najlepiej USG) - choć może to być zakłaczenie, ale... u kota po zatruciu dobrze by było zrobić to minimum powyżej (trzustka jest bardzo wrażliwa na wszelką chemię - komóki jelit też).
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 293
Wysłany: 2018-02-07, 10:17   

Chciałabym sie upewnić, czy dobrze rozumuję:
Zatrucie było 5 miesięcy temu, ale rozumiem, ze skutki mogą być dopiero dziś widoczne - wymioty, niechęć do jedzenia, pożeranie trawy itp.

Czyli mam zrobic te badania, co dotychczas, plus profil trzustkowo-jelitowy i USG.
A może zrobię lokalnie w mieście krew, a na usg i dalsze badania pojadę do np. Dr Neski, choć to ponad 2.5h jazdy, pewnie kot zestresuje sie do reszty...




Aha, podaje kotu Kalm-Aid od 1,5 miesiąca, nie wiem czy to ma związek..
druga sprawa: straciłam pieska z którym kot był zżyty, może to tez ma związek z niejedzeniem i wymiotami (wymioty były 1 raz).
Z niejedzeniem to ruletka, wczoraj jadł wszystko, dzis już nie chce jeść
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 293
Wysłany: 2018-02-07, 12:43   

gpolomska napisał/a:
choć może to być zakłaczenie


jestes genialna :kiss:
To może być zakłaczenie. Kot ostatnio więcej linieje, trawę je jak szalony, ale nigdy po niej nie wymiotuje z kłaczkami, a w kupce były kłaczki - długie wąsy, zbite kule.
Najpierw zadziałam w tym kierunku :) potem powtórzę te badania krwi.
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1564
Wysłany: 2018-02-07, 13:02   

U Malutkiej Kalm Aid już po kilku podaniach generuje rzadsze kupy i spadek apetytu - on ma sorbitol (alkohol cukrowy, poliol), a te drażnią co bardziej delikatne jelita. Też mogło to dołożyć swoje 5 groszy.
 
 
apple 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 365
Skąd: warszawa
Wysłany: 2018-02-11, 14:23   

Dziewczyny, zamiast podawać uspokajacze zawierające dodatki, można kupić tryptofan i dawać kotu do jedzenia albo w kapsułce do paszczy.
Tryptofan to jest substancja czynna uspokajaczy typu Kalm Aid czy RC Calm.
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 293
Wysłany: 2018-02-11, 20:25   

apple podaj linka do jakiegoś produktu o którym piszesz.
 
 
apple 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 365
Skąd: warszawa
Wysłany: 2018-02-11, 23:34   

proszę przykładowy:
http://allegro.pl/l-trypt...7047330872.html
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1207
Wysłany: 2018-02-11, 23:44   

Podkowa ma też: https://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/L-Tryptofan-spozywczy-99/623
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Omahyra 

Dołączyła: 28 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-13, 11:49   

Potrzebuję pomocy przy interpretacji wyników, czy mogą one być spowodowane barfem.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2650
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-15, 10:28   

Omahyra, łatwiej będzie pomóc jeśli pokażesz te wyniki ;-)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 144
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 132
Wysłany: 2018-02-15, 20:15   

Bardzo przepraszam ale wygląd wyników poprawię mam nadzieję w tygodniu ponieważ dziś nie mam już siły gdyż wrzucenie ich zajęło mi sporo czasu

TEst Wynik Wartość referencyjna
Lipemia index negative
Hemolysis index negative
Materiał: serum :arrow:
Geriatric Profile
T4 (total T4) 29.6 nmol/l
<10 nmol/l Subnormal
10 - 60 nmol/l Normal
30 - 60 nmol/l Grey zone in old or symptomatic cats
>60 nmol/l Consistent with hyperthyroidism
Kidney:
SDMA (EIA) 8 0 - 14 ng/dl
Creatinine 122 80 - 203 umol/l
Urea (BUN) 8.9 5.7 - 13.5 mmol/l
Sodium 148 147 - 159 mmol/l
Chloride 110 109 - 129 mmol/l
Potassium 4.1 3.3 5.8
Inorganic Phosphate 1.3 0.8-2.2 mmol/l
Liver:
Bilirubin 2.6 0 - 6.84 umol/l
ALT (GPT) 67 < 175 U/l
Alkaline phosphatase 11 12 - 73 U/l -
GGT <1 0 - 5 U/l
AST (GOT) 37 14 - 71 U/l
GLDH 2 0 - 11 U/l
Total protein 80 59-87 g/l
Albumin 30 27 - 44 g/l
Globulin 50 29 - 54 g/l
Albumin/Globulin-Ratio 0.59 > 0.57
Wynik Wartość referencyjna
Cholesterol 3.7 < 8.5 mmol/l
Cholesterol (Fasting cats with regular body weight): < 5.2 mmol/l
Fructosamine 171 190 - 365 umol/l -
Muscle:
CK 173 < 542 U/l
Calcium 2.3 2.2 - 2.9 mmol/l

Triglycerides 0.3 0.2 - 4.9 mmol/l
Triglyerides (Fasting cats with regular body weight): 0.2 - 1.1 mmol/l



Materiał: EDTA blood
Haemogram
Leukocytes 17.9 3.9 - 19 G/l
Erythrocytes 9.9 7.1 - 11.5 T/l
Haemoglobin concentration 14.7 10.3 - 16.2 g/dl
Packed cell volume (PCV) 50.5 28.2 - 52.7 %
MCV 51.1 39 - 56 fl
MCH 14.9 12.6 - 16.5 pg
MCHC 29.1 28.5 - 37.8 g/dl
Thrombocytes 411 155 - 641 G/l
Reticulocytes (relative) 0.26 %
Reticulocytes (absolute) 25700 /ul
Degree of bone marrow response (Reticulocytes/ul):
< 50.000 Normal if nonanemic
< 50.000 Inadequate if anemic
50.000-75.000 Mild regeneration
75.000-175.000 Moderate regeneration
> 175.000 Marked regeneration
Differential blood count
Basophils 0 %
Eosinophils 9 %
Segmented neutrophils 74 %
Lymphocytes 13 %
Monocytes 4 %
Basophils (absolute) 0 0 - 100 /ul
Eosinophils (absolute) 1606 90 - 2180 /ul
Segmented neutrophils (abs) 13138 2620 - 15170 /ul
Lymphocytes (absolute) 2374 850 - 5850 /ul
 
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 132
Wysłany: 2018-02-15, 20:45   

Zaczęłam z tymi wynikami o 18.00 ze znajomym korzystając z TeamViewera ponieważ nie umiem wrzucać . Jutro a może w nocy napiszę o co mi chodzi . Teraz pęka mi głowa . :-(
 
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 132
Wysłany: 2018-02-15, 20:54   

w każdym razie chodzi o 5letnią kotkę
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 293
Wysłany: 2018-02-16, 10:04   

Mam już powtórzone wyniki krwi.
Przypomnę moją sytuację:
Kot kastrat, 1,5 roku, we wrześniu ciężkie zatrucie (ówcześnie kot wychodzący)


14h głodówki przed badaniem, ale dopijałam kota (ok 40-50 podałam popołudnie i wieczór) i 20ml rano przed badaniem


02.01.2018r - 100% BARF
Hemoglobina 150 (58-95)
Hematokryt 47 (24-45)
Erytrocyty 10.3 (6.6-10)
płytki krwi 310 10^9\l (200-400)
AST (GOT) 52,342 (6 - 44)
ALT (GPT) 109,25 (20 - 107)
Kreatynina 1,813 (1 - 1,8)
Mocznik 68 (25 - 77)

13.02.2018r. - w innym labolatorium - 60% BARF, 40% Feringa i Gusto problemy z apetytem, kot nie chciał jeść, posiłkowałam sie puszkami
Hemoglobina 15,2 (8-19)
Hematokryt 41.8 (24-45)
RBC 10.1 (6.6-10)
płytki krwi 495 10^3 u/l (100-400)
AST (GOT) 12,7 (6 - 44)
ALT (GPT) 21,6 (20 - 107)
Kreatynina 0,5 (1 - 1,8)
Mocznik 23,5 (25 - 77)
Bilirubina <0,5 mg\dl (nie ma napisanych norm)
Amylaza 85,6 u\l (też nie mam podanych norm)

Hemoglobina się obniżyła, ale inne nadal niepokojące. Płytki krwi galopują!
Zaskakująca poprawa wątrobowych, mocznika i kreatyniny (czyżby efekt dopajania przed badaniem - mocznik i kreatynina?)


Zmieniłam lekarza.
Obecny lekarz nie neguje BARFa, ale powiedziała, że nieprawidłowe wyniki są skutkiem diety. Mam o połowę ograniczyć suszoną hemoglobinę, nie dawać wątróbki, wit A uzupełniać tranem.
Po 3 miesiącach mam ponowić badania.


Dodam tylko, że mieszanki są dobrze skomponowane, z reguły Shana sprawdzała, bo wrzucałam je na receptariusz. Wit A, żelazo, jod - zawsze mam przy dolnej granicy albo ciut mniej.
Kot jest radosny, ma chęć do zabaw, apetyt - niby w normie, ale szału nie ma, sporadycznie wymiotuje (jak zje trawę), nie ma biegunek, zaparć.



Na tym wątku jest wpis o czerwienicy, ktoś miał podobny problem, podobne wyniki krwi, koniec końców okazało się, ze wyniki były fałszywe (pomyłka laboratorium).
Wszędzie czytam o czerwienicy rzekomej, jednak raczej to nie będzie u nas, bo kot ani nie wymiotuje, ani nie ma biegunek, pije normalnie. Badania zrobiłam w dwóch rożnych laboratoriach, są podobne, więc na pewno dzieje się coś niepokojącego.

Teraz nie wiem, czekać te 3 miesiące, zmniejszyć żelazo (jak zalecała weterynarz) i ponownie zbadać krew (z rozmazem ręcznym), czy szukać nie wiem ... hematologa weterynarza?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne