BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi
Autor Wiadomość
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 375
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-07-31, 14:43   

kasia25699, a rozpakowałaś plik przed otwarciem? Jak zmieniłaś ustawienia makr, to zamknij plik i otwórz jeszcze raz. Daj znać jak poszło :)
_________________
Kalakulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
tilin 

Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-08-18, 12:36   

Witam.

Chciałem zapytać o jedną kwestię techniczną; niedawno zacząłem używać kalkulatora kociego w wersji 1.6a dla Open Office i nie bardzo potrafię poradzić sobie z dodaniem warzyw do mieszanki. Kalkulator jakby nie reaguje, albo ja coś robię źle. Pod koniec liczenia, wybieram warzywo i klikam dodaj suplement i kompletnie nic się nie dzieje. Będę wdzięczny za pomoc. :-)
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-18, 18:22   

już nie pamiętam za dobrze, ale poprzednie kalkulatory dla o.o. nie dodawały warzyw i ten możliwe, że też nie, sprawdź jeszcze w temacie https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=450 a jak to duży problem, napisz w receptariuszu składniki jakie masz i poproś niech ci ktoś przeliczy z warzywami na excelu.
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki
 
 
asia.cat 

Barfuje od: 11.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 30 Lip 2016
Posty: 63
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2018-08-18, 19:58   

Robisz wszystko prawidłowo - to kalkulator tak działa, że nie dodaje warzyw ;-) też używam kalkulatora w wersji OO i brakiem warzyw się nie martwię, w normalnej diecie kota są one zbędne :-P
_________________
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
 
 
tilin 

Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-08-20, 22:16   

Ja wiem że są zbędne, ale dodałem trochę marchewki i buraka dla uzyskania odrobiny balastu, bo koty moje (już nie młode i nie przyzwyczajone do takiego żywienia) miały kłopoty z zaparciami. A skoro dodałem, to chciałem zobaczyć czy i jak to wpływa na parametry w kalkulatorze.

Jeśli mówicie, że w excelu działa, to spróbuję policzyć to gdzieś z dostępem do excela.
 
 
asia.cat 

Barfuje od: 11.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 30 Lip 2016
Posty: 63
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2018-08-21, 19:43   

Tutaj polecają w przypadku zaparć zwiększanie ilości podrobów :-P ale osobiście nie testowałam, bo moje w miarę młode i nie mają tego problemu ;-)
_________________
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1631
Wysłany: 2018-08-21, 20:56   

Tutaj? Chyba nie do końca.

Jeśli chodzi o zaparcia to podstawą jest ustalenie przyczyny, bo czasami jest nią guz w jelitach. Także na zaparcia nie ma uniwersalnych rad.

Wiele kotów potrzebuje balastu, bo mają jelita zniszczone karmami ale balast trzeba dobrać pod kota a w tym kalkulator nijak nie pomoże tylko lektura forum i współpraca z dobrym lekarzem.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 375
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-08-22, 07:15   

Cholerka, bo ja miałam te warzywa naprawić i ciągle zapominam. Wrzucę sobie przypomnienie na dzisiaj zaraz po robocie
_________________
Kalakulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
asia.cat 

Barfuje od: 11.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 30 Lip 2016
Posty: 63
Skąd: Wołomin
Wysłany: 2018-08-22, 20:36   

gpolomska napisał/a:
Tutaj? Chyba nie do końca.

Jeśli chodzi o zaparcia to podstawą jest ustalenie przyczyny, bo czasami jest nią guz w jelitach. Także na zaparcia nie ma uniwersalnych rad.

Wiele kotów potrzebuje balastu, bo mają jelita zniszczone karmami ale balast trzeba dobrać pod kota a w tym kalkulator nijak nie pomoże tylko lektura forum i współpraca z dobrym lekarzem.


Nie chciałam zaszkodzić, to była tylko mini sugestia :-P jak pisałam nie mam doświadczenia w tym temacie.
Abstrahując od kotów jako pracownik ludzkiej służby zdrowia - dlaczego zawsze zakładamy najgorsze (guz) może to zwykły błąd dietetyczny :-?
_________________
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
 
 
tilin 

Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-08-26, 14:41   

Mieszanki z niewielką ilością gotowanej bez soli marchewki i buraka zdecydowanie pomogły. Moje koty długie lata jadły suchą karmę, potem stopniowo przeszły na puszki, a teraz powolutku na barf. Wydaje mi się, że potrzebują odrobiny owego balastu, ale chciałem zobaczyć czy i co to zmienia w kalkulatorze. Dziękuję za pomoc.
 
 
czarma 

Dołączył: 13 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 2018-08-27, 09:24   

Witam,

Ostatnie dni spędziłam na czytaniu o tym jak komponować barfa. Wczoraj zabrałam się za komponowanie przepisu i.... dodaje mięso, dodaje jajka, dodaje podroby. Gdy dodaję suplementy (jod, wit B, etc.) pojawiają się wartości, jednak po wciśnięciu przycisku 'dodaj' pojawia się komunikat 'uwaga, nieprawidłowa wartość'. Co robię nie tak? Mam ściągnięty kalkulator excel 1.9a, mam excel wersja 2011, na Maca.
Z góry przepraszam jeśli była już poruszana ta sprawa. Po przeczytaniu ton postów, nie mam siły szukać odpowiedzi na to pytanie, a bardzo chciałabym wreszcie zacząć komponować przepisy. zdesperowana proszę, pomóżcie :confused: :hair:
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2659
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-08-27, 20:44   

czarma, mięso dodajesz licząc w gramach? Ja kiedyś się pomyliłam i chcąc coś sprawdzić wpisałam 1 (chodziło mi o kilogram), zamiast 1000 (gram). I wtedy przy próbie dodania suplementów miałam taki komunikat jak Ty.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 160
 
czarma 

Dołączył: 13 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 2018-08-27, 21:41   

Ines napisał/a:
czarma, mięso dodajesz licząc w gramach? Ja kiedyś się pomyliłam i chcąc coś sprawdzić wpisałam 1 (chodziło mi o kilogram), zamiast 1000 (gram). I wtedy przy próbie dodania suplementów miałam taki komunikat jak Ty.


Wpisuję w gramach. Próbowałam na kilogram mięsa, może to za mało? Spróbuję z większą ilością. Zastanawiam się też, czy moja wersja excel jest kompatybilna z kalkulatorem, bo po otwarciu wiele z pól wyświetla się w jakimś dziwnym azjatyckim języku. Miał tak ktoś tutaj z Was?
 
 
czarma 

Dołączył: 13 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 2018-08-30, 14:52   

Witam wszystkich.

Ja ciągle z tym samym problemem. Czy ktoś używa kalkulatora na Mac? działa Wam?
 
 
shana55 
Ekspert


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 4949
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2018-08-30, 15:23   

czarma :kwiatek:
Napisz PW do Hebe i poproś o pomoc. Na pewno coś bedzie wiedzieć w temacie.
Na str.12 dziewczyny dyskutowały na ten temat
https://www.barfnyswiat.o...ghlight=#104168
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne