Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2013-09-25, 22:36
dima
Mielona skorupka świeża?? Co masz na myśli??
W kalkulatorze już jest pozycja "mączka ze skorupek" i nie ma potrzeby dopisywania nowej pozycji. Jak komponujesz mieszankę w kalku to po dodaniu mięs sam kalkulator będzie Ci dobierał ilości pozostałych składników, co już pewnie zauważyłeś. A skorupki to trzeba sparzyć, obrać z błonek i zemleć na mączkę w młynku i tyle.
Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 34 Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-09-25, 22:45
w klk 1,4 są podane mączki ze skorupek ale "lunderland" i "Lilly`s" a mi chodzi o samemu zmieloną mączkę:D czyli pod co można ją podłożyć? Wiem wiem czytałem już cały temat o mieleniu i zdejmowaniu błonek:P
a co z witaminkami b?
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2013-09-25, 23:18
Pod jedną albo pod drugą różnice są minimalne, Ja osobiście daję tą z Lunderlandu
Dostarczycielem witaminek z grupy B są drożdże piwne.
Tu można się zapisać na zakup forumowy
http://www.barfnyswiat.or...r=asc&start=195
Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 34 Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-09-25, 23:32
dzieki za odp niedobór witaminek B mi nie grozi a nawet tak jak pisałem niektóre 3-4 więcej niż norma. Bardzo dużo do tej normy dodaje Felini. Ale moje pytanie czy wartości w większości przypadkach mogą 2-4 wyższe niż norma? Z tego co widzę jednak naturalna suplementacja daje więcej możliwości kombinacji:P
kwas arachidonowy wychodzi mi 23x większy od normy-czy to bardzo źle?
Ile się trza napracować żeby dogodzić kociakowi:P:P 3h przed kalkulatorem!:D:D Czego sie nie robi dla kochanego kociaka!
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2013-09-25, 23:47
dima
Faktycznie naturalna suplementacja daje więcej możliwości i zawsze masz szansę coś zaniżyć lub coś podwyższyć, dostosować pod swojego koteczka, uchronić przed przedawkowaniem jakichś witamin czy mikroelementów. Ale uciecha jest jak się prawidłowy przepis ułoży prawda?? Też tak mam do dziś, buzia się cieszy, przepis idealny, żeby tylko kociaste chciały jeść Tym kwasem się nie przejmuj.
Do dzieła i smacznego dla kiciusia
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011 Posty: 296 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 10:40
Podłączę się pod pytanie Dimy - co robić, kiedy witamin z grupy B - jednych mam za mało, innych za dużo? No i ten nieszczęsny kwas arachidonowy - też mi wychodzi wielokrotnie więcej :( To źle?
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4838
Wysłany: 2013-12-19, 14:14
agal, witamin B możesz dodawać bez obawy więcej, na tyle dużo by tych, których teraz masz za mało było co najmniej w sam raz. Jeśli wówczas niektórych będzie za dużo, to się nie przejmuj, bo witaminy B nie są gromadzone w organizmie lecz wydalane w razie nadmiaru.
Co do kwasu arachidonowego - jest to problem ogólny związany z pochodzeniem mięsa od zwierząt żywionych paszami (do baz danych takie właśnie mięso jest brane, jako najpowszechniej dostępne). Pisałam już nie raz na Forum, że zwierzęta żywione nienaturalnie gromadzą nienaturalnie dużo kwasów tłuszczowych omega-6, których przedstawicielem jest właśnie kwas arachidonowy. Nadmiar tych kwasów wyrównujemy dodatkiem oleju z łososia, który zawiera kwasy omega-3 lub kupujemy mięso zwierząt żywionych naturalnie i wówczas nie przejmujemy się tą rubryczką.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-07-04, 20:35
Tak się zastanawiam, dlaczego skóra z kurczaka ma tyle witaminy D, a kurczak ze skórą już nie? Czy te wartości nie powinny być podobne? I czemu w takim razie dowierzać?
W około 2kg udek z kurczaka pewnie jest ze 150g skór. Dla całego mięsa jest 5 I.E. wit. D, a dla 150g skór - 114...
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-12, 10:40
co dokładnie kryje się pod pojęciem udo z kurczaka ze skórą i kośćmi w kalkulatorze ?
Czy to jest tylko ta część: udo ?
czy cała ćwiartka: ćwiartka ?
czy może podudzie (pałka): podudzie ?
Pytam bo ludzie różnie te części nazywają, nawet w sklepach różne nazewnictwo stosują. A jak jest w kalkulatorze ?
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-12, 11:31
ja wpisywałam zawsze ćwiartki jako "Kurczak udo bez kości ze skórą"
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-13, 01:30
ale mi chodzi akurat o to udo z kością. Bez kości to nie problem bo to niewielka różnica czy to bedzie samo udo czy ćwiartka czy podudzie. Skład podobny. Ale dla części z kością to już jest większa różnica bo udział kości w ćwiartce jest inny niż w tym co w linku jest nazwane udo i inny niż w podudziu dlatego chciałabym wiedzieć co to za udo.
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-13, 08:10
o rzesz, mój błąd
sorki
ale w takim razie tylko Autor będzie wiedział co miał na myśli
wg mnie udo to udo, bez pałki, bez kości biodrowej
Dane pochodzą z niemieckiej bazy i nazwy były tłumaczone z niemieckiego, a w tym języku nie istnieje określenie "ćwiartka" dla tej części kury, jak również żadne inne określenie z wyjątkiem "udo". Natomiast jeśli udo jest dzielone na część górną i dolną, to ma to także swoje odzwierciedlenie w nazwie.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-13, 19:45
Dzięki Dagnes a jesteś w stanie doprecyzować jeszcze czy to jest noga z kością biodrową (czyli dokładnie taka ćwiartka co w linku) czy cała noga ale bez kości biodrowej ? A i tak jeszcze przy okazji podpytam o inne części z kością:
szyjka to ze skórą czy bez jest liczona ?
"kurczak grzbiet ze skórą i kośćmi" to taka nasza typowa porcja rosołowa czy coś innego ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum