BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kaczka
Autor Wiadomość
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2014-01-18, 18:32   

Skóry z kaczek przetopić i usmażyć na tym tłuszczu frytki! Niesamowite niebo w gębie!!!
 
 
Mgławica 


Barfuje od: 1.02.2014
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 119
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2014-01-18, 18:44   

na pewno byłyby smaczne ale ja chciałam wykorzystać to dla kotów bo kaczkę nie często można u nas kupić
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2014-01-18, 18:58   

To zmiel wszystko razem...
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-01-18, 19:00   

Mozna zmielic, znaczy poki co zamrozic rozlozone na plasko (ja ukladam na talezach i wsadzam do zamrazarki na 30 min, potem oblewam talez od spodu ciepla woda zeby latwiej odlepic), jak bedziesz chciala uzyc to wyciagnac, pokroic na male kawalki, tylko nie dlugie, bo sie pozawijaja, i zmielic az beda mialy konsystencje kremu. W tym watku bylo sugerowane, zeby liczyc jako skore z indyka. Podobno kacza skora nie wszystkim kotom pasuje, lepiej dac im najpierw jakis sample ;-) Jak nie podejdzie, to moze faktycznie zrobic frytki :-P
 
 
Mgławica 


Barfuje od: 1.02.2014
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 119
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2014-01-18, 19:02   

właśnie skóry jeść nie chciały.. więc może faktycznie będą frytki
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-05-09, 22:07   

Ja kupuję pierś i nogi kaczki (jak są), bo dla 1 kota cała kaczka to chyba za dużo (trzeba dodać chudego mięsa) Łatwo się zdejmuje mięso z całej ? Dużo tego mięsa się uzyskuje ? Takie 3 kaczki to może zajmą całą szufladę w zamrażarce :evil:
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-05-09, 22:08   

Z całej kaczki to mięsa jest tyle co nic, w ogóle się nie opłaca według mnie. Lepiej kupić piersi albo nogi, bo chociaż coś jest. No chyba, ze ktoś korzysta z kości. :-P
_________________
 
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-05-09, 22:21   

Dziękuję Meri - dobrze, że się nie skusiłam (bo wczoraj zrobiłam sporo nowej mieszanki z piersią z gęsi z Biedronki) Z królika też tego mięsa nie ma dużo, a naskubać się trzeba - dlatego chciałam kupić ten comber :evil:
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-05-09, 22:34   

Ja wolę królika, bo zwykle kupię te 1400 i wyłuskam z 900g mięsa, a poza tym zawsze wykorzystuję kości. Ostatnio kupiłam kaczkę 2,4 i ledwo 1kg mięsa mi wyszedł. :-/
_________________
 
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2014-05-09, 22:56   

Ja gdzieś dokładnie podawałam ile jest mięsa, tłuszczu i kości z kaczki bo kiedyś rozpracowałam to z dokładnością do 1 grama :mrgreen:

W sumie jak się przeliczy tę całą kaczkę na czyste mięso to cena tego mięsa jest taka jak piersi z kaczki czyli ok. 30 zł./kg - tylko kupując całą kaczkę dodatkowo zyskujemy tłuszcz (z którego mam słoiczek wytopionego smalcu) i kości z mięskiem na pyszny rosół :food:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-05-09, 23:12   

Mi wychodzi taniej kupić cała kaczkę niż części. Skory zazwyczaj dużo nie daje, ale po rozporcjowaniu z korpusu zawsze dodatkowe 200g czystego miesa wyskrobie. Z kaczki ok 2,5kg zużywamy do mieszanki jakieś 1,4kg. Ja rosołu z kaczki nie lubie, robiłam 2 razy i mi nie podszedł, wiec kości u mnie ładują w koszu.
 
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2014-05-10, 07:43   

no pierś jakieś 35 zeta
dzięki,cena dla mnie nawet,nie do przejścia
a co to takie piersiątko,na raz
 
 
apple 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 433
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-05-10, 15:07   

Nie kupiłabym kotu kaczki za 30 zł/kg, uważam, że kupowanie mięsa po kilkanaście zł /kg jest wystarczające (a jeżeli można kupić taniej w hurtowych zakupach to należy do tego dążyć).

Chciałam urozmaicić menu, dałam więc kotu raz na spróbowanie kawalątek kaczego mięsa - zjadł.
Kupiłam więc całą kaczkę 2,4 kg płacąc za nią 24 zł.
Z tego miałam prawie 1 kg mięsa, prawie 40 dag skóry, dwa całe (z mięsem) skrzydełka, korpus + szyjka (dobre na rosół, który bardzo lubię z kaczki).

Od 24 zł odjęłam ok. 4 zł za korpus (za tyle w Leclerc'u są kacze korpusy), skrzydełka wyceniłam na ok. 3 zł ;-) .

Mięso ze skórą wyszło po jakieś 17 zł/kg.
 
 
psy-i-koty 

Wiek: 50
Dołączyła: 11 Lut 2014
Posty: 809
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2014-05-10, 17:08   

ja kupuję całe kaczki po 11 zł za kg w Tesco. Ale ja mam psy więc ja po prostu dzielę ptaszysko na części i piesy wszystko zżerają. nie kupiłabym mięsa dla psów droższego niż 12 zł/kg, głównie dlatego, że zbankrutowałabym.
 
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-12, 06:00   

Zamówiłam kaczkę po 12,50 zł za kg to chyba dobra cena. :?:
_________________
Retriver
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne