BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BARF a wyniki badań krwi i moczu
Autor Wiadomość
Foster 

Dołączyła: 24 Lis 2014
Posty: 43
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-12, 20:19   

Wykonaliśmy jeszcze więcej badań i potwierdziła się niedoczynność tarczycy - poprzednie badanie było robione 16-09-2014 i były w normie. Wczoraj było kontrolne badanie moczu (po 5 dniach antybiotyku) i wyniki wyszły już dobre, ale z powodu poprzedniego złego wyniku stosunku białka do kreatyniny, badanie będzie jeszcze raz powtórzone za 2 miesiące. Podobno nerki najpierw wychodzą w moczu, a w krwi dopiero jak są uszkodzone w 90%. Porównywałam badania Fostera (kreatynina i mocznik) robione w 2012, 2014 (tuż przed Barfem) zawsze były w normie, ale obecne wyniki są najlepsze tzn. krew,bo wtedy nie miał badanego moczu.
Co do tarczycy, to dostał 2x dziennie po 4 tabletki Eltroxinu.
Objawy tarczycy przegapiłam, a może się same zamaskowały:
- od grudnia znacznie zwolnił, zrobił się niezdecydowany, często się zawieszał, zaczął się mnie słuchać, na spacerach wybierał mnie a nie kumpli - myślałam, że to zima, że wydoroślał, zmądrzał, że po prostu mu się nie chce ruszać - jak to Basset, ma zamontowany system oszczędzania energii.
- gołe pod pachami i na mostku - zawsze był goły pod pachami, a mostek miał goły bo go szelki obcierały i wymienialiśmy te szelki co chwila na nowsze
- zatwardzenie, tzn: ciężko się załatwiał, a jak zrobił to jeszcze się wysilał - no tu to jak nic Barf, kombinowałam: mniej kości, więcej oleju i warzyw itd.

A wszystko przez buraki - zapomniałam, że tego dnia kiedy córka zobaczyła krew w moczu, rano Foster zjadł wielki kubas buraków i dlatego ten mocz tylko raz był czerwony.
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-02-12, 20:55   

Pomyśleć, że buraki przyczyniły się do znalezienia faktycznej choroby Fostera... :-)
 
 
angie 


Barfuje od: 12.10.2012
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 30
Dołączyła: 25 Wrz 2012
Posty: 21
Skąd: Zgierz/Poraj
Wysłany: 2015-03-02, 22:28   

Wyniki rocznej amstaffki. Wet powiedział, że wapń trochę za niski, jak na rosnącego psa, już suplementujemy. A Wy co na to? ;)

http://pl.tinypic.com/r/105bp05/8
 
 
angel 

Dołączyła: 29 Cze 2014
Posty: 55
Wysłany: 2015-03-16, 20:17   

Hej - zrobiam psom pakiet badan i wszystko wyglada super poza minimalnie podniesionym magnezem u obydwu.
Jeden ma 1.02 drugi 1.00 przy normie od 0.58 - 0.99.
Kompletnie nie mam pomyslu co zmienic w diecie?
Nie znalazlam takiego tematu, wiec prosze o pomoc.
 
 
Hessa 

Dołączyła: 11 Sty 2013
Posty: 12
Wysłany: 2015-06-02, 23:04   

Nie bardzo wiem co dalej robić, więc prośba do obeznanych... Robiłam dwukrotnie jonogram szczeniakowi (obecnie 17 tygodni). W pierwszym (6 maja) wyszedł dużo za wysoki fosfor 8,83 mg/dl (przy normie 2,17-4,96) i za mały sód (ale to spokojnie ogarnę) oraz potas tak na granicy - 20,41 mg/dl przy normie 13,7-19,9. Wet kazała zmienić coś w diecie albo podać coś wiążącego fosfor. Wybrałam pierwszą opcję doedukowałam się trochę tu na forum i dawałam mniej mięsnych kości, bo faktycznie było coś niemal w każdym posiłku. Skrzydła z kurczaka w ogóle odstawiliśmy, dostaje udka, a tak to raczej samo mięso albo taki indyczy udziec z dużą kością, której i tak nie zjada, ledwo nadgryzie główkę. Dziś drugi raz badałam krew i w sumie niewiele zmieniło się na lepsze, raczej na gorsze bo potas już podskoczył ponad normę (21,07), fosfor tylko nieznacznie spadł (8,52). No i co jeszcze można zmienić takiemu rosnącemu szczeniakowi? Dawać tylko i wyłącznie mięso i suplementować wapń?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-06-02, 23:15   

Dajesz sól piesowi? Może brakuje soli w jego diecie. Gdy potas za wysoki, wyrównujemy solą. Może tu szkopuł z potasem?
 
 
Hessa 

Dołączyła: 11 Sty 2013
Posty: 12
Wysłany: 2015-06-02, 23:20   

Tak, po pierwszym badaniu zaczęłam dawać, ale jeszcze ma braki sodu, więc widać muszę dawać więcej. Najbardziej to martwię się o ten fosfor.
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-06-02, 23:21   

Faktycznie, fosfor.
Oprócz ograniczenia kości dajesz skorupki na przykład?
Przepraszam, to jedyne co mi na razie przychodzi do głowy, dlatego tak wypytuje ;-)

Ok, teraz widzę. Myślę, że powinnaś zaserwować mu wapń w jakiejś postaci (skorupki najlepiej) i całkowicie wykluczyć kości jednak. Tak można doczytać w wątkach nerkowych, więc pewnie tym bym się kierowała na Twoim miejscu ;-)
Masz może kalkulator dla psów? On by jednak trochę podpowiedział, jak ujarzmić ten fosfor w diecie ;-) (jeśli nie posiadasz).
 
 
Hessa 

Dołączyła: 11 Sty 2013
Posty: 12
Wysłany: 2015-06-02, 23:29   

Tak, daję skorupki. A kalkulatora niestety nie mam, miałam nadzieję że obejdzie się bez, ale widzę że jednak trzeba będzie nabyć.
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-06-02, 23:32   

Myślę, że jednak może Ci bardzo pomóc. Jeśli oczywiście błąd leży tylko po stronie diety.
 
 
mirela 


Barfuje od: 09-2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 144
Skąd: śląsk
Wysłany: 2015-07-16, 11:40   

Mam suczkę 6-cio letnią, wykupioną z pseudo. Zrobiliśmy jej badania. Okazało się, że ma lekko obniżoną fosfatazę oraz kreatyninę przy z kolei wysokim moczniku.
Wetka przykazała tylko skontrolować nerki za 3 miesiące.
Czy coś zmienić w diecie ? Sunia jest na barfie od miesiąca.
 
 
angel 

Dołączyła: 29 Cze 2014
Posty: 55
Wysłany: 2015-07-17, 13:57   

Jeżeli ocznik wysoki to trzeba uważać na fosfor - suplementujesz wapń ?
 
 
mirela 


Barfuje od: 09-2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 144
Skąd: śląsk
Wysłany: 2015-07-20, 08:41   

NA razie nic nie suplementuję - mamy początki barfa. Dostaje tylko biotynę i olej. NA razie staram się wapń zastąpić kośćmi. Czyli u niej raczej nie suplementować już wapnia ?
 
 
ABA 


Barfuje od: 31.10.2013
Wiek: 33
Dołączyła: 31 Paź 2013
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-03, 10:17   

Witam, potrzebuję porady. Pies 4 letni, jesteśmy pod opieką weterynaryjną, ale może ktoś z was przechodził podobny problem. W zeszłym tygodniu zaczęły się problemy z oddawaniem moczu u psa,(dodam, że dwa dni wcześniej pies władował mi się do kanałku ale to była chwila jak w nim siedział), po jednym dniu udałam się z psem do weta. Zrobiliśmy pełną morfologi+biochemię wyniki wyszły bardzo dobrze oprócz
Hemoglobiny- powiększona 11,30 <7,45-11,17>,,
MCH1,52 <1,18-1,49>,
MCHC 22,9 <19,8-22,3>,
Segmentowane 79 <60-77>,
biochemia: AspAT,AIAT,ALP,Glukoza, Kreatynina,Mocznik, Białko całkowite wyszły idealnie w normie. Zrobiliśmy mocz, który wyszedł już o wiele gorzej.
Odczyn - słabo kwaśny, gdzie to zdziwiło weta stwierdził, że przy Barfie powinien być kwaśny,
Barwniki żółciowe - obecne
Osad moczu - D.obfity, żółty, st.,
Nabłonki wielokatne - dość liczne
Lwukocyty - do 10,
Wałeczki drobnoziarniste - kilkanaście
flora bakteryjna - dość obfita,
reszta jest w normie. Diagnoza Weta na dzień dzisiejszy przeziębienie lub nerki lub prostata (ma delikatny przerost prostaty). Dostaliśmy antybiotyk Augumentin 100 i lek na zakwaszenie moczu. 10.08 jesteśmy umówieni na USG, żeby sprawdzić prostatę i nerki.
A dążę też do tego, że wczoraj zaczął zostawiać na podłodze zabarwione na czerwono krople. Czym to może być spowodowane? Czy ktoś się z tym spotkał u swojego psa? Proszę o jakieś rady.
Pozdrawiam
 
 
MADU 

Barfuje od: 09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Paź 2013
Posty: 32
Wysłany: 2015-10-12, 17:41   Porównanie badań

Kochani bardzo proszę o pomoc w weryfikacji wyników badań krwi mojej kudłatej otrzymanych w dniu dzisiejszym, bo trochę mnie one zaniepokoiły. Nie bardzo umiem jeszcze zweryfikować te wyniki w oparciu o dietę - czego za dużo czego za mało, dlatego też bardzo prosiłabym w miarę możliwości o zerknięcie i jakieś wskazówki.

Wyniki z dziś (na czerwono nieprawidłowości):

MCV 74,7 fl (60-77)
MCH 5,6 pg (19-24)
MCHC 30,3 g/dl (32-36)
Erytrocyty 6,52 T/l (5,5-8,5)
Hematokryt 55 % (37-55)
Hemoglobina 16,7 g/dl (12,002-17,995
Leukocyty 5,5 G/l (6-16,5)
Trombocyty 238 G/l (200-500)

ALT 84,98 U/l (30-60)
AST 34,11 U/l (1-45)
Białko całkowite 7,26 g/dl (5,5-7,5)
AP 49,69 U/l (20-155)
Fosfor 3,56 mg/dl (2,5-6,3)
Kreatynina 0,97 mg/dl (0,9-1,7)
Magnez 1,75 mg/dl (1,7-2,9)
Mocznik 22,95 mg/dl (23,054-57,635)
Wapń 12,07 mg/dl (8,4-11,52)

Dla porównania wyniki poprzednich badań:
http://www.barfnyswiat.or...highlight#83545
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne