BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BARF dla ludzi?
Autor Wiadomość
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-04, 21:02   

Świeży kokos to nic innego jak mlekokokosowe,olej kokosowy i wiórki w jednym :)
O nieodtłuszczone wiórki chyba raczej niełatwo. Poza tym zazwyczaj mają dodatki (serio, zerknij na opakowanie). A kokos - rozbijesz, wydłubiesz, poszatkujesz, wysuszysz w piekarniku na niskiej temperaturze i jeszcze ciepłe wrzucisz w blender. Trochę czasu ale wg mnie warto
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
motyleqq 


Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014
Posty: 425
Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-05-04, 21:24   

w sieci jest dużo przepisów na raw desery ;) nie wiem czy zgodne z dietą paleo, bo mnie ten temat nie dotyczy, ale są surowe i na pewno zdrowsze niż te tradycyjne
_________________
"ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-05-04, 23:26   

Przepisy z olejem kokosowym u mnie odpadają (uczulenie :evil: ), ale czekolada z migdałowym może być :mrgreen: - tylko gdzie kupujecie te masła (kakaowe i migdałowe) :niewiem:
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-04, 23:34   

Mnie najbardziej zastanawia gdzie dostać taką mąkę :niewiem:
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-04, 23:38   

Jedyne co kupuję to masło kakakowe i kakao(ja akurat na ebayu kupuję). Resztę robię. Znaczy kupuję produkt wyjściowy. Kokosy, migdały, orzechy
Jak chcesz mąkę to najpierw orzech czy kokos zalewasz dobrze ciepłą wodą i wrzucasz w blender. Odsączasz i masz orzechowe lub kokosowe "mleko". Pozostałość się suszy i mieli dalej aż do mąki. Jeśli chcę masło to nie wyciągasz "mleka" tylko orzechy lub kokos siekasz, suszysz i dajesz w blender. Chwilę to trwa ale serio wychodzi z tego masło
Naturalnie zarówno masła orzechowe jak i mąki są dostępne w sprzedaży ale kosztują krocie. Ja wolę poświęcić kilka minut i zrobić sobie sama
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-04, 23:49   

Myślałam, że zrobienie będzie trudniejsze. Chyba spróbuję :mrgreen: już mi mąż nie będzie płakał, że nic słodkiego nie może upiec.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-05-05, 00:12   

Czekolada może być "oszukana" :evil: , na allegro są masła - może też "oszukane" :niewiem: Ja się napracuję, a w sumie wyjdzie to samo :-(
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2014-05-05, 07:40   

mąki orzechowe i inne sa dostępne w większości sklepów


mnie ostatnio wzięło na watróbkę
mogłabym jeśc codziennie
nie wiem czy nie umre z przedawkowania witaminy
ale jakoś nie moge sie oprzeć :food: :shock:
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-05, 11:04   

Wszystko zawsze może być oszukane. Ja kupuję takie, które mają certyfikat organicznej żywności. To może trochę ogranicza ryzyko ;-)
Te mąki... tia są w sklepach, oczywiście. Ale w jakich cenach. Weźmy choćby migdałową. Można kupić mielone migdały oraz "mąkę migdałową". Różnią się w jedynie trochę stopniem zmielenia za to ceną dwukrotnie. Ja używałam mielonych jako mąki bez problemów. Jak również takich zmielonych w domu. Mi jest szkoda kasy wydawać na coś co jestem w stanie i mam czas zrobić sama

Wątróbka powiadasz? Mam pół zamrażarki zajęczej. Muszę skoczyć do rolnika po boczusiu trochę (ze świnek pastwiskowych) i zrobić pasztecik.
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Komanka 


Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2012
Posty: 663
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-05, 12:53   

Ciocia, gdybyś zechciała podać przepis na biszkopta "paleo"... :kwiatek: On na zdjęciu wygląda na pulchny, nie wiem, jak to uzyskałaś, bo ze zmielonych migdałów mi wychodzą jedynie gnioty w stylu castaggnacio i spody do sernika.

Odkryłam, że na diecie LC jednym z niewielu ciast "tradycyjnych" jest nieco zmodyfikowany sernik. Spód z masła i zmielonych migdałów lub orzechów laskowych/włoskich, bez cukru + masa serowa z jajkami, masłem lub mlekiem/śmietanką, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i nieco miodu i/lub owoce.
A jako deser - zmiksowane mleko kokosowe ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Bez cukru, a słodkie, gęste jak lody i sycące!
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-05, 12:58   

On nie był bardzo pulchny. Bardziej konzystencja chleba niz biszkopta.Robiłam go "na oko" ale gdzieś sobie zapisałam proporcje. Z tym, że na laptopie, do którego przez jakiś czas nie będę miała dostępu
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-05-05, 21:09   

Ciocia a czy to maslo kakaowe moze byc niefiltrowane? Znalazlam strone poswiecona raczej kosmetykom, proponuja dwa rodzaje masla, przefiltrowane i nie, czyli brazowe i z zapachem. Nada sie, czy lepiej kupic u sprzedawcy stricte gastronmicznego?
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-05, 21:14   

Moje jest koloru jasnego ale zapach jak najbardziej ma
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-05-06, 18:48   

Zrobilam maslo kokosowe - czemu nie odkrylam tego wczesniej, jest przepyszne! To chyba zjem, ale z nastepnego zrobie kuleczki cytrynowo-kokosowe. W kolejce do zmaslenia czekaja juz migdaly :D
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-10, 22:29   

Mam pytanie odnośnie surowego mięsa - czy ktoś z Was je surową wieprzowinę? Mi bardzo smakują niektóre elementy na surowo, ale jak tak sobie szperam w internecie, to wszędzie widzę krzyk, że nie wolno wieprzowiny na surowo. Ale dlaczego nie wolno? Czy faktycznie nie powinno się? Jeśli rzeczywiście tak jest, to jakoś szczególnie tego nie odczuję ;-) ale jeśli to histeria nie pokrywająca się z rzeczywistością, to chętnie sobie od czasu do czasu zjem carpaccio z karczku.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne