BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Drożdże piwne (browarnicze) dla ludzi
Autor Wiadomość
Sayuri 

Wiek: 40
Dołączyła: 11 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-04-04, 13:28   Drożdże piwne (browarnicze) dla ludzi

Czy można podjadać kotom drożdże? :oops:

[ Komentarz dodany przez: dagnes: 2016-09-12, 23:13 ]
Podstawowe informacje o drożdżach piwnych znajdują się w wątku dotyczącym suplementacji zwierząt, w tych postach:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=346#346
http://www.barfnyswiat.or...p?p=48473#48473
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2012-04-04, 14:37   

Ja podjadam :oops: już od dawna - 1 łyżeczkę do herbaty/płaską - żyję..
  Zaproszone osoby: 2
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2012-04-04, 14:39   

Pewnie! Ja też zajadam :mrgreen: .
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
aśka 

Barfuje od: roku
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-04, 19:51   

Też wcinam te drożdże :lol:
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-04-05, 10:30   

A jak je zajadacie? Z mlekiem czy jak? Zdradzicie przepis tajemny? Tez chyba powinnam sobie i dziecku wspomóc organizm
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2012-04-05, 11:50   

isabelle30 napisał/a:
Zdradzicie przepis tajemny?

O północy, na wrząca wode w kotle cynowym, wlej sok z pijawek i mieszając, gotuj przez 3 minuty. Dodaj sproszkowane uszy węża, pazury jaszczurki i skórke boomslanga. Przez cały dzień eliksir gotować i na końcu dorzucić wróblich piór, żabiego skrzeku i drożdży browarniczych. Po ostygnięciu eliksir jest gotowy. :roll:

A tak poważnie, to 1 płaska łyżeczka na dzień rozmieszana z ciepłą wodą.
Rano nastawiam w kubeczku-samo się rozpuszcza. :-D
  Zaproszone osoby: 2
 
aśka 

Barfuje od: roku
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-05, 13:42   

Ja dodaję do jogurtu, a czasem prosto z łyżeczki do dzioba.
 
 
Sonya 

Barfuje od: kwie 2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Mar 2012
Posty: 164
Skąd: Katowice
Wysłany: 2012-04-05, 19:07   

A może głupie pytanie, czy takie drożdże są smaczne? Jak smakują? Podobnie do "aktywnych" kupnych do pieczenia ciast?

Czy takie barfne drożdże nadają się do pieczenia? :D
 
 
Geza 
BARFny Hodowca

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Z Ptaszków
Wysłany: 2012-04-05, 20:02   

Sonya napisał/a:
czy takie drożdże są smaczne? Jak smakują?

Jak piwo. Które oblepia Ci na pół godziny całą paszczę i zęby.

Sonya napisał/a:
Czy takie barfne drożdże nadają się do pieczenia? :D

Nie, ponieważ ktoś już je wcześniej zabił i nie urosną już.
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1067
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-05, 20:34   

Kurcze, a ja nigdy nie poczułam w nich smaku piwa :roll: Piwo bardzo lubię, a drożdże... no powiedzmy, nie specjalnie przypadły mi do gustu. Fakt, że dosypywałam je do jogurtu... chyba muszę jeszcze raz spróbować :faja:
 
 
 
Geza 
BARFny Hodowca

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Z Ptaszków
Wysłany: 2012-04-05, 23:25   

Ja mam odwrotnie - piwa nie lubię (bardzo) i z tego powodu nie jestem w stanie przełknąć tych drożdży :->
 
 
koniczynka 
Ekspert


Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 887
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-06, 07:28   

Ja za piwem srednio, ale te drozdze bardzo lubie chociaz na sucho rzeczywiscie oblepiaja paszcze :) Tak jak dziewczyny juz powiedzialy te drozdze nie nadaja sie do pieczenia, bo sa nieaktywne. Nawet jakby byly zywe jakosc wypiekow moglaby byc niska, poniewaz drozdze piekarnicze maja inne zadanie i innych wlasciwosci sie od nich wymaga, a takze inaczej propaguje itd.
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2012-09-02, 20:07   

Drożdże z Interyeast z Krośniewic są zdecydowanie smaczniejsze od tych od Liskowskiego Również lepiej się rozpuszczają co ma niebagatelne znaczenie dla ludzi.
Na Muszyniankę wlaną do szerokiej filiżanki, wsypuję na powierzchnię dwie łyżeczki (bez mieszania), a po dłuższej chwili wystarczy zamieszać i już.....
Pyszne, lekko musujące, orzechowe...mniam.
Natomiast te drugie kolor mają szary, robią się gęste i mulą, mnie nie smakują, a czy zwierzynie ? Nie pytałam :lol: Ale chyba tez.
  Zaproszone osoby: 2
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-09-02, 20:52   

Ja próbowałąm jednych i drugich...tak samo koszmarnie paskudne. Ale czego się nie robi dla zdrowia?
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2012-09-03, 10:29   

Polecam przepis z Muszynianka lub inną bardziej gazowana wodą....Mniam.
Spróbujcie to nie boli :-D
  Zaproszone osoby: 2
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne