BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 2)
Autor Wiadomość
Mihau 

Wiek: 26
Dołączył: 02 Maj 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-21, 17:08   

Witam ;-)
Jutro/pojutrze zamierzam zrobić jedzonko z gotowego przepisu, ale są w nim całe tuszki kaczki oraz perliczki razem kośćmi... ja jednak wolałbym zrobić to bez kości i dodać mączki kostnej ale perliczki niestety nie ma w kalkulatorze... czy można jakoś ten przepis przeliczyć, żeby można zrobić to bez tych kości a dodać mączki? pozdrawiam :->

Składniki:

1000g Perliczka – zmielona w całości
2000g Kaczka – zmielona w całości
500g serce kaczka/kurczak
Suplementy naturalne:

4,0szt Żółtko jajka
4,0g Tran z wątroby dorsza Lunderland
250g Wątroba kacza/kurza
5,5g Mączka z alg morskich
13,5g Drożdże piwne
30,0g Krew wołowa suszona w proszku (lub 25g Fortain)
3 tab. Tokovit E 200 (kapsułka)
20g Olej z łososia
13,0g Sól himalajska
9,0g Tauryna
1,0-1,2L Woda
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 829
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-06-21, 17:30   

Mihau,
w kalkulatorze Excel 1.9a widzę Perliczkę - wiersz 87 w zakładce mięsa.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Mihau 

Wiek: 26
Dołączył: 02 Maj 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-21, 18:08   

W wierszu 87 jest przepiórka, nie perliczka :) czy można podpiąć pod to ?
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 829
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-06-21, 18:16   

Mihau, masz rację :lol: przepraszam, za wprowadzenie w błąd. Perliczkę wprowadzałam sobie sama do kalkulatora, gdy robiłam z niej mieszankę. Dane znalazłam na tej stronie.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Mihau 

Wiek: 26
Dołączył: 02 Maj 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-21, 19:20   

Anilina :kwiatek:
wpisałem ręcznie te skladniki, wyszedł mi taki przepis:










co o tym myślisz ?
w kalku dałem kaczke, nie wiem czy dobrze bo chodzi mi o 2kg całą kaczkę tyle, że bez kości.
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 829
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-06-21, 20:56   

Nie mam już teraz dostępu do swojego kalkulatora, nie sprawdzę czy dobrze wpisałeś perliczkę, więc tylko odniosę się do tego, co widzę.

Białko 5,37g, tłuszcz 2,07g.
Nie znam Twojego kota, ale jak dla moich to o wiele za dużo białka i za mało tłuszczu.

Czy dasz do mieszanki kaczkę obraną tylko z kości i razem ze skórą? Jeśli tak, wybierz w kalkulatorze pozycję "kaczka mięso ze skórą" (jeśli tylko obkrawasz udka, skrzydła i piersi razem ze skóra, a reszty skóra+tłuszcz nie użyjesz) lub "kaczka tuszka" (jeśli dasz wszystko, cały tłuszcz, skórę + mięso z kaczki. Proporcje zupełnie Ci się zmienią.

Podejrzewam, że ta pierwsza pozycja "kaczka" dotyczy wyłącznie mięsa bez skóry, bo tak chudej kaczki (5 g tłuszczu na 100 g miesa) to jeszcze nie widziałam ;-)
Spójrz do zakładki "miesa" i porównaj sobie te pozycje pod katem białka i tłuszczu.


Ps. Osobiście wolałabym zdecydowanie dać trochę kości przynależnych do mięsa - np a mostka, szyjki, skrzydełek, niż mączkę kostną. Ale może nie masz jak zmielić kości, więc nie namawiam. Ja mielę normalnie w maszynce Zelmera. Te drobne kostki dobrze się mielą, tylko trzeba użyć drobnego sitka. Podaję takie nawet kocim dzieciom - po 8 tygodniu ich życia.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Mihau 

Wiek: 26
Dołączył: 02 Maj 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-21, 21:09   

Zmielić mam jak, bo też mam maszynkę Zelmer Diana, ale boje się, że kot nie będzie chciał jeść albo że zmiele za grubo i coś mu się stanie :/ z drugiej strony jednak wolalbym zmielić dosłownie całą kaczkę i perliczkę. Kaczkę i perliczkę mialem na myśli cała, po prostu obrałbym ile tylko się da, czyli „oskubał” kości do zera powiedzmy. W oryginalnym przepisie nie było np. wątroby, jedynie serca kacze/kurze... Jeżeli już miałbym mielić kości to tylko mięsne np szyje i skrzydełka i wtedy mniej mączki czy jak już mielić to wsYstko ?
 
 
shana55 
Ekspert


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5197
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2019-06-21, 23:12   

Mihau :kwiatek:
I z tymi całymi porcjami kaczek i perliczek jest problem.
Gdyby były dane do kości z kaczki to pewnie byłyby w kalku.
Jedyne wiarygodne mięsne kości to z kurczaka. Bo wiadomo, że o takie kości chodzi.
Dziewczyny pomagały sobie obierając dokładnie kaczkę z mięsa i dodawanie do kalka tak jak podział kaczki idzie w kalku.
Tu też masz link do specyfikacji perliczki ale tylko mięsa ze skórą.
https://www.ile-kalorii.p...-na-surowo-d872
Bardzo trudno jest dobrać właściwe parametry mieszanki z mięs o których nie wiemy wszystkiego. I nawet jak używasz mięs nie standardowych to i tak obowiązuje przepis 5g białka na kg kota i tłuszczu 2,7g na kg kota. Proporcja 1,9 : 1.
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
Mihau 

Wiek: 26
Dołączył: 02 Maj 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-22, 06:53   

Shana55 :kwiatek:
To lepiej dam sobie spokój z perliczką i zrobie coś prostszego :)
Dzięki za pomoc :kwiatek:
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 439
Skąd: Francja
Wysłany: 2019-07-08, 12:21   

Dzień dobry. Moja mieszanka z kurczakiem wolno wybiegowym absolutnie nie podchodzi futrom, nawet po dodaniu extra spiruliny, bądź pokruszonego chrupka. Nie chcą ruszyć i koniec :evil: Dlatego na szybko potrzeba mi nowej mieszanki. Zerknijcie, proszę, czy możne być:

Mieszanka na 11 dni dla 8,8 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 350 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
Waga Ilość miarek
8 600,0 g Kaczka udo
9 1 400,0 g Jagnięcina udziec
10 150,0 g Jagnięcina serce
11 100,0 g Kaczka żołądek
12 100,0 g Wołowina nerki
13 2,0 szt ¯ó³tko jajka
14 10,0 g Catfortan
15 105,0 g Wątroba kurczaka
16 1,4 g Tran z wątroby dorsza Lilly's Bar
17 3,0 g 4,6 Mączka z alg morskich Lilly's Bar
18 20,0 g Spirulina
19 16,3 g Hemoglobina wołowa suszona
20 2,5 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
21 20,0 g Olej z łososia SALMOPET
22 12,3 g 12,3 Mączka ze skorupek Lilly's Bar
23 9,2 g 7,7 Sól himalajska
24 6,0 g 12,0 Tauryna
25 1 156,0 g Woda

Biotyna przekroczona, ale w poprzedniej miałam niedobór..
Potas również jest odrobinę przekroczony, ale nie wiem , jak go zbić.. :-?
 
 
chubert 

Dołączył: 05 Cze 2019
Posty: 4
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2019-07-23, 23:01   

Cześć. To mój drugi przepis, dlatego chciałbym się upewnić czy wszystko jest okej :) mógłby ktoś zerknąć i ocenić?





 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 829
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-07-24, 12:55   

chubert,
ogólnie przepis wygląda fajnie, proporcje zachowane, jak na drugi w życiu to naprawdę nieźle.

Do poprawy:
1. Masz przekroczone normy wapnia i fosforu (porównaj kolumny NORMA i SUMA). Niby niedużo, jednak nie znając Twojego kota, zdecydowanie zalecam obniżenie do wartości równej lub niższej tej z kolumny NORMA. Ujmij trochę mączki kostnej.
2. Sporo białka i sporo tłuszczu. Wzięłam wartość z kolumny SUMA białka (1329), podzieliłam przez liczbę dni, na jaką przeznaczona jest mieszanka (43) oraz masę kota (6kg). Białko wynosi 5,15 g/kg kota/dzień. I znów, niby nieduże przekroczenie, ale nie znam historii i zdrowia kota, więc zachowawczo zalecam obniżenie białka do 5g/kg kota/dzień. Tłuszcz liczony tą samą metodą to 3,62. Sporo. Może kot lubi, może bardzo aktywny? Jeśli dużo szaleje, to ma to uzasadnienie. Ogólnie złoty środek to 3g i warto się zbliżyć do niego.
Lepsze parametry osiągniesz tylko zmieniając mięsa/dodając trochę innych mięs, bo pierś z kurczaka i szynka są wysokobiałkowe, zaś karkówka znów tłusta. Rzuć okiem na parametry podudzia z indyka (zakładka MIĘSO w kalkulatorze) - niskie białko, niski tłuszcz. Jeśli mógłbyś trochę dodać, powinno to pomóc poprawić parametry mieszanki.


A poza tym zapraszam do Powitalni - napisz kilka słów o kitku :kwiatek:

Mrowiszcze
Twój przepis pewnie już skonsumowany, i dobrze ;-)
O ile pamiętam, Twoje zbóje są wychodzące, tak? Pytam, bo tłuszcz spory, dla moich leni byłby zdecydowanie za wysoki, ale Twoje pewnie spalają.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
chubert 

Dołączył: 05 Cze 2019
Posty: 4
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2019-07-24, 13:23   

Anilina,

Mam dwie zdrowe kotki, jedna ma 6 miesięcy, druga 11-12 miesięcy i obie mają bardzo dobre wyniki badań. Żywiołowe kotki, głównie dzięki młodszej :D dlatego pomyślałem, że zrobię trochę tłuściejszą mieszankę :)
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 829
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-07-24, 13:27   

chubert,
ok, ale mączki kostnej odejmij, żeby wapń i fosfor były w normach. A przy kolejnych mieszankach nie szalej z białkiem. Wirusa Aujeszkyego jesteś świadom? Też podaję czasem wieprza, ważne, by znać ryzyko.
Oczywiście młodziaki karmisz do woli - nie wydzielasz im porcji jakie sugeruje kalkulator. Jedzą ile chcą.

I smacznego koteczkom!
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
chubert 

Dołączył: 05 Cze 2019
Posty: 4
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2019-07-24, 13:46   

Anilina,
Tak tak, mączki odejmę tak, żeby było troszkę poniżej normy. Dzięki, że zwróciłaś na to uwagę :)

A co do wirusa. Kupując mięso w sklepach chyba nie trzeba się o niego obawiać, czy się mylę?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne