BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Białko w moczu
Autor Wiadomość
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4807
Wysłany: 2019-02-18, 16:18   

amme, o karmy pytaj najlepiej w dziale karmowym. Poczytaj też wątki w tym dziale, może coś znajdziesz.


amme napisał/a:
Czy niedobór żelaza może mieć wpływ na stan psychiki?

Może, jak każdy niedobór składników odżywczych.


amme napisał/a:
Ferrytynę zbadam na pewno. Jednak biorąc pod uwagę poziom żelaza i obniżony MCHC jest niemal pewne,że niedobór jest. Czy bez wykonania ferrytyny jest sens już włączyć suplementacje? Jeśli tak to w jakiej formie?

Nie stawiałabym pochopnie diagnozy niedoboru żelaza bez badania. Można go podejrzewać, ale nie jest to pewne.
Suplementację mogłabyś włączyć tylko w formie żelaza hemowego (bo trudno jest je przedawkować), czyli krwi/hemoglobiny, najlepiej podawanej jako integralna część naturalnej diety BARF i w ilości zbliżonej do dziennego zapotrzebowania psa na ten minerał. Preparaty żelaza sugerowałabym stososować wyłącznie po stwierdzeniu niedoboru i poznaniu jego stopnia, po ustaleniu odpowiednich dawek z lekarzem. Osobiście jednak nie decydowałabym się na żelazo w suplementach diety (niehemowe), gdyż ono bardzo źle działa na przewód pokarmowy (bardzo słabo się wchłania, trzeba brać wysokie dawki, które są jakby "na siłę" wtłaczane przez ścianki jelit; zarówno śluzówka żołądka jak i jelit mają problemy w trakcie i po takiej kuracji).
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
amme 

Dołączyła: 29 Lis 2018
Posty: 56
Wysłany: 2019-02-24, 18:11   

dagnes napisał/a:
Tak jak ci pisałam wcześniej, białkomocz potwierdza się w 3-krotnym oznaczeniu stosunku białka do kreatyniny w przeciągu 2 tygodni. Ten jeden wynik może być zwyczajnym przypadkiem lub chwilowym stanem, spowodowanym chociażby stresem. Koniecznie powtórz oznaczenie tego stosunku.


dagnes
Badania powtórzyłam,mam wyniki z dwóch,czekam na wynik trzeciego. Na razie bez zmian, białko/kreatynina 0,6. Zrobiliśmy również badanie kału i niestety pozytywny wynik,znaleziona lamblia.
Czy w/g Ciebie obecność pierwotniaka może mieć wpływ na nasz białkomocz?

Co do lamblii,mamy zalecony Aniprazol 7 dni. Lekarz nie zalecił nic osłonowo.
Czy w przypadku Aniprazolu zalecane jest podanie probiotyków,osłony dla wątroby ...itp?

Co do niedoboru żelaza,wetka powiedziała,że laby,z którymi współpracuje nie byli chętni do zrobienia ferrytyny. Zostało wykonane badanie żelaza (wynik 96) i TIBC (wynik 381, norma 284-386). Rozumiem,że nadal powinnam poszukać chętnych do wykonania ferrytyny.

Pozwolę sobie przedstawić wyniki z ostatnich badań jakie zlecił wet...wprawdzie prócz stosunku b/k wszystko wygląda ok.ale może wprawne oko dostrzeże coś niepokojącego...

Badanie moczu pełne 14 luty

Barwa moczu żółta
Przejrzystość klarowny
Woń swoista
Azotyny -
Urobilinogen - μmol/l
Białko 2,40 g/l
pH 5,85
Erytrocyty - /μl
Ciężar właściwy 1,057
Ketony - mmol/l
Bilirubina - μmol/l
Glukoza – mmol/l


Badanie osadu moczu
Osad (makroskopowo) śladowny, jasny, zbity
Supernatant (makroskopowo) żółty, klarowny
Leukocyty 3-5 wpw
Erytrocyty -
Bakterie -
Kryształy -
Nabłonki płaskie 1-5 wpw,
przejściowe
pojedyncze w
preparacie
Wałeczki -
Inne liczne krople lipidowe
Stosunek: białko/kreatynina
Białko w moczu 2,40 g/l
Kreatynina w moczu 33499,0 μmol/l
Wynik 0,633

Elektroforeza moczu w SDS-Page
Wynik 2722,0 mg/l 60,0-530,0 X
Interpretacja
Wykryto wyraźne prążki białek kłębuszkowych (albuminy, IgG, transferyna). Wykryto białka o masie
cząsteczkowej wolnych łańcuchów lekkich. Uwzględniając ilość wydalanego białka wynik wskazuje na silną
nieselektywną proteinurię kłębuszkową. Podejrzenie dodatkowego wydalania łańcuchów lekkich.

Badanie moczu pełne 18 luty

Barwa moczu żółta
Przejrzystość lekko opalizujący
Woń drażniąca
Azotyny -
Urobilinogen - μmol/l
Białko 1,99 g/l
pH 5,84
Erytrocyty - /μl
Ciężar właściwy 1,053
Kwas askorbinowy - mmol/l
Ketony - mmol/l
Bilirubina - μmol/l
Glukoza - mmol/l
Uwagi
Ze względu na niską wartość diagnostyczną paskowego oznaczenia leukocytów w badaniu podstawowym moczu
parametr ten zostaje wycofany z użycia.
Badanie osadu moczu
Osad (makroskopowo) nikły, jasny, zbity
Supernatant (makroskopowo) żółty, klarowny
Leukocyty 0-1 wpw
Erytrocyty 0-2 wpw
Bakterie -
Kryształy -
Nabłonki płaskie 0-1 wpw
Wałeczki lipidowe pojedyncze w
preparacie
Inne nieliczne krople
lipidowe
Stosunek: białko/kreatynina
Białko w moczu 1,99 g/l
Kreatynina w moczu 27847,0 μmol/l
Wynik 0,632


Elektroforeza białek w surowicy

albuminy % 50,6 % 46,1-62,1
albuminy 31,7 g/l 25,0-47,0
alfa-globuliny % 14,0 % 14,2-23,7
alfa-globuliny 8,81 g/l 8,00-18,0
beta-globuliny % 21,7 % 11,9-20,0
beta-globuliny 13,6 g/l 7,00-15,0
gamma-globuliny % 13,6 % 5,70-16,3
gamma-globuliny 8,50 g/l 3,00-12,0
albuminy/globuliny 1,03 0,670-1,10
białko całkowite 62,6 g/l 54,0-75,0
Tyreoglobulina - przeciwciała (pies)
Wynik (ELISA) W toku.
SDMA 0,55 μmol/l 0,010-0,650

Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 6,68 G/l 6,00-12,0
NEU 4,62 G/l 3,00-9,00
NEU % 69,2 % 55,0-75,0
LYM 1,29 G/l 1,00-3,60
LYM % 19,3 % 13,0-30,0
MONO 0,555 G/l 0,150-0,850
MONO % 8,31 % 1,00-10,0
EOS 0,200 G/l 0,040-0,600
EOS % 3,00 % 0,010-6,00
BASO 0,012 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,177 % 0,001-1,00
RBC 6,57 T/l 5,50-8,50
HGB 166,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,482 l/l 0,440-0,550
MCV 73,3 fl 60,0-77,0
MCH 25,3 pg 21,0-27,0
MCHC 346,0 g/l 320,0-360,0
PLT 196,0 G/l 150,0-500,0
Albuminy 29,5 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 41,8 U/l 1,00-80,0
alfa-Amylaza 483,0 U/l 10,0-1650,0
AP - fosfataza alkaliczna 26,0 U/l 1,00-141,0
AST (GOT) 32,5 U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 62,6 g/l 54,0-75,0
Bilirubina całkowita 2,62 μmol/l 0,010-4,60
Cholesterol 8,24 mmol/l 3,10-8,60
CK - kinaza kreatynowa 84,0 U/l 25,0-470,0
Fruktozamina
Wynik 232,9 μmol/l 225,0-365,0
Interpretacja
W przypadku insulinoterapii na dobrą kontrolę leczenia cukrzycy wskazuje stężenie fruktozaminy w zakresie
350-450 μmol/l.
GLDH 2,80 U/l 0,010-10,6
Glukoza 5,13 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 2,30 U/l 0,010-7,00

Kreatynina 93,4 μmol/l 35,0-132,0
LDH 54,9 U/l 105,0-1680,0
Lipaza (DGGR) 46,6 U/l 0,100-120,0
Mocznik 6,90 mmol/l 3,30-8,30
Trójglicerydy 0,600 mmol/l 0,110-1,71
Chlorki 110,7 mmol/l 96,0-113,0
Fosfor nieorganiczny 1,07 mmol/l 0,700-1,60
Magnez 0,780 mmol/l 0,600-1,30
Potas 4,34 mmol/l 3,50-5,10
Sód 146,8 mmol/l 140,0-155,0
Wapń 2,56 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 0,891 0,670-1,60
Globuliny 33,1 g/l 18,0-45,0
Profil tarczycowy duży:
T4 całkowita
Wynik 1,84 μg/dl 1,50-4,50
T4 wolna
Wynik 1,11 ng/dl 0,600-3,70
TSH (pies, kot)
Wynik 0,206 ng/ml 0,001-0,400
Interpretacja
Wyniki wskazują na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Cholesterol 8,24 mmol/l 3,10-8,60
Współczynnik K 1,76
Współczynnik K - interpretacja
K < -4: prawdopodobna niedoczynność tarczycy
K -4 do +1: zakres wątpliwy
K > +1: prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4807
Wysłany: 2019-02-25, 01:03   

amme, po wynikach krwi można by rzec, że masz zdrowego psa... ale po kolei.

Trudno mi powiedzieć, czy lamblie wpłynęły na białkomocz u twojego psa; być może w jakimś stopniu jako sprawcy stanu zapalnego w jelitach. Co do aniprazolu to jest on lekiem przeciwpasożytniczym, nie przeciwbakteryjnym.

Bardzo dobrze, że od razu zrobiono elektroforezę białek w moczu. Skoro potwierdzony masz białkomocz, to to był konieczny dalszy krok. Niestety wynik jest moim zdaniem mocno niepokojący. Najgorzej wyglądają te łańcuchy lekkie w moczu. Jest to tzw. białko Bence’a-Johnsa, nie występujące u zdrowych osobników. Tego typu białkomocz jest spowodowany przeładowaniem krwi tym białkiem, a jego obecność może być traktowana jako tzw. marker nowotworowy w dwóch rodzajach nowotworów tkanki krwiotwórczej (szpiczak mnogi i makroglobulinemia Waldenströma). Nieselektywny białkomocz kłębuszkowy zwykle oznacza zaawansowane zmiany w kłębuszkach nerkowych lub stan zapalny kłębuszków. U twojego psa nie widać w tej chwili w wynikach krwi niczego niepokojącego, jednak biorąc pod uwagę wydalanie z moczem białka Bence'a-Johnsa, który to proces zawsze uszkadza nerki (gromadzą się w nich złogi łancuchów lekkich), ta nieselektywna proteinuria może zwiastować początki problemów nerkowych. Warto chyba byłoby zrobić też USG nerek u dobrego specjalisty.
W związku z tym, że parametry krwi wyglądają dobrze, choroba twojego psa może być w bardzo początkowym stadium, warto więc szybko zrobić diagnostykę w kierunku tych nowotworów. Oczywiście to wciąż nic pewnego, możliwe że przyczyny tego białkomoczu są zupełnie inne. Ja niestety nie mam pomysłu przy tych wynikach, które pokazujesz, co by to jeszcze mogło być, ale moja wiedza jest ograniczona. Trzeba po prostu zrobić dalsze badania i poradzić się specjalistów.

Odnośnie badania ferrytyny, to na razie nie jest priorytet, chyba, że przy okazji kolejnego pobierania krwi jakiś lab zrobi ci to bezproblemowo. W ostatnim badaniu MCHC było już w normie plus w normie TIBC (choć przy górnej granicy, więc...), natomiast jak pisałam ci wcześniej sam poziom żelaza nie jest żadnym wyznacznikiem. Skup się teraz na leczeniu lamblii i wyjaśnieniu powodów obecności białka Bence'a-Johnsa.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
amme 

Dołączyła: 29 Lis 2018
Posty: 56
Wysłany: 2019-02-26, 22:33   

dagnes,bardzo Ci dziękuję za ocenę sytuacji.:)
Na razie skupiliśmy się na wybiciu lamblii (wiem,że to pierwotniak i działamy na niego lekiem przeciwpasożytniczym,ale wolałam zapytać czy przy tego typu lekach wskazane są również jakieś wspomagacze dla organizmu,bo zaufanie do wetów u mnie spadło do zera.Poza tym na probiotykach często jest napisane,że wskazane by je podawać w czasie odrobaczania,jednak po lekturze Twojego tekstu o probiotykach zahamowałam trochę chęci podania ot tak:))

Co zaś do białka w moczu to nie wiem jak będzie wyglądać diagnostyka,na razie nie dostałam żadnych wytycznych. Przerażona widmem szpiczaka poruszyłam kwestię z wetka,ale otrzymałam odpowiedź,że w naszym przypadku nie ma mowy o szpiczaku. Po pierwsze morfologia idealna a przy szpiczaku byłoby ją nawet trudno zrobić,bo krew byłaby lepka jak mazidło. Elektroforeza w surowicy również nie daje powodów do takich przypuszczeń.
Dodała również,że nie każdy lekki łańcuch to białko Bence'a-Jonesa,więc...więc sama już nie wiem czy jestem w dobrych rękach.:(

Oczywiście każda sugestia względem powyższego jest dla mnie na wagę złota...zwłaszcza negująca prawdziwość słów... najgorsze to przeoczyć coś przez niewiedzę.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne