BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Psia kupa na BARFie
Autor Wiadomość
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-04-27, 23:14   

Tak, wodniste było i szarobiałe. Jak wyschło to jak biała farba albo jak wyschnięty gips wyglądało. teraz juz jest normalnego koloru ale rzadkie nadal. Pies wesoły, je, lata, nie ciurczy mu w brzuszku, tylko ma sraczkę. Na razie daję mu probiotyki, kości wycofałam, bo kolejna kupa po śnieżnobiałej była z kawałkami niestrawionych kości i krwią żywą.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-04-27, 23:39   

Może daj mu przez dzień czy 2 jeden tylko rodzaj jedzenia, ale taki, z którym nigdy nie ma żadnych problemów.
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-04-28, 09:34   

No właśnie tu problem, bo on cały czas je w zasadzie to samo, problemy mogły byc spowodowane podaniem Metacamu, który dostał na boląca łapę. Na razie jeszcze poczekam, bo kupa co dzień lepsza jest.
 
 
disel 

Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 59
Wysłany: 2013-06-06, 22:36   

Witam ! mam dylemat, ostatnio w qupach u mojej psicy widzę pełno białych kosteczek ta kupa jest taka sypka nie zwarta jak powinna być :-/ ale tylko po indyku z kością z As-Pol. Czyżby moja psica przestała trawić te mieszankę? jak jest u was spotkal sie ktoś z takim czymś? Moze całkowicie odstawić tego indyka. Bo to moze same kosci sprzedają pomielone i przez to tak jest. :-(
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-06-06, 22:52   

Taka kupa to zdecydowanie nadmiar kości. Do takiej mielonki powinnaś dorzucić nieco czystego mięsa i będzie ok. Nie ma u Ciebie tańszego indyka? Ten aspolowy nieco drogo wychodzi...u nas szyje niecałe 7 zeta wychodzą
 
 
disel 

Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 59
Wysłany: 2013-06-06, 23:11   

isabelle30 napisał/a:
Taka kupa to zdecydowanie nadmiar kości. Do takiej mielonki powinnaś dorzucić nieco czystego mięsa i będzie ok. Nie ma u Ciebie tańszego indyka? Ten aspolowy nieco drogo wychodzi...u nas szyje niecałe 7 zeta wychodzą



No właśnie, tak też myślałem. Wcześniej tegoż problemu nie było ale ostatnio chyba trochę przekonbinowali z tym indykiem. Dzieki isabelle30 za wsparcie ;-)

U nas szyje tez tyle wychodzą , tylko ze wiesz jak to jest w tych sklepach raz sa raz nie ma.
Jak widzę ze sa to kupuję. Chyba bedę musiał przejść tylko na "oryginalnego" indyka.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-06-07, 16:56   

Większość gotowych mielonek z kością należy "doprawiać" mięsem. Zwłaszcza ptasie/drobiowe. Z tego co się orientuje takie mielonki są robione po prostu z porcji rosołowych, czyli resztek obranych z mięsa. Z resztą tak samo jak mielonki z większych gatunków. Tam z kolei jest masa chrząstek, ścięgien itd. Nie mam na myśli konkretnej firmy, bardziej ogólnie. Jak dotąd wszystkie tego typu mielonki, z którymi miałam do czynienia tak wyglądały
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
ABA 


Barfuje od: 31.10.2013
Wiek: 36
Dołączyła: 31 Paź 2013
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-01, 19:56   

Witajcie, jestesmy ns barfie prawie 3 tyg. I od paru dni mój pies ma rozwolnienie! Wszystko staram się podawać zgodnie z wyliczona porcja. Podejrzewam dwie przyczyny albo łapki kurze albo dobroc teściowej pod moja nieobecności, która dała mu gotowane wsrzywa i mięso z zupy. Prosze o radę!
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-12-01, 20:57   

1.Wypisz ilość podrobów w diecie
2. Jak często jest posiłek kostny i jakie to są kości?
3. Czy w diecie istnieje nabiał typu kefir, jogurt, ser biały?
 
 
rashka 
BARFny Hodowca

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Lut 2013
Posty: 79
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-01, 21:55   

I jeszcze czy pies dostaje tłuszcze, np. smalce, oleje itp. One też mają tendencję do rozluźniania qpasa.
 
 
ABA 


Barfuje od: 31.10.2013
Wiek: 36
Dołączyła: 31 Paź 2013
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-02, 18:47   

Isabelle30 Więc tak pies waga 33kg na dwa tygodnie wyliczyłam mu 7.8kg produkty mięsne w tym; mięso - 4kg, żołądki - 1,60kg, podroby - 1,2kg i kości 1,2kg, natomiast produkty riślinnne 1,96 kg. I jak tak zaczełam to pisać doszłam do wniosku, ze może rzeczywiście za mało było kostnych rzeczy, dawałam mu mniej niż wyliczyłam. I w większości były to bardziej mięsno-kostne, czyli szyje indycze, korpusy, żeberka wieprz, i łapki kurze. Od samego początku mu nie dawałam żadnego nabiału, tak samo nie dostaje żadnych tłuszczy.
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-12-02, 21:33   

Ja bardzierj pytałam (ale się niewyraźnie wyraziłam) ile w tych podrobach jest wątróbki. Wątróbka rozluźnia. I tak jak Rashka napisała - tłuszcze też rozluźniają. Natomiast kości zagęszczają. Czy zdarza się psy podjadać twarde kości wołowe?
 
 
ABA 


Barfuje od: 31.10.2013
Wiek: 36
Dołączyła: 31 Paź 2013
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-03, 17:18   

No napewno wiecej niz polowa na 1.20 kg podróbów. Czyli może, to byc wina wątróbki. Jeżeli chodzi o twarde kości wołowe to mu nie dawałam jeszcze.
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-12-03, 18:54   

To nie dawaj...
Zmniejsz ilość wątróbki. A najlepiej jak wykluczysz ją z diety do czasu unormowania kupala. Nie dawaj - sprawdź jak pójdzie bez watróbki a potem stopniowo po kawałeńku wprowadzaj do diety i obserwuj kiedy jeszcze jest ok a kiedy już nie ok
 
 
dreamie 


Barfuje od: 01.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 06 Gru 2013
Posty: 62
Wysłany: 2013-12-08, 11:36   

Resetu dzień drugi i już pytanie - czy po żwaczach wołowych Primexu sauté (ok. 330 g w dwóch porcjach na 22 kg psa) kupa następnego dnia powinna być smoliście czarna, uformowana ale ledwo, na granicy płynności? Mam wrażenie, że kiedyś po żwaczach robiła twardą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne