BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Mleko i produkty mleczne
Autor Wiadomość
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 555
Wysłany: 2016-08-13, 14:16   

Z tą toksycznością to chodziło mi tylko i wyłącznie o własne doznania ;-) Nie jakieś naukowe badania czy zakażenia. Ale fakt - ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo zarażenia się czymś spożywając świeżo udojone mleko.
Na pewno tłustsze byłoby bardziej aromatyczne i miało mocniejszy smak - tłuszcz jest w końcu nośnikiem zapachu i smaku. Zastanawiam się, czy sama pasteryzacja niszczy w mleku coś, co mogłoby być istotne dla dorosłego człowieka, dla którego jest ono raczej cukierkiem albo przekąską, a nie podstawą zdrowej diety.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4605
Wysłany: 2017-11-28, 15:51   

Jak pisałam w pierwszym poście tego wątku, podzielone opinie na temat spożywania mleka krowiego i jego przetworów spowodowane są brakiem jednoznaczności badań i obserwacji różnych populacji ludzkich. Swego czasu próbowałam dociec, skąd to może wynikać. Jednym z możliwych rozwiązań, na jakie się natknęłam w swoich poszukiwaniach jest kwestia kazeiny A1 i A2 oraz mutacji dzisiejszych krów mlecznych. Nie będę tego tematu tu opisywać, bo w języku polskim można przeczytać o tym np. tutaj:
https://paleosmak.pl/kazeina-a1-a2/
https://paleosmak.pl/nabial/

Mam dwa pytania do osób, które zetknęły się już z tym tematem:

1. Czy ktoś ma namiar na jakieś wiarygodne źródło, które podaje kiedy dokładnie (znaczy w którym roku kalendarzowym) nastąpiła mutacja krów w zakresie produkcji kazeiny A1 zamiast A2 i w jakim okresie czasu następowało jej rozprzestrzenianie w Europie?

2. Czy jest tu ktoś, kto mając wcześniej problemy zdrowotne związane ze spożywaniem mleka krowiego (najprawdopodobniej A1), miał możliwość przetestowania na sobie mleka A2? Z jakim skutkiem?

Zmieniona budowa kazeiny u zmutowanych i rozpowszechnionych dziś ras krów mlecznych, które dają wyłącznie mleko A1, może być jednym z powodów, dla których osoby nie tolerujące produktów z mleka krowiego mogą bez problemu spożywać mleko kozie bądź owcze, gdyż one wciąż zawierają tylko kazeinę A2 (tak samo jak mleko ludzkie).
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne