BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wołowina
Autor Wiadomość
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-29, 16:22   

Pręga wołowa to górny odcinek kończyny (między stawem łokciowym/kolanowym a barkowym/biodrowym). Możliwe, że masz akurat ten odcinek przy stawie łokciowym/kolanowym. Piszę tak ponieważ najczęściej pręgę wołową sprzedaje się w plastrach, jak schabowe, a nie w całości. Powyższa analiza dotyczy tej części bliżej stawu barkowego/biodrowego.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2014-01-29, 16:33   

Sojuz, Twoje dane są z "jedz dobrze" prawda? Ja mam wątpliwości co do wiarygodności wielu z nich, nawet tych co wylądowały w naszym kalku.
W wołowinie mam najlepsze rozeznanie ze wszystkich mięs, bo to ulubione mięso moich kotów i ląduje prawie w każdej mieszance.

Renfli, zgadzam się z twoimi wątpliwościami. Ja jeszcze przy okazji mam je co do poziomu fosforu, na który jestem wyczulona z racji chorych nerek moich kotów. Nie sądzę, aby był aż tak cudownie niski.

Aczkolwiek, jest to również kwestia tego, że w sklepach mięsnych króluje mięso chudsze. Na bazarze goleń wołową rozdzielają na pręgę i nadpręże. To drugie jest pięknie chudziutkie i droższe, a pręga jest bardziej ścięgnista i trochę tłuszczu jednak ma, jeżeli z niego go jej nie ogolą, bo potrafią poodkrawać i sprzedawać jako ochłapy dla psa.

Ale problem dotyczy nie tylko pręgi, także i innych części tuszy. Np łata kalkulatorowa (dane z "jedz dobrze") też ma dane wskazujące na super łojowate mięso o proporcjach białka do tłuszczu ok 1:2, a w sklepach tak tłustej łaty nie sprzedają, bo nikt za 18.00-23PLN by jej nie kupił nawet na tłusty rosół. Znam też ekskluzywne sklepy, gdzie łata jest sto razy ładniejsza i chudsza niż inne bardziej " gatunkowe" i wartościowe części tuszy w normalnych mięsnych sklepach i od nich droższa, albo w podobnej cenie (jak udziec np.).

Dlatego ja uważam, że w razie wątpliwości, jak nie pasują nam dane do wyglądu naszego miesa, nie należy kurczowo trzymać się w kalku konkretnej pozycji mięsnej wskazującej na daną część tuszy, ale w razie czego korzystać z danych ogólnych (tzn wybierać pozycje ogólne) dotyczących wołowiny: chudej, średniotłustej czy tłustej, bez precyzowania czy to łata, pręga, szponder (tez widywałam piekny i chudziutki z cieniutką warstewką tłuszczu ale i obrzydliwie tłusty z cienką warstwą czerwonego mięsa, zapewne ze starego woła, spory rozrzut), etc.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-29, 16:44   

Nie, nie są. :-P

EDIT:
Mam jeszcze dane z Duńskiego Instytutu naukowego, w którym owa pręga wołowa ma 140kcal, 21,4g białka, 6g tłuszczu oraz 71,6g wody. Podać resztę? :-P
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2014-01-29, 17:02   

Podaj proszę, koniecznie. Najlepiej wszystkie, ale przynajmniej fosfor.
Te, które podałeś wyżej zgadzają się z tymi z "jedz dobrze" i niam.pl (ale Ci chyba mają je właśnie z "jedz dobrze".
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-29, 17:44   

Ok, to lecą...

źródło: Danmarks Tekniske Universitet (foodcomp.dk)
Dane z 2009 roku

Oksekød, skank (osso-buco), rå (Beef, shin + leg (shank), raw)
Na 100g produktu

Energia 586kJ (140kcal)
Białko, całkowite 21,4g
Azot, całkowity 3,4g
Tłuszcz, całkowity 6g
    Nasycone kwasy tłuszczowe 2,5g
    Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 2,9g
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 0,2g
Węglowodany 0g
Popiół 1g
Woda 71,6g

Witamina A 10IU
Witamina D 0,016IU
Witamina E 0,325IU
Witamina K 0g
Witamina B1 0,036mg
Witamina B2 0,18mg
Niacyna (wit. B3) 9,83mg
    Niacyna 6mg
    Tryptofan 3,83mg
Witamina B5 0,87mg
Witamina B6 0,5mg
Biotyna (wit. B7) 0µg
Kwas foliowy (wit. B9) 7µg
Witamina B12 1,4µg
Witamina C 0mg

Sód 75mg
Potas 310mg
Wapń 5mg
Magnez 22mg
Fosfor 170mg
Żelazo 2,2mg
Miedź 0,095mg
Cynk 5,3mg
Jod 0,8µg
Mangan 0,011mg
Selen 6,5 µg
Chrom 4µg
Nikiel 0,7µg


Wszystkie kwasy tłuszczowe i aminokwasy sobie daruję (55 pozycji :shock: )
kwas arachidonowy 0,056g
kwas linolowy 0,113g
Omega-3, całkowite 0,073g
Omega-6, całkowite 0,169g
Tłuszcze trans, całkowite 0,169g
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2014-01-30, 02:58   

Dzięki Sojuz :kwiatek:
 
 
Renfli 


Barfuje od: 11.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Połaniec
Wysłany: 2014-01-30, 10:54   

Sojuz napisał/a:
Pręga wołowa to górny odcinek kończyny (między stawem łokciowym/kolanowym a barkowym/biodrowym). Możliwe, że masz akurat ten odcinek przy stawie łokciowym/kolanowym. Piszę tak ponieważ najczęściej pręgę wołową sprzedaje się w plastrach, jak schabowe, a nie w całości. Powyższa analiza dotyczy tej części bliżej stawu barkowego/biodrowego.


Kupiłam w kawałku. Nie mam pojęcia, jak wygląda pręga najczęściej sprzedawana (u mnie rzadko można takie rzeczy kupić). Spodobała mi się, bo ma dużo ścięgien, a moja kotka lubi gryźć. Może akurat trafiłam ma tą rzadziej sprzedawaną część. Pani w mięsnym mi powiedziała, że to jest mięso III gatunku-najgorsze :faja:

Margot, tak jak radzisz przy następnej mieszance wpiszę ją ogólnie jako chude mięso, bo na takie właśnie wygląda.

Sojuz, Margot - dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :kwiatek:
 
 
Flourish 


Barfuje od: 13.02.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 16 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: Czapury
Wysłany: 2014-02-20, 23:39   

W szale dzisiejszych mięsnych zakupów kupiłam dwa ogony wołowe (półtora kilo każdy). I w sumie nie wiem co z nimi zrobić :D:D:D Tzn. na pewno je muszę zamrozić, ale muszę to zarobić właściwie stąd moje pytanie. Do czego kwalifikować ten ogon? Jako mięsną kość? Czy taki ogon może stanowić odrębny posiłek? Jeśli tak to mogę podzielić go na dwie cztery części i np. na śniadanie rzucić mu takie 0,4 kg ogona? :)
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-02-20, 23:59   

Tak to będzie mięsna kość. Możesz dać jako osobny posiłek i możesz podzielić, ale nie musisz.
Ja bym dała cały i zobaczyła jak pies to bedzie jadł. Bo może się okazać, że po prostu obedrze z mięska i wtedy kość można zabrać. A ile dla psa w tym zabawy.
Jeśli boisz się przejedzenia to zawsze można po jakimś czasie odciągnąc uwagę psa jakąś zabawą czy smakołykiem i zabrać resztę ogona na potem - o ile oczywiście pies sam nie zostawi jak się już naje do syta
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
monikasan 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lis 2013
Posty: 269
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-03-07, 14:59   

Czy ktoś wie co to jest dwójka wołowa?

[ Dodano: 2014-03-08, 15:59 ]
Dwójka wołowa to wołowina drugiej kategorii.Jeśli odpowiedź jest oczywista a pytanie banalne lub wręcz głupie to proszę o usunięcie postów :-P
 
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-03-09, 11:17   

Moniko, nie ma głupich pytań. Bardzo dobrze, że zapytałaś.
Dwójka wołowa to istotnie wołowina II gat. mniejsze kawałki, ścinki z tych gorszych części krowy - głównie brzuszka i żeberek, trafiają się też ścięgna, bardziej błoniaste kawałki od łaty, a nawet pręgi. Przepisowo dwójka ma 20% tłuszczu, ale zdarza się, że nawet 30%.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-03-22, 11:55   

Kupilam raczej chuda wolowine, kawalek nazywa sie "jumeau" i nigdzie nie moge znalezc jak to sie po naszemu nazywa. Na zdjeciu jest to nr 20:

Mieso nie ma ani grama widocznego tluszczu, nie jest bloniaste (oprocz blony zewnetrznej, ktorej sie szybko pozbede). Czy jest to juz prega czy jeszcze dolna lopatka? Jest toto w kalkulatorze, czy lepiej zaliczyc na chuda wolowine?
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2014-03-22, 14:25   

Uproszczona polska wersja - może się komuś przyda (wraz z obrazkiem jak to wygląda "w kawałku").




I wersja 2 (bo w pierwszej np. ligawy nie dorysowali, gdzie konkretnie jest):


Oraz ostatni - pokazujący, jak te elementy podziału tuszy można jeszcze rozbić (jak mogą wyglądać):


[ Dodano: Sob Mar 22, 2014 14:37 ]
vesela krava napisał/a:
Kupilam raczej chuda wolowine, kawalek nazywa sie "jumeau" i nigdzie nie moge znalezc jak to sie po naszemu nazywa. Na zdjeciu jest to nr 20

Ja bym to pod łopatkę podciągnęła - goleń (pręga) to już coś z dużo ścięgien i poprzerastane.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-03-22, 15:01   

Tu macie schemat po francusku

_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2014-03-22, 15:22   

Wrzuciłam "jumeau à pot-au-feu" do grafiki google i mi to wygląda jak udziec wołowy: chude czyste mięso (czyt. kiepskie dla kota).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne