dziewczyny, czy to znaczy, że mogę kupić nerki wieprzowe w carrefourze?? i łopatkę w promocji po niecałe 10 zł??? Bo gdyby to była prawda to się chyba popłaczę z radości...
Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lip 2014 Posty: 708 Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-11, 19:39
Nie dalej jak tydzień temu skierowałam zapytanie na temat wieprzowiny oraz choroby Aujaszkieygo u krajowych świń do GIW w Warszawie do dziś nie dostałam odpowiedzi. Chciałam zapytać u źródła, może odpowiedzą, czekam cierpliwie Pani do której skierowałam zapytanie przesłała moja wiadomość do osoby kompetentnej w tym temacie i tyle,
Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lip 2014 Posty: 708 Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-11, 19:52
Jeżeli tylko ktoś będzie mi chciał udzielić odpowiedzi i porozmawiać na ten temat telefonicznie dam znać. Jutro spróbuję się dodzwonić, rozwiązało by to częściowo problem z dostępem do mięsa taniego i różnorodnego.
[ Dodano: 2014-08-12, 09:19 ]
Dodzwoniłam się do GIW w Warszawie, pani moją wiadomość czytała i obiecała odpowiedzieć na e-mail w przeciągu do dwóch dni, czekamy więc na dobre wiadomości. Więc troszkę mój entuzjazm co do wieprzowego wyhamował, przecież wczoraj była zamieszczona mapa z wolnymi regionami od wirusa o co w tym chodzi
Ja tylko nie rozumiem, czemu wciaz czekacie na te potwierdzenie o tym, ze Polska jest wolna od choroby, skoro po przemrozeniu miesa ten wirus ginie?
Tak czy siak, super, bo przynajmniej bedzie mozma uzywac z czystym sumieniem wieprzowiny,a to bardzo smakowite miesko, a przynajmniej moje koty i pies je kochaja, bo ja srednio przepadam.... one pewnie sa zachwycone iloscia tluszczyku
Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 2660 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-12, 23:41
Wirus jest w stanie przetrwać maksymalnie 14 tygodni przy ujemnych temperaturach, więc ginie po przemrożeniu... było to kilka razy omawiane w wątku, w którym jesteśmy.
Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lip 2014 Posty: 708 Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-13, 05:35
Ines co do przemrożenia temperatury na które wrażliwy jest wirus podane w temacie odpowiedzi są tak różne, przypomnij mi proszę okres wymrażania i stosowną temperaturę.
Wpływ wysokiej temperatury dezaktywuje wirusa jednak gotowanie mięsa przez pół godziny to wielka strata dla jego jakości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum