BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieprzowina
Autor Wiadomość
truee 

Barfuje od: 01.2013
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 34
Dołączyła: 22 Lis 2013
Posty: 63
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-13, 11:22   

no tak, tylko kto będzie trzymał wieprza 14 tyg w zamrażarce... zwłaszcza jak mam dwa duże psy i mało miejsca, więc szkoda mi trzymać kilka kg wieprza tyle czasu. A i szkoda mi gotować...
 
 
bodzio 

Barfuje od: 02-2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 11 Sie 2014
Posty: 83
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-13, 11:24   

Z tego co wyczytałem w necie to ta wieprzowina nie wygląda zbyt interesująco, duże ryzyko...
 
 
psy-i-koty 

Wiek: 50
Dołączyła: 11 Lut 2014
Posty: 809
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2014-08-13, 11:28   

ja mam mętlik w głowie z tym wieprzem. Mięso tanie, łatwo dostępne, różne podroby, ale boję się. Niby widziałam ten raport o tym, że Polska wolna od wirusa ale sama nie wiem. Nie wiem jaki jest procent ryzyka.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-08-13, 11:40   

Nie wiem, ludziom nie podaje się niedopieczonej wieprzowiny ze względów zdrowotnych (i tu nie chodzi o wirusa Aju"cośtam"), więc może zwierzętom też nie powinniśmy?
Ale z drugiej strony niedopieczonego drobiu też się nie podaje, bo może zawierać salmonellę (nie mam pewności czy o to chodzi?), a zwierzakom dajemy.

A robiąc OT urzędowy: ja bywam często "Interesantem".
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-13, 12:41   

Surowej wieprzowiny nie podaje się ludziom ze względu na ryzyko zakażenia włośnicą. Zarażone świnie zdarzają się jednak rzadko, a włośnie bardzo szybko giną w ujemnych temperaturach. Mi zdarza się zjeść carpaccio lub tatara ze świni, kurczaka na surowo jem często.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-13, 12:52   

Salmonelli nie można porównać w żaden sposób do Auyeszkieygo, ten wirus jest śmiertelny w przypadku zarażenia nie ma lekarstwa na to świństwo, z Salmonką psy sobie doskonale radzą w przeciwieństwie do człowieka, dlatego psom możemy podawać surowy drób.
Co do mrożenia i wysokich temperatur które dezaktywują wirus, informacje dostępne w internecie są tak bardzo rozbieżne, że aż nie prawdziwe. Z Auyeszkieygo to tak jak z wygraną w lotto najprawdopodobniej nie zdarzy się nigdy ale ten kto gra ten ma szanse, a ten kto karmi wieprzem ...... pozostawiam to bez komentarza, każdy zrobi co będzie uważał za słuszne. Nie neguję ani nie zachwalam karmienia wieprzem. Cały czas oczekuję na odpowiedź z GIW.

Dodam tylko, pies pudel 18 lat życia karmiony między innymi wieprzowiną,
kotka 8 lat również, przyczyna śmierci pudel starość kotka ropomacicze
_________________
Retriver
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-13, 12:57   

Retriver napisał/a:
Salmonką psy sobie doskonale radzą w przeciwieństwie do człowieka


Zdrowy, dobrze odżywiający się człowiek też sobie z salmonellą doskonale poradzi. To tak jak u zwierząt - kiepsko karmione, na granulacie, też potrafią zejść na salmonellę, bo ph w ich żołądkach jest zaburzone.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-13, 12:59   

Masz rację, zapomniałam o psach na granulacie one mogą nie poradzić sobie z Salmonellą, tu chodzi o psy na surowiźnie, cenna uwaga. :kciuk:

[ Dodano: 2014-08-13, 14:56 ]
Przekazuję odpowiedź pani z GIW
W odpowiedzi na Pani zapytanie dotyczące karmienia psa mięsem wieprzowym i związanym z tym ryzykiem przeniesienia choroby Aujeszkyego na psy, uprzejmie informuję, co następuje.

Choroba Aujeszkyego jest wirusową chorobą świń sporadycznie przenosząca się na inne gatunki zwierząt, w tym także na psy.

Rezerwuarem wirusa choroby Aujeszkyego są świnie. Główną drogą zakażenia psów jest zjadanie poronionych płodów, łożysk lub surowych odpadów poubojowych (zwłaszcza krtani, mózgu, rdzenia kręgowego, płuc) pochodzących od zakażonych świń. Surowe mięso wieprzowe rzadko jest źródłem zakażenia, ponieważ w przebiegu tej infekcji sporadycznie dochodzi do wiremii, w związku z tym wirus rzadko znajduje się w mięśniach. Mając powyższe na uwadze, w profilaktyce tej choroby nie należy podawać podrobów wieprzowych w stanie surowym.

Odnośnie sytuacji epizootycznej w zakresie choroby Aujeszkyego u świń, w chwili obecnej w skali kraju procent nowych stad z dodatnim wynikiem w kierunku choroby Aujeszkyego u świń wynosi 0,09 (dla porównania w 2008 r. wynosił 4,52 a w 2010 r. – 0,45). Najwięcej przypadków choroby Aujeszkyego u świń notowanych jest w województwie świętokrzyskim i małopolskim. W znacznej części kraju w 2013 r. nie stwierdzono występowania choroby Aujeszkyego u świń (woj. lubuskie, opolskie, podlaskie, pomorskie, śląskie, warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie). W pozostałych województwach były to sporadyczne przypadki. W przyszłym roku planowane jest wystąpienie do Komisji Europejskiej o uznanie pierwszych regionów w Polsce za urzędowo wolne od wirusa choroby Aujeszkyego u świń.
_________________
Retriver
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2014-08-13, 15:18   

Dziękujemy za przesłanie wiadomości.
Czyli-oprócz podrobów, można...
 
 
NSO 


Barfuje od: 24.01.2014
Dołączyła: 28 Sty 2014
Posty: 606
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-13, 15:28   

Podroby tez mozna ale nie w swietokrzyskim i malopolski :-P m
 
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-13, 17:34   

NSO u Ciebie tez można kupić świniaki ze świętokrzyskiego musiałbyś śledzić drogę wzrostu świniaka, pochodzenie nie miejsce uboju, musisz mieć pewność z jakiej części kraju kupujesz podroby. Ale jest światełko w tunelu i duże prawdopodobieństwo, że w przyszłym roku świnka będzie zdrowa i wolna od wirusa. :hura:
_________________
Retriver
 
 
NSO 


Barfuje od: 24.01.2014
Dołączyła: 28 Sty 2014
Posty: 606
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-13, 22:42   

Ja biore swinke od wielkopolskiego rolnika z wielkopolskiego chowu ktora umiera w tej samej wsi w ktorej sie narodzila :-)
 
 
Retriver 


Barfuje od: 01.07.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 12 Lip 2014
Posty: 708
Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2014-08-14, 05:22   

Aha, czyli szczęśliwa bez wirusowa świnka ;-)
_________________
Retriver
 
 
MADU 

Barfuje od: 09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Paź 2013
Posty: 32
Wysłany: 2014-10-03, 12:40   

My od kilku miesięcy zajadamy się wieprzowiną (mięsko-łopatka, szynka oraz mięsne mostki wieprzowe) psicy bardzo smakuje, więc szczęśliwa a ja ze względu na fundusze również. Podroby u nas tylko jagnięcina i baranina, więc czuję się bezpieczna.
 
 
Anitanet 

Barfuje od: 20.09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 453
Skąd: Świdnik
Wysłany: 2014-10-05, 17:46   

Słuchajcie, może mam bzika, trudno... Ostatnio kupowałam wołowe gulaszowe dla Rufa i sprzedawczyni zaczęła je pakować w tych samych rękawiczkach, którymi wcześniej podawała serca wieprzowe. Podziękowałam i wyszłam. Może w ten sposób zarazić mięso?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne