BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywienie fretki z PNN
Autor Wiadomość
harpia 
Przyjaciel Forum


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-03-26, 20:23   

T724, lecim na punkty ;)

1. Zmiana weta, taki, który nie robi badania krwi, zleca na ślepo wyniszczającą dietę i leczy na łapu capu każąc przyjechać za tydzień (kiedy liczą się praktycznie godziny) zna się na leczeniu fretek jak świnia na gwiazdach, temu panu podziękujemy.

2. Wyszukałam weta polecanego przez osoby ze Szczecina - http://www.vetmedic.szczecin.pl/ mam nadzieję, że dojazd będzie w miarę prosty (znam ból świecących oczu, ja to robię na sąsiada ;) )

3. Podstawą musi być profil wątrobowo - nerkowy (piszesz o nerkach więc sugeruję kreatyninę i mocznik), szkoda, że o dalszych biegunkach piszesz dopiero teraz, koniecznie morfologię (spokojnie, krwi wystarczy bo badania robi się z jednej próbki krwi) i sprawdzić dodatkowo wątrobę (alat, aspat), glukozę bym sobie darowała bo z doświadczenia wiem, że sprawdzanie u weta, kiedy fretka jest zdenerwowana kończy się wynikiem kwalifikującym do śpiączki cukrzycowej, moje fretki tradycyjnie doprowadzają naszą wet do zawału takimi wynikami :twisted:

Pytania rutynowe, w jakim wieku jest małą, skąd jest i czy od początku jadła mięso (dokładnie jakie, czy dostawała dodatkowe witaminy - jakie, suplementy - jakie), czy w domu ma dostęp do miejsc z chemią?

Powąchaj jej pyszczek, jak pachnie, złap na skórę na karku i puść, skóra została w takim ułożeniu czy wróciła do pierwotnego ułożenia?
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-03-26, 21:28   

Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi :) Nie wiem czy zdołam ubłagać kierowcę do zmiany dojazdu... gdybym miała auto to nie stanowiłoby problemu pojechałabym na koniec świata :/ ehh...Tę lecznicę polecają inni właściciele fretek ( jednego nawet spotkałam, stały bywalec posiadacz wielu fretek, chwali sobie tę lecznicę) Postaram się umówić jeszcze w tym tygodniu, jeżeli będzie sie upierał przy diecie renala to raczej zmienie zdanie na jego temat... Poprawka : Dojdę tam chociażby na pieszo :)

Fretka była kupiona w zoo, ma 4 lata, karmili ją puszką ale szybko dała się namówić na mięso ( Piersi z kurczaka, uda, wątróbka, serce, żołądki, czasami cały, niestety kości nie dostawała zbyt wiele... to samo tyczy się indyka, wołowina karkówka, rosbef(wybacz nie wiem czy , karkówka to nie to samo:)) jajko, maltpasta raz na jakiś czas, tran, przysmaki dla fretek, sucha karma ( Versele Laga, Menu, i Dr.John Merlin) Gdy puszczam ją po domu stale za nią łaże - krok w krok - cała chemia jest pochowana, ale raz zdarzyło się,że nawóz do kwiatów był na parapecie i niewykluczone,że mogła się tego napić... Problemy z nerkami mamy od dłuższego czasu, kiedyś w moczu była krew, później białko,
Aktualnie z pyska czuć tran :) Ale nigdy nie zauważyłam jakichkolwiek zmian, ma ładne białe ząbki, zero kamienia, nigdy nie było problemów, żadnych smrodków z pyszczka. Fretka jest chuda jak szczypior, gdy złapie ją za sierść na karku, przez moment pozostaje w takim ułożeniu. Jeżeli to pomoże : Ogon zawsze miała nieciekawy, niby jak nastroszy to przypomina szczotę od butelek ale u nasady prawie nie ma włosów, ale przeglądając jej futerko widzę,że gdzieniegdzie pojawiają się nowe włosy.
 
 
harpia 
Przyjaciel Forum


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-04-01, 20:30   

I jak tam, udało się zrobić badania?
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-02, 08:51   

Jedziemy na badania dzisiaj, o 11 mamy wizytę, umówiliśmy się w czwartek, ale na pobieranie krwi trzeba przyjeżdżać w dni od Poniedziałku do Czwartku, kiedy otrzymam wyniki od razu je zeskanuję.
 
 
harpia 
Przyjaciel Forum


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-04-02, 11:02   

To trzymam kciuki za dobre wyniki!
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-02, 12:30   

Właśnie wróciłyśmy... całą godzine pobierano jej krew, 3 małe pojemniczki po 1,5 ml, zjadła lekarzom całą maltpaste : ) Jutro po południu powinny być wyniki, otrzymam je mailowo, bo nie damy rady jutro jechać, jeżeli będą dobre - dalej trzeba bedzie szukać przyczyny, bo Pani lekarz wątpi w wysoki poziom kreatyniny i mocznika.... Za wszystko ( pobieranie, wenflon, transport krwi etc. ) 170zł.
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-03, 17:21   

Przesyłam wyniki Jadzi:

parametry nerkowe i wątrobowe w normie, CK nieznacznie obniżone (parametr mięśniowy)- nie ma większego znaczenia,

morfologia- lekka leukopenia (za mało krwinek białych), dobrze byłoby monitorować, czyli morfologia do powtórki za ok 1,5 -2 m-ce (ale mało prawdopodobne, żeby to miało związek z wymiotami).

Dieta nerkowa w tym momencie nie jest wskazana.



Co do dalszej diagnostyki - dobrze byłoby zrobić rtg z kontrastem w celu wykluczenia rozszerzenia przełyku (megaesophagus) i trichobezoarów oraz dokładne usg jamy brzusznej w celu oceny nadnerczy.



Pozdrawiam serdecznie,

-------- Oryginalna wiadomo?? --------
Od: hotline-germany@idexx.com
Do: mux_GABW3@localhost.europe.idexxi.com
Data: 3 kwiecie? 2012 o 16:32
Temat: - Ferret Jadzia (Final report 03.04.12 16:30:23) LabNr.VM84067303042012


Test Wynik / Result Sign Wartość referencyjna / Reference value Jednostka / Unit Uwagi / Remark
Frettchenprofil

Urea (BUN) 9.6 3.6 - 16.0 mmol/l
Creatinine 50 35 - 80 umol/l
Total protein 66 51 - 74 g/l
Albumin 37 g/l
Globulin 29 g/l
GGT <1 U/l
AST (GOT) 58.5 54 - 280 U/l
Glucose 5.2 3.5 - 11.5 mmol/l
CK 119 -- 196 - 1128 U/l
LDH 339 222 - 377 U/l
Triglycerides 1.0 mmol/l
Calcium 2.4 1.99 - 2.94 mmol/l
Haemogram 1)

Leukocytes 3.6 - 4.0 - 19.0 G/l
Erythrocytes 9.38 6.8 - 12.1 T/l
Haemoglobin 15.7 15 - 18 g/dl
Packed cell volume (PCV) 44 42 - 61 %
MCV 47 fl
HbE 17 pg
MCHC 36 g/dl
Thrombocytes 256 - 297 - 910 G/l
Differential blood count 2)

Basophils 0 0 - 2 %
Eosinophils 6 0 - 7 %
Band neutrophils 0 %
Segmented neutrophils 62 11 - 84 %
Lymphocytes 31 12 - 54 %
Monocytes 2 0 - 9 %
Basophils (absolute) 0 /ul
Eosinophils (absolute) 216 /ul
Band neutrophils (absolute) 0 /ul
Segmented neutrophils (abs) 2232 /ul
Lymphocytes (absolute) 1116 /ul
Monocytes (absolute) 72 /ul
Atypical cells 0 0
Anisocytosis 0 negative
Polychromasia 0 negative
ALT (GPT) 68.9 U/l
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-03, 17:50   

Czy "lekka leukopenia" może być skutkiem zatrucia? Rozmawiam z Panią weterynarz mailowo, ale warto posłuchać tez opinii innych, osobiście myślę,że za każdym razem mogło to być zatrucie skoro parametry nerkowe i wątrobowe są w normie ale teraz pytanie CZYM się mogła zatruć? Albo może to skutki złego żywienia? Znowu jestem w kropce, ale ciesze się,że jednak z nerkami jest dobrze ( ostatnio miała robione USG, wyniki bardzo dobre ) Renalem już od dawna nie karmimy, mała dostaje mięso i sproszkowane skorupki jaj, po malt paście nadal mamy małą rewolucję ale mała wraca do normalności, do tego czasu NIE ZWRACA, chociaż po jedzeniu ma małe odruchy wymiotne, może źle to nazwałam bardziej wygląda to jakby się przejadła i jak rozrabia to czasami jej się od beknie : )
 
 
Alani 


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 78
Skąd: Złotkowo
Wysłany: 2012-04-03, 18:47   

Maltpasta działa przeczyszczajaca (stad te rewolucje), najlepiej z niej zrezygnować :) Polecam calopeta (energetyczna, poprawiająca apetyt) lub vitapeta (witaminowa) - nie łączyć ich, max ilośc na dzień to taka wielkości zarenka grochu :)

Bezoary wywołują wymioty o ile sie nie mylę. To kulki futra gromadzace sie w zoladku.
Daj małej siemie lniane (najlepiej świeżo przez Ciebie przemielone) - działa oslonowo na jelita.
_________________
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-03, 21:01   

Przekupiono ją pastą żeby się nie wierciła gdy pobierano jej krew a teraz mamy skutek :) Dziękuje za propozycję, kiedyś dostawała siemię lniane o ile się nie mylę pozytywnie działa na futerko?
 
 
Alani 


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 78
Skąd: Złotkowo
Wysłany: 2012-04-03, 21:18   

Tak :D
W zielarstwie chwali sie dobroczynna działalność siemienia na porost i połysk włosów (czy tez w przypadku naszych milisinskich - futra :))
_________________
 
 
T724 

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-04-03, 22:30   

W takim razie jutro odwiedzę aptekę, aż żal patrzeć na ogon Jadźki
 
 
junona25 

Dołączyła: 15 Paź 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-10-18, 19:17   

Witam mam problem z fretka. Lekarz stwierdzil u niej ostre zapaleni nerek wiec dostaje antybiotyk rubenazol i laktulosum. Ale fretka dzisiaj zaczela sie dziwnie zachowywac a mianowicie trzesie sie i ucieka ile sil w nogach ledwie wyrabia na zakretach. Moze ktos jest w stanie mie uswiadomic co moze byc przyczyna takiego zachowania
 
 
harpia 
Przyjaciel Forum


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2014-10-20, 17:33   

To może być oznaka bólu, napisz więcej o zwierzaku, w jakim jest wieku, czym karmiona, ile waży, skąd jest (ferma, hodowla...)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
junona25 

Dołączyła: 15 Paź 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-10-20, 18:32   

Witam fretka w czerwcu skonczyla 3 lata, karmiona gerberkami. Mam jeszcze takie male pytanko od wczoraj zaobserwowalam u nie takie dziwne obiawy jak by sie czegos bala i tak nia "zuca". Jutro zadzwonie czy moj wet wrucil z urlopu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne