BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 1)
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-10-07, 17:51   

kknapur :kwiatek:
Przede wszystkim w mieszance jest za dużo podrobów. Powinno być maksymalnie tylko 20% ilości mięsa. Czyli u Ciebie na te ilość mięsa to tylko 500g podrobów i raczej serc.
Jeśli te składniki wrzuci się do kalkulatora to mieszanka wychodzi bardzo niezbilansowana....
Kilka składników zupełnie poza normą albo ewidentny niedobór.
Z gotowymi preparatami do Barfa jest taki problem, że albo się je przelicza w kalku i trzeba wtedy dodać brakujące suplementy, żeby wszystko było w normach, albo trzyma się wskazań producenta i nigdzie niczego nie przelicza. Musisz zdecydować sama, którą droga pójdziesz.
A na marginesie białko procentowo jest jeszcze w normie ale w przeliczeniu na kilogram wagi ciała kota na dzień to za dużo. Tłuszczu jest za to mało jeśli chodzi o młodszego koteczka.
 
 
kknapur 

Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 18 Wrz 2014
Posty: 28
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-08, 13:30   

shana55, dziękuję za :kwiatek: ^___^

Wrzuciłam wszystkie składniki do kalkulatora i wyszło mi, że jedynie białko jest na czerwono (62%) i tylko to zwróciło moją uwagę, ale teraz przyjrzałam się dokładniej i widzę, że rzeczywiście parametry chwieją się z każdej strony! :O Dziękuję Ci za zwrócenie na to uwagi, bo żyłabym w słodkiej nieświadomości cały czas :O Chcę używać kalkulatora i dalej będę to robić. Dziękuję za wskazówki! Koty dostają 50% barf, a 50% suchego TOTW, więc tę mieszankę skarmię do końca, a następną postaram się lepiej zbilansować... :oops:
 
 
katrina 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2014-10-12, 23:42   

Witam

to znowu ja właścicielka dwóch kotek Mco i jednej koteczki adoptowanej ze schroniska
kotki waża
1-11 miesięcy 4 kg
2-19 miesięcy 5,5kg
3-28 miesięcy 4,6

proszę o przepis dla nich
mam 0,750 królik bez skóry
1 kg wołowiny tłustej (mostek,szponder)
0,250g kaczka mięso ze skórą
1,750 indyk mięso z golonki z małą ilościa skóry

pod dostatkiem również watróbka drobiowa
seduszka drobiowe
łosoś
tauryna
tokovit
wit d
olej z wątroby dorsza
olej z łososia
mączka ze skorupek
mączka z alg
mączka kostna
sól himalajska
drożdże
krew wołowa w proszku
posiadam równiez tłuszcz wołowy w proszku i ekologiczny smalec z gęsi.Proszę o stworzenie przepisu jak potrzeba jeszcze jakiegoś mięsa to dokupię.Potrzebuję tłustej mieszanki zeby lekko podtuczyć kotki bo moje MCO są długie i szczuplutkie.
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-10-13, 11:26   

Jaka mączka kostna? I Ile szpondra a ile mostka?
 
 
 
katrina 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2014-10-13, 11:41   

szpondra pół na pół z mostkiem
mączka grau kupiona na eko zwierzaku

wapń w mączce 35 fosfor 25
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-10-13, 11:59   

Wyszło mi coś takiego:

Cytat:
Mieszanka na 11 dni dla 15 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 550 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)

250,0 g Kaczka mięso ze skórą
750,0 g Królik mięso
1 450,0 g Indyk udo (bez kości)
500,0 g Wołowina mostek tłusty
500,0 g Wołowina szponder
500,0 g Kurczak serce
4,0 szt Żółtko jajka
115,0 g Wątroba kurczaka
7,4 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
6,4 g Mączka z alg morskich
7,5 g Drożdże piwne
61,5 g Krew wołowa suszona (w proszku)
2,2 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
30,0 g Olej z łososia SALMOPET
4,5 g Mączka kostna (35/25)
22,8 g Mączka ze skorupek Lunderland
17,6 g Sól himalajska
10,0 g Tauryna
1 500,0 g Woda



Białko: 5,12 /kg m.c.
B:T - 1,72
Trochę za dużo sodu i potasu w stosunku do normy. Podejrzewam o to dodatek królika.
Mieszaka ma właściwości zakwaszające mocz ;-)

Najmłodszemu oczywiście nie musisz ograniczać jedzenia :-)
 
 
 
katrina 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2014-10-13, 12:06   

super tylko mięsa indyczego mam 1,750 tak jak pisałam a w przepisie 1,450 podałaś a nie można tego jakoś zmniejszyć tych stosunków mogę dodać nieco mniej królika...a co z tłuszczem wołowym lub smalcem z gęsi ile dodac zeby było tłuściutko w miarę

a jeśli ma właściwosci zakwaszające mocz to czy to jest ok:) jestem jeszcze niedoswiadczona i sama nie wiem dlatego pyatm mądrzejszych ode mnie
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-10-13, 12:17   

Zmniejszyłam trochę ilość indyka, bo za dużo białka wychodziło. Z całym indykiem było 5,6 na kg m.c - to zdecydowanie za dużo.
Moim zdaniem jest odpowiednio tłusto - ale jeśli chcesz to możesz dołożyć z 10g, raczej bym też z nim nie przesadzała.
Tłuszcz wołowy Grau nie jest polecany tutaj na forum, bo ma w sobie jakiś syf (chociaż na nim koty powinny przybrać na wadze, bo ma w sobie glukozę, którą koty muszą przerobić na tłuszcz, ale jakim kosztem?) Najlepszy jest surowy tłuszcz ewentualnie smalec gęsi.

MCO to te najmłodsze? One długo rosną, daj im trochę czasu na zbudowanie mięśni :-)
(Nie widzę Twojego wątku w powitalni, zajrzyj i przedstaw nam swoje kotałki :-) )

Co do zakwaszania moczu: policzyłam przy okazji bilans kationowo-anionowy mieszanki i wyszedł lekko ujemny, czyli zakwaszający. Koty nie będą miały problemów ze zbyt wysokim pH moczu i/lub struwitami.
 
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 462
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2014-10-13, 12:30   

Silvena napisał/a:
policzyłam przy okazji bilans kationowo-anionowy mieszanki

Jak to robisz? :-) Zawsze powinien być "lekko ujemny"?
_________________
Młody 28.05.2014 (kocur brytyjski), Shira 10.10.2013-18.10.2023 (kotka MCO) [*] ;-(((
 
 
martufa 

Barfuje od: 27.09.13
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 29 Wrz 2013
Posty: 60
Skąd: wrocław
Wysłany: 2014-10-13, 12:39   

O, ja się podłączę do pytania. Kiedyś próbowałam policzyć i mnie to przerosło. Również proszę o instrukcję :kwiatek:
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-13, 12:40   

też bym chciała wiedzieć jak taki bilans policzyć?
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-10-13, 12:57   

Link do postu z bilansem kationowo-anionowym. To moje liczenie pewnie też nie jest jakieś super miarodajne, choćby ze względu na to, że nie ma podanych zawartości siarki w mięsie. Z tego co się doczytałam to tej siarki też nie ma dużo - te ilości, które znalazłam raczej nie mają większego wpływu na ten bilans.
Pasta uro-pet ma w składzie sporo siarki, która ma właściwości zakwaszające.
Myślę, że ten bilans nie powinien być cały czas ujemny, raczej powinien oscylować w okolicach 0. Jeśli używa się kości/mączki kostnej to tak mniej więcej wychodzi (zależy od proporcji).

Trzeba odwodnić całkowicie mieszankę. Przeliczyć zawartość jonów w mg na mg w kilogramie suchej masy(korzystałam ze zwykłej proporci). Wynik podzielić przez masę atomową danego pierwiastka i można podstawiać do wzoru. Wapń został po lewej, reszta po prawej wskazuje na właściwości "zakwaszające".
Nie wiem czy moje wyliczenia są poprawne, ale jak dodawałam kości to się robił bilans ujemny, więc logicznie się zgadzało :mrgreen:
 
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 462
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2014-10-13, 13:07   

Dzięki :kwiatek:
_________________
Młody 28.05.2014 (kocur brytyjski), Shira 10.10.2013-18.10.2023 (kotka MCO) [*] ;-(((
 
 
katrina 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2014-10-13, 17:25   

Tak Mco to te najmłodsze...super dziękuję niedługo zabieram sie za robienie mieszanki :)
 
 
katrina 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 26
Wysłany: 2014-10-21, 09:11   

Witam
dostałam od cioci mięso i proszę o pomoc w przepisie a właściwie o cały przepis
mam 1,300 wołowina mostek i szponder dość tłuste (pół na pół)
1,800 kg indyk udziec ze skórą
0,350 kaczka tłusta ze skórą (mięso z porcji rosołowej
serca drobiowe
wątróbka drobiowa
posiadam krew wołową w proszku
olej z łososia
tokovit e 200
wita d w kapsułkach dla niemowląt
mączkę z alg
mączkę ze skorupek
sól himalajską
taurynę
mączkę kostną
tran z wątroby dorsza
proszę o pomoc mam jeszcze smalec z gęsi gdyż potrzebuję dość tłustych mieszanek bo koty są chude.kotów łącznie 14 kg
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne