BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 1)
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 19:04   

monikasan :kwiatek:
Troszkę za wysokie białko, ale mieszanka dobrze tłusta. Ogranicz trochę ilość mieszanki na dzień i wszystko się wyrówna. Do przepisu niewielkie poprawki:
alg daj 12g, tranu 18g, soli 35g i tyle :mrgreen: smacznego kociastym :food:
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-07, 19:10   

Prośbę mam :kwiatek:
na jutro zamówiłam 10 kg mięsa rosołowego z indyka (takie o: http://www.barfnyswiat.or...?p=57469#57469)
do tego mam w zamrażalniku:
- 1,1 kg skór kurczaka
- 0,27 kg skór i tłuszczu z indyka

i tak, po pierwsze jak to mięso rosołowe wpisać do kalkulatora? chude bez skóry to to nie jest...
a druga sprawa, to proszę o pomysły co dodać (bądź odjąć), żeby mi proporcje wyszły
tylko proszę bez pomysłów z baraniną, cielęciną, koniną, koźliną czy innymi cudami, których w normalnym sklepie nie uświadczę :kwiatek:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 19:21   

doradora :kwiatek:
To jest mięsko z podudzi z indyka tzw. strzałki. Zupa na tym wychodzi świetna :mrgreen:
Ono tam ma takie twarde płaskie ścięgna, część na pewno trzeba będzie wykroić, maszynka tego nie chce mielić. W kalku jest taka pozycja "indyk podudzie (bez kości)", zrób sobie przykładowy przepis z tym mięsem i ze skórami, też są w kalku. Powinnaś dostać jasny obraz czy coś dokupić czy nie. (Przelicz białko i tłuszcz na kg.m.c.kota na dzień i wszystko bedzie jasne). Wiadomo podroby trzeba i wątróbkę ale o tym na pewno wiesz. :mrgreen:
Wrzuć przepis do korekty jakby Cię coś niepokoiło... pomyślimy.
 
 
monikasan 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lis 2013
Posty: 269
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-11-07, 19:22   

shana55 napisał/a:
Troszkę za wysokie białko


...ech,ciągle mam problem z białkiem,ale korzystam z sojuzowego przelicznika białka w mieszance i tam mi wylicza ile dać tej mieszanki,żeby nie przebiałczyć kotałków :-D
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 19:26   

monikasan :kwiatek:
I super :mrgreen: Tak trzymaj.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-07, 19:55   

Dziękuję Shana :kwiatek: nie wpadłam na to, że to podudzie będzie :)
ciekawe po co oni te kości wyjmują? pewnie do szyneczki z indyka pakują :faja:
przepis wymyśliłam sobie taki:
9 000,0 g Indyk podudzie (bez kości)
1 000,0 g Kurczak serce
600,0 g Kurczak żołądek
10,0 szt Żółtko jajka
300,0 g Wątroba kurczaka
9,0 g Tran z wątroby dorsza cdVet
32 g Drożdże piwne
60 g Krew wołowa suszona (w proszku)
6 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
689,0 g Skóra z kurczaka
67 g Mączka ze skorupek
43 g Sól jodowana
22,0 g Tauryna
200,0 g Woda


trochę monotematyczny, ale za dużo tego indyka sobie zamówiłam, a jestem sama
Myślisz Shana, że koty mi tych płaskich ścięgien nie zjedzą w kawałkach? chciałam nie mielić, niech trochę pogryzą :twisted:
kości jeść nie chcą... na pałce z kurczaka jest takie coś na chrząstce (staw skokowy??) - to coś wypluwają z mieszanki... ale może ścięgna będą gryzły?
 
 
Renfli 


Barfuje od: 11.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Połaniec
Wysłany: 2014-11-07, 20:11   

Dzięki Shana55 :kwiatek:
Lybek je standardowo dużo mniej, żeby trzymać linię :mrgreen:
Chciałam zrobić eksperyment z tym jeleniem, ale jednak musiałam częściowo go zastąpić chudą wołowiną (mają podobną zaw. białka i tłuszczu). Będę dodawać po trochu do mieszanek, żeby się przyzwyczaiła do tego smaku 8-)
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 20:18   

Tak to z kotami bywa, jedne jedzą wszystko jak leci a inne trzeba powoli przyzwyczajać do nowości. Moje darmozjady mi zrobiły numer :-( samą kaczkę jadły aż się uszy trzęsły a w mieszance nie chciały....ehhh i kto by im dogodził. :twisted:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 20:34   

doradora :kwiatek:
Na jaką wagę kotów liczyłaś ten przepis??
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-07, 20:45   

Shana, na kota 4,8 kg, bo tylko odchudzająca się Furia je "przepisowo"
pozostałe dwa jedzą tak nieregularnie, że dałam sobie spokój i stawiam im jedną pełną michę, w miejscu niedostępnym dla Furii i jedzą jak chcą, raz więcej raz mniej...
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-11-07, 21:24   

Z 1150 g perliczki uzyskałam 740 g mięsa ze skórą. Ta skóra była taka żółtawa, jakby na cienkim tłuszczyku i było jej sporo w stosunku do mięsa (trudno to mięso pozdejmować z kości), dlatego wpisałam to jako bażant ze skorą i dodałam do niego chudą wołowinę z karku (udało mi się kupić piękny kark :-D ) Mieszanka się mrozi.
Chciałam kotu zrobić coś "nowego" i atrakcyjnego - więc kupiłam zamrożonego jelenia - a tu zonk - najpierw się zainteresował, a potem zjeść nie chciał (odkroiłam troszeczkę) Kiedyś miałam sarninę i była suuper, więc myślałam, że jeleń też będzie.... Nie zaryzykowałam - jeleń wrócił do zamrażarki, a mieszanka, jak zwykle - wół, indyk i gęś :evil:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 21:35   

doradora :kwiatek:
Przepis jest dobry, może trochę za tłusty ale te strzałki skóry nie mają to trochę nagięłyśmy przepis :twisted: Wszystkie parametry prawie w normie, (żelaza za mało, alg brakuje no i wody powinno być 2000ml :mrgreen: ). Ja dałabym żołądków tylko 200g, bo podnoszą potas i sód za dużo ponad normę i przeliczyć trzeba przepis na nowo. I wiem na pewno, że koty nie pogryzą tych ścięgien, moje NFO nie uciągły a maszynka się zatkała i musiałam wszystkie ścięgna ręcznie wyciąć niestety. Powiem szczerze, że psy też tego nie chciały jeść.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-07, 21:59   

spoko, wyjdzie rosół dla ludzia na tych ścięgnach :)
skór dałabym mniej, ale akurat mam taką porcję zamrożoną i chciałam ją zużyć całą za jednym zamachem, krwi suszonej na razie używam mniej, jeszcze się "przyzwyczajamy"

dziękuję za podpowiedź z żołądkami, skoryguję przepis :kwiatek:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-11-07, 22:03   

Jasne, :mrgreen: i zostaw trochę mięska na nich, fajnie sie je obgryza z tego mięsa a mięsko smaczne :-P
 
 
trinity 

Barfuje od: 6.09.2014
Udział BARFa: 50-75%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lip 2014
Posty: 147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-07, 23:40   

shana55 napisał/a:
I wiem na pewno, że koty nie pogryzą tych ścięgien, moje NFO nie uciągły a maszynka się zatkała i musiałam wszystkie ścięgna ręcznie wyciąć niestety. Powiem szczerze, że psy też tego nie chciały jeść.


Dobry blender z odpowiednio ostrym nożem radzi sobie z takimi rzeczami i jest to zdecydowanie szybciej niż ręczne krojenie, choć też trochę trzeba powalczyć.
_________________
http://enderwkraczadogry.blog.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne