Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:00
No właśnie, ale które lepsze? Nie chce kotom zaszkodzić
Pewnie wybiorę ten z kalkulatora, bo wydaje mi się lepiej zbilansowany. No i mniej kości jest do mielenia (ręcznego). W takim razie na gotowca pokuszę się innym razem. Jak już mi Fortain przyjdzie
Dzisiaj jajecznica na kolację a jutro rosół na obiad
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 16:26
Silvena
Faktycznie w przepisie masz trochę za dużo białka, to przez te piersi z kurczaka i kaczki i mieszanka jest mało tłusta, żeby to białko zbilansować. Dodaj trochę tłuszczu surowego z kurczaka albo innego jaki masz. Pamiętaj proszę, że dla kota powinno się kupować tłuste mięsa wraz ze skóra i tłuszczem. Piersi z drobiowe nawet ze skóra są za chude a wysoko białkowe. Na poprzedniej stronie omawiam proporcje tłuszczu do białka i jak z tym białkiem sobie radzić. A mięsa trzeba zmienić na drugi raz.
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:35
No wiem, ale kupiłam całego kurczaka z wolnego wybiegu, niestety jeszcze nie produkują takich z 4 udkami zamiast piersi :(
Skóry z piersi z kaczki mogę dodać (83g skóry) ? Ale to chyba za dużo będzie. Najwyżej będę dawała troszkę mniej niż przypada na dzień i powinno być wtedy dobrze?
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:47
Policzę, ale teraz zrobię ten wcześniejszy, nie chcę żeby mięso leżało w lodówce za długo. Pewnie i tak jest lepiej zbilansowany niż niejedna komercyjna karma :)
mam prośbę ...coś mi szlaknęło w komputerze i nie mogę otworzyć kalkulatora ...mimo ,że mam do niego dostep( w pracy na kompie chodził mi bez zarzutu)....kupiłam mięcho , wracam do domu uradowana ,że sobie potestuję i zonk...nie mogę otworzyć kalkulatora.......
mam szponder bez kości -przerośnięty tłusty 526g
udzieć indyczy bez kości-598g
żołądki gęsie-476g
mam cytryniam wapnia lili's bar , hemoglobinę fortan, taurynę (felini)iskorupki z jajek drobiowych(ale nie chcę ich użyć)sól himalajską
mam easy barf i tcpremix no ovo i chciałabym aby to na początek była z easy barf
nie kupiłam świeżej watróbki ale mam zamrożoną indyczą w razie czego mogę dorzucać tak trochę niezgodnie z dokładnością barf...mógłby mi ktoś pomóc?byłabym wdzięczna za pomoc
bardzo ale to bardzo dziękuję!!!!!!!!kochana jesteś...tak myslalam o tych żolądkach poprosiłam o 3 sztuki ......ale jakos nie pomyslałam ,że to nie 3 sztuki kuraka a przecież dużego ptaka:)))))))))))))))) w ogóle musze się podszkolić w mięsie bo przez 10 lat nie-jedzenia wypadłam z obiegu i nawet nie pamiętam co jest co (mimo ,ze się uczyłam o tym na studiach)
Zastanawia mnie ta mała ilość soli...bo w easy barf piszą ,że przy jego suplementacji dodaje sie 200mg na 100 g mięsa ....no ale nie znam się oczywiście i wam wierzę o 200 % bardziej niż sobie
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 21:51
Zmniejszona dawka sodu w Easy B.A.R.F pozwala na osobne dodanie soli lub na stosowanie diety ubogiej w sól, która jest wskazana na przykład w chorobach nerek, czy też serca. Przy karmieniu mięsem bez kości/mączki kostnej należy dodać 200 mg soli na 100g mięsa.
0,3g soli himalajskiej to jest 300mg więc wszystko się zgadza
Takie wyliczenie kalk dał.
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 22:35
Oczywiście, że możesz dać trochę więcej soli np.1g widełki w kalku są od 1,20 - 1,80. Możesz też dać troszkę mniej Easy np. 16g i też będzie dobrze. pozdrawiam
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-08, 00:21
Tak pomyślałam, że może masz makra wyłączone w kalku, temu się nie chciał otworzyć.
Jest taki komunikat po lewo nad opcją start "ostrzeżenie o zabezpieczeniach", wystarczy kliknąć w opcje i włączyć i powinno być ok.
Udało mi się zmielić część kości z kaczki.
I tu mam problem - nie ma ich w kalkulatorze. Kości mam oskubane dość dokładnie z mięsa, myślę, że coś koło 80% kości i 20% mięsa, ścięgien, itp.
Nie są to kości z całej kaczki, tylko część (skrzydła, połowa żeber, część nóg)
Jak to liczyć?
DOPISANE
Mogę dać np jako 'kurczak skrzydełko całe'? Są tam dwa całe skrzydełka tyle, że kaczki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum