BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 1)
Autor Wiadomość
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:00   

No właśnie, ale które lepsze? Nie chce kotom zaszkodzić :-(
Pewnie wybiorę ten z kalkulatora, bo wydaje mi się lepiej zbilansowany. No i mniej kości jest do mielenia (ręcznego). W takim razie na gotowca pokuszę się innym razem. Jak już mi Fortain przyjdzie :-)
Dzisiaj jajecznica na kolację a jutro rosół na obiad ;-)
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 16:26   

Silvena :kwiatek:
Faktycznie w przepisie masz trochę za dużo białka, to przez te piersi z kurczaka i kaczki i mieszanka jest mało tłusta, żeby to białko zbilansować. Dodaj trochę tłuszczu surowego z kurczaka albo innego jaki masz. Pamiętaj proszę, że dla kota powinno się kupować tłuste mięsa wraz ze skóra i tłuszczem. Piersi z drobiowe nawet ze skóra są za chude a wysoko białkowe. Na poprzedniej stronie omawiam proporcje tłuszczu do białka i jak z tym białkiem sobie radzić. A mięsa trzeba zmienić na drugi raz. :mrgreen:
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:35   

No wiem, ale kupiłam całego kurczaka z wolnego wybiegu, niestety jeszcze nie produkują takich z 4 udkami zamiast piersi :(
Skóry z piersi z kaczki mogę dodać (83g skóry) ? Ale to chyba za dużo będzie. Najwyżej będę dawała troszkę mniej niż przypada na dzień i powinno być wtedy dobrze?
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 16:39   

A może policz ten przepis jako kurczak cały ze skórą bez kości, skoro wszystkie części składowe kuraka użyłaś?? Plus kaczkę :mrgreen:
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-01-07, 16:47   

Policzę, ale teraz zrobię ten wcześniejszy, nie chcę żeby mięso leżało w lodówce za długo. Pewnie i tak jest lepiej zbilansowany niż niejedna komercyjna karma :)
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 16:51   

Przepis jest w sumie poprawny, daj tych skór 40g i wystarczy i spokojnie możesz zrobić taka mieszankę. :kwiatek:
 
 
mruczek 

Barfuje od: zaczynam:)
Dołączyła: 06 Lis 2013
Posty: 73
Skąd: Gdynia, Sopot
Wysłany: 2014-01-07, 16:56   

mam prośbę ...coś mi szlaknęło w komputerze i nie mogę otworzyć kalkulatora ...mimo ,że mam do niego dostep( w pracy na kompie chodził mi bez zarzutu)....kupiłam mięcho , wracam do domu uradowana ,że sobie potestuję i zonk...nie mogę otworzyć kalkulatora.......
mam szponder bez kości -przerośnięty tłusty 526g
udzieć indyczy bez kości-598g
żołądki gęsie-476g
mam cytryniam wapnia lili's bar , hemoglobinę fortan, taurynę (felini)iskorupki z jajek drobiowych(ale nie chcę ich użyć)sól himalajską
mam easy barf i tcpremix no ovo i chciałabym aby to na początek była z easy barf
nie kupiłam świeżej watróbki ale mam zamrożoną indyczą w razie czego mogę dorzucać tak trochę niezgodnie z dokładnością barf...mógłby mi ktoś pomóc?byłabym wdzięczna za pomoc
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 19:18   

mruczek :kwiatek:
Wymodziłam Ci przepis trochę biedny wyszedł, żołądków jest za dużo wystarczy 250g, ale na tą chwilę może zostać tak jak jest.
Kod:
       
526,0g    Wołowina szponder       
598,0g    Indyk udo (bez kości)       
476,0g    Indyk żołądek       
17,0g      easy B.a.r.F       
37,0g    Wątroba indycza   
14,0g    Cytrynian wapnia 21%           
0,2tab    Tokovit E 100 (kapsułka)               
0,3g    Sól himalajska       
4,0g    Tauryna       
408,0g    Woda       

pozdrawiam
 
 
mruczek 

Barfuje od: zaczynam:)
Dołączyła: 06 Lis 2013
Posty: 73
Skąd: Gdynia, Sopot
Wysłany: 2014-01-07, 21:10   

bardzo ale to bardzo dziękuję!!!!!!!!kochana jesteś...tak myslalam o tych żolądkach poprosiłam o 3 sztuki ......ale jakos nie pomyslałam ,że to nie 3 sztuki kuraka a przecież dużego ptaka:)))))))))))))))) w ogóle musze się podszkolić w mięsie bo przez 10 lat nie-jedzenia wypadłam z obiegu i nawet nie pamiętam co jest co (mimo ,ze się uczyłam o tym na studiach)
Zastanawia mnie ta mała ilość soli...bo w easy barf piszą ,że przy jego suplementacji dodaje sie 200mg na 100 g mięsa ....no ale nie znam się oczywiście i wam wierzę o 200 % bardziej niż sobie
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 21:51   

Zmniejszona dawka sodu w Easy B.A.R.F pozwala na osobne dodanie soli lub na stosowanie diety ubogiej w sól, która jest wskazana na przykład w chorobach nerek, czy też serca. Przy karmieniu mięsem bez kości/mączki kostnej należy dodać 200 mg soli na 100g mięsa.

0,3g soli himalajskiej to jest 300mg :mrgreen: więc wszystko się zgadza :twisted:
Takie wyliczenie kalk dał.
 
 
mruczek 

Barfuje od: zaczynam:)
Dołączyła: 06 Lis 2013
Posty: 73
Skąd: Gdynia, Sopot
Wysłany: 2014-01-07, 22:23   

:-> :-> 8-) 8-) :kiss: :kiss:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-07, 22:35   

Oczywiście, że możesz dać trochę więcej soli np.1g widełki w kalku są od 1,20 - 1,80. Możesz też dać troszkę mniej Easy np. 16g i też będzie dobrze. pozdrawiam :kwiatek:
 
 
mruczek 

Barfuje od: zaczynam:)
Dołączyła: 06 Lis 2013
Posty: 73
Skąd: Gdynia, Sopot
Wysłany: 2014-01-08, 00:08   

jak sie dopadnę do kalkulatora zobaczę czy wyszło mi to co Tobie :kiss:
ps. zrobilam mieszankę ufffffff oby nie było wydrapek po niczym
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2014-01-08, 00:21   

Tak pomyślałam, że może masz makra wyłączone w kalku, temu się nie chciał otworzyć.
Jest taki komunikat po lewo nad opcją start "ostrzeżenie o zabezpieczeniach", wystarczy kliknąć w opcje i włączyć i powinno być ok.
 
 
Nina_Brzeg 


Barfuje od: 10.2013r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 33
Dołączyła: 26 Wrz 2013
Posty: 862
Skąd: Brzeg
Wysłany: 2014-01-08, 13:31   

Udało mi się zmielić część kości z kaczki.
I tu mam problem - nie ma ich w kalkulatorze. Kości mam oskubane dość dokładnie z mięsa, myślę, że coś koło 80% kości i 20% mięsa, ścięgien, itp.
Nie są to kości z całej kaczki, tylko część (skrzydła, połowa żeber, część nóg)
Jak to liczyć?

DOPISANE
Mogę dać np jako 'kurczak skrzydełko całe'? Są tam dwa całe skrzydełka tyle, że kaczki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne