BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: dagnes
2011-09-14, 11:22
Gotowe przepisy
Autor Wiadomość
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2011-09-14, 11:15   Gotowe przepisy

Przepisy z naturalnymi suplementami
pochodzące ze znanych na świecie stron o naturalnym żywieniu kotów.

Wszystkie podane poniżej składniki mięsne, rybne i żółtka z jajek dajemy na surowo.
Ze składników jednego przepisu sporządzamy mieszankę, porcjujemy i zamrażamy.
Kości oraz część mięsa (ok. 1/3) należy zmielić.

Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi nr 1 (z forum Dubarfst)
1 kg mięsa bez kości (mięśnie, serca i żołądki)
40 g wątroby
5-6 g mączki ze skorupek lub 5 g węglanu wapnia lub 10-11 g cytrynianu wapnia
2 g soli
2 g tauryny
30 g łososia
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
1 ml oleju z łososia
50 g warzyw
400 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa

Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi i kośćmi nr 2 (z forum Dubarfst)
2/3 porcji wagowej mięsa bez kości (mięśnie, serca i żołądki)
1/3 porcji wagowej tzw. mięsnych kości (np. skrzydełka, szyjki, korpusy)
do tego na każdy 1 kg mieszanki:
40 g wątroby
30 g łososia
1 g soli
2 g tauryny
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki z alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
1 ml oleju z łososia
50 g warzyw
400 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa

Przepis z suplementami naturalnymi nr 3 (z www.catnutrition.org)
1,4 kg mięsa bez kości
400 g serc
200 g wątroby
4 żółtka
4 g tauryny
2 łyżeczki oleju z łososia
800 IU witaminy E (tj. 4 kapsułki Tokovit E200)
4 łyżeczki mączki kostnej (35/15)
200 mg witaminy B-komplex z kwasem foliowym
4 łyżeczki psyllium (proszek) lub 8 łyżeczek psyllium (całe łuski) - opcjonalnie
2 łyżeczki żelatyny bezsmakowej
1 płaska łyżeczka soli jodowanej
450 ml wody

Przepis z suplementami naturalnymi i kośćmi nr 4 (z www.catnutrition.org)
2 kg mięsa z kością (np. cały kurczak lub cały królik)
400 g serc
200 g wątroby
4 żółtka
4 g tauryny
2 łyżeczki oleju z łososia
800 IU witaminy E (tj. 4 kapsułki Tokovit E200)
1 płaska łyżeczka soli jodowanej
200 mg witaminy B-komplex z kwasem foliowym
4 łyżeczki psyllium (proszek) lub 8 łyżeczek psyllium (całe łuski) - opcjonalnie
450 ml wody

Przepis z suplementami naturalnymi i kośćmi nr 5 (z www.catinfo.org)
1,5 kg mięsa z kością (np. cały kurczak lub królik)
75 g wątroby
2 całe jajka kurze (żółtka surowe, białka ugotować)
4-6 g oleju z łososia (tj. ok. 1,5 - 2 łyżeczki)
400 IU witaminy E (tj. 2 kapsułki Tokovit E200)
50 mg witaminy B-komplex z kwasem foliowym
2 g tauryny
pół płaskiej łyżeczki soli jodowanej
2 łyżeczki psyllium (proszek) lub 4 łyżeczek psyllium (całe łuski) - opcjonalnie
250 ml wody

.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2011-09-14, 11:18   

Przepisy z użyciem gotowych preparatów, opracowane przez ich producentów

Przepis z preparatem Felini Complete
1 kg mięsa bez kości (w tym do 20% podrobów: serc, żołądków i nerek)
12,5 g Felini Complete
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatem Felini Renal
1 kg mięsa bez kości (w tym do 20% serc)
12,5 g Felini Renal
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatem TC PremixPLUS
900 g mięsa bez kości
60 g TC PremixPLUS
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
236 ml wody

Przepis z preparatem TC Premix / TC Premix BASIC / TC Premix Fibre
900 g mięsa bez kości
100 g wątroby
60 g TC Premix
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
236 ml wody

Przepis z preparatem easy B.a.r.F basic oraz kośćmi
500 g mięsa bez kości
250 g tzw. mięsnych kości (skrzydełka, szyjki, udka, korpusy)
150 g serc
30 g wątroby
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc)
10 g easy B.a.r.F
1 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatem easy B.a.r.F basic bez kości
750 g mięsa bez kości
150 g serc
30 g wątroby
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc)
10 g easy B.a.r.F
5 g mączki ze skorupek lub 9 g cytrynianu wapnia
1 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatem easy B.a.r.F sensitive
750 g mięsa bez kości
150 g serc
30 g wątroby
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc)
15,5 g easy B.a.r.F sensitive
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatem easy B.a.r.F plus
750 g mięsa bez kości
150 g serc
30 g wątroby
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc)
12,9 g easy B.a.r.F plus
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

Przepis z preparatami Catfortan i Nekton Cat-M
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
50 g wątroby
25 g łososia
10 g Catfortan (20 tabletek)
8 g Nekton Cat-M
2,5 g mączki ze skorupek lub 5 g cytrynianu wapnia
3,5 g soli
2,5 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
50 g warzyw
200 ml wody

.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2011-09-14, 11:19   

BARF naturalny

Przykładowy przepis z całym kurczakiem
• Cały kurczak z chowu wolnowybiegowego
(większość mięsa oddzielić od kości i pokroić w kawałki, kości z resztą mięsa zmielić)
• wszystkie przynależne temu kurczakowi podroby (wątroba, serce, nerki, płuca, żołądek, śledziona i in.)
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 80g świeżej, płynnej krwi
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 2g tauryny (rozpuścić w 50-100 ml wody)
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami ok. 1 łyżeczka oleju z łososia
• 50g gotowanych warzyw na każdy 1 kg ww. mieszanki (opcjonalnie).

Całość zmieszać, podzielić na porcje i zamrozić w szklanych pojemnikach.
Dodatki (ilość dla dorosłego, średniego kota):
• raz w tygodniu porcja około 20-40g surowej ryby (łosoś, pstrąg)
• tygodniowo 1-2 żółtka jaja kurzego (lub codziennie 1 żółtko przepiórcze)
• raz na 2 tygodnie porcja około 30-50g móżdżku cielęcego/wołowego/innego
• raz w tygodniu całe jednodniowe pisklę kurczaka.
• jako smakołyk - całe myszki (świeże lub mrożone) - bez norm ilościowych.

.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2011-09-14, 11:20   

Przepisy z suplementami naturalnymi i/lub preparatami

Przepis nr 1 – mieszanka ze skrzydełkami i suplementami naturalnymi
250 g całych skrzydełek z kurczaka (ze skórą i kośćmi)
500 g mięsa z indyka ze skórą
400 g gulaszu wołowego
250 g serc z kurczaka
70 g wątroby wołowej
40 g łososia
2 żółtka
2,3 g mączki z alg morskich
3 g drożdży piwnych
17 g Fortain
3 łyżeczki oleju z łososia
30 g dodatkowego tłuszczu
8 g mączki ze skorupek lub 13 g cytrynianu wapnia
5 g soli himalajskiej
3,5 g tauryny
200 IU witaminy E (np. 1 kapsuka Tokovit E200)
500-600 ml wody
70 g warzyw

Przepis nr 2 – kurczak z suplementami naturalnymi
750 g mięsa z kurczaka ze skórą (bez kości)
250 g serc z kurczaka
60 g wątroby wołowej
25 g łososia
1,4 g mączki z alg morskich
2 g drożdży piwnych
12 g Fortain
100 IU witaminy E (np. 1 kaps. Tokovit 100)
20 g dodatkowego tłuszczu
2 łyżeczki oleju z łososia
5,5 g skorupek z jajek oraz 2,5 g mączki kostnej (35,7/25,6)
(lub tylko 6 g skorupek)
4 g soli
2 g tauryny
250 ml wody
50 g warzyw

Przepis nr 3 – mielone z gulaszem oraz easy B.a.r.F basic
500 g gulaszu wołowego
500 g wołowego mięsa mielonego
300 g piersi z kurczaka
150 g serc wołowych
50 g wątroby z kurczaka
15 g easy B.a.r.F basic
8 g skorupek z jajek oraz 4 g mączki kostnej (35,7/25,6 GAC firmy Grau)
(lub tylko 9 g skorupek)
1 g soli
3,5 g tauryny
60 g dodatkowego tłuszczu
3 łyżeczki oleju z łososia
350 ml wody
75 g warzyw

Przepis nr 4 – potrawa z kością oraz easy B.a.r.F basic
600 g mięsa z kaczki ze skórą
500 g gulaszu wołowego
200 g serc z kurczaka
150 g szyjek z kurczaka
60 g wątroby indyczej
15 g easy B.a.r.F
6 g mielonych skorupek z jajek
2 łyżeczki oleju z łososia
3 g tauryny
350 ml wody
75 g warzyw

Przepis nr 5 - z preparatem „Catfortan”
500 g mięsa z indyka ze skórą (z uda) bez kości
350 g gulaszu wołowego
150 g serc z kurczaka
45 g wątroby wołowej
10 g Catfortan (20 tabletek)
10 g łososia
2 żółtka
40 g tłuszczu
7 g mielonych skorupek z jajek
4 g soli morskiej
1 g mączki z alg morskich
2 g tauryny
50 IU witaminy E
3 łyżeczki oleju z łososia
250 ml wody
50 g warzyw

Przepis nr 6 - z preparatami „Catfortan” + „Nekton Cat-M”
500 g mięsa z indyka ze skórą (z uda) bez kości
300 g gulaszu wołowego
150 g serc z kurczaka
50 g wątroby z kurczaka
2 żółtka
25 g tłuszczu
3 łyżeczki oleju z kiełków pszenicy
2 łyżeczki oleju z łososia
10 g Catfortan (20 tabletek)
8 g Nekton Cat-M
3 g mielonych skorupek z jajek
2 g soli morskiej
2,5 g tauryny
0,5 g mączki z alg morskich
200 ml wody
50 g warzyw

Przepis nr 7 - z nerkami i świeżą krwią wołową
500 g mielonego mięsa wołowego
500 g mięsa z indyka ze skórą (bez kości)
300 g nerek cielęcych
200 g serc z kurczaka
50 g wątroby wołowej
3 żółtka
40 g pstrąga
40 g świeżej krwi wołowej (płynnej)
3 g drożdży piwnych
4 g soli morskiej
1,7 g mączki z alg morskich
11 g mielonych skorupek
3 łyżeczki oleju z łososia
100 IU witaminy E
40 g tłuszczu
3 g tauryny
300 ml wody
75 g warzyw

Przepis nr 8 - ze skrzydełkami i świeżą krwią wołową
500 g mielonego mięsa wołowego
500 g mięsa z indyka ze skórą (bez kości)
200 g skrzydełek z kurczaka (zmielić lub podać oddzielnie)
300 g serc z kurczaka
50 g wątroby wołowej lub drobiowej
3 żółtka
40 g pstrąga lub 30 g łososia
63 g świeżej krwi wołowej (płynnej)
3 g drożdży piwnych
4 g soli morskiej
8 g mielonych skorupek
3 łyżeczki oleju z łososia
100 IU witaminy E
25 g tłuszczu
1,8 g mączki z alg morskich
3 g tauryny
50 g warzyw
300 ml wody

Przepis nr 9 - drób z krewetkami
250 g świeżych krewetek (ew. mrożonych surowych)
500 g mięsa z indyka ze skórą (bez kości)
300 g mięsa z kurczaka ze skórą (bez kości)
250 g serc z kurczaka
50 g wątroby z kurczaka
2 żółtka
20 g łososia
1 g mączki z alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
15 g Fortain
100 IU witaminy E
9 g mielonych skorupek
2 łyżeczki oleju z łososia
4 g soli
2 g tauryny
50 g tłuszczu
65 g warzyw
250 ml wody

Przepis nr 10 - ekskluzywny
500 g cielęciny
400 g jagnięciny
400 g piersi z kaczki ze skórą
200 g świeżych krewetek
250 g serca wołowego
250 g nerek cielęcych
75 g wątroby indyczej
50 g pstrąga
3 żółtka
25 g smalcu gęsiego
4 łyżeczki oleju z łososia
13 g mielonych skorupek
2 g mączki z alg morskich
4 g drożdży piwnych
21 g Fortain
5 g soli himalajskiej
4 g tauryny
150 IU witaminy E (np. 1,5 kapsułki Tokovitu 100)
75 g warzyw
400 ml wody

Przepis nr 11 - wołowina z preparatem Catfortan
1 kg tłustego mięsa wołowego
60 g wątroby wołowej
12 g Catfortan (24 tabletki)
1 g mączki z alg morskich
50 IU witaminy E
6 g mielonych skorupek
6 g soli
2 g tauryny
20-40 g tłuszczu (w zależności od tłustości wołowiny,
w tym 3 łyżeczki oleju z łososia)
50 g warzyw
200 ml wody

.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2011-09-14, 11:22   

Przepisy w 4 wersjach


Wołowina ze skrzydełkami:

wersja 1 - z suplementami naturalnymi
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
60g wątroby indyczej
2 żółtka
30g pstrąga
3 łyżeczki oleju z łososia
2g mączki z alg morskich
3g drożdży piwnych
15g Fortain (lub 85g świeżej płynnej krwi wołowej)
100 IU witaminy E (np. 1 kapsułka Tokovit 100)
5g mielonych skorupek
3g soli morskiej lub himalajskiej
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody

wersja 2 - z preparatem Catfortan
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
50g wątroby indyczej
2 żółtka
10g pstrąga
13g Catfortan (26 tabletek)
3 łyżeczki oleju z łososia
1,5g mączki z alg morskich
50 IU witaminy E (np. 1/2 kapsułki Tokovit 100)
4g mielonych skorupek
3g soli morskiej lub himalajskiej
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody

wersja 3 - z preparatem Felini Complete
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
1 całe skrzydełko kurze (ok. 120g)
30g wątroby indyczej
1 żółtko
12,5g Felini Complete
2 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
0,5g mączki z alg morskich
1g tauryny
50g warzyw
300ml wody

wersja 4 - z preparatem easy B.a.r.F basic
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
50g wątroby indyczej
1 żółtko
13g easy B.a.r.F basic
3 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
4g mielonych skorupek
50-60g warzyw
3g tauryny
300ml wody

.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne