BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Olej z łososia
Autor Wiadomość
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-02-06, 12:24   

sam fakt, że jest w plastikowym, przeźroczystym opakowaniu już go dyskwalifikuje :kwiatek:
 
 
ulala 

Barfuje od: 2015
Dołączyła: 18 Sty 2015
Posty: 19
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2015-02-07, 18:41   tran norweski

Dziękuję za odpowiedź...czytając informacje na temat oleju, jego właściwości i sposobów przechowywania tez miałam wątpliwości co do tego oleju.

A taki może być - pytam, gdyz zawiera witaminę E ?
Tran Norweski (Olej z wątroby dorsza) 250ml GAL
_________________
ula
 
 
zizizizi 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 04 Lut 2014
Posty: 16
Wysłany: 2015-02-11, 11:19   

Mam pytanko. Kupuje moim psiakom brzuszki łososiowe. Po zmieleniu oddziela się pomarańczowy olej. Czy mogę go jakoś przechowywać? Na chwilę obecną zlewam go i wywalam , bo brzuszki są dość tłuste. A szkoda wyrzucać. Ma ktoś jakiś pomysł/sugestię aby przechować olej? I jak długo może być przechowywany, bez utraty swoich wartości ? Z góry dziękuję za odp. Joasia
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2015-02-11, 11:21   

Zamrozić.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
zizizizi 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 04 Lut 2014
Posty: 16
Wysłany: 2015-02-11, 11:31   

No fakt. Na to nie wpadłam aby olej mrozić :) A w stanie ciekłym w lodówce ile mogę go trzymać?
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-02-11, 12:03   

zizizizi, te brzuszki to surowe są czy wędzone?
w żadnym sklepie nie widziałam brzuszków surowych do kupienia, skąd je bierzesz?
 
 
zizizizi 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 04 Lut 2014
Posty: 16
Wysłany: 2015-02-11, 13:15   

Oczywiście że surowe. W sklepach też nie widziałam. Udało mi się nawiązać współpracę z jedną firmą i kupuję u nich i głowy i brzuszki. Przepraszam ale źródła nie zdradzę. Kiedys się pochwaliłam znajomej źródłem taniej wołowinki i straciłam i źródło i znajomą :(
 
 
kryska 


Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-18, 16:11   

Wracam do oleju gryzlli i dodawania go do mieszanki. Na str producenta jest taka uwaga "Also, do not put Grizzly Salmon Oil on more food than your dog or cat will eat in a single feed. Because Grizzly Salmon Oil is all-natural, it contains extremely valuable and highly reactive fatty acids that will benefit your dog or cat. Leaving Grizzly Salmon Oil on your pet's food for several days at a time will cause the highly reactive fatty acids to be oxidized by the air. This will results in less valuable, partly saturated fatty acids, and you will notice that the oil loses its fresh, pure scent. This will happen within a few days and is proof that Grizzly Salmon Oil has a high content of natural, unaltered polyunsaturated fatty acids such as DHA and EPA "
http://www.grizzlypetproducts.eu/products/#c706
Mrożenie mieszanki na pewno ogranicza straty ale czy im zapobiega?
Zanim to zrobimy, mieszamy suple i olej z mięsem, potem porcjujemy, wreszcie rozmrażamy przed podaniem. Ciekawe ile kwasów wielonienasyconych mamy finito?
Pewno to samo jest z innymi olejami z łososia.
Na wszelki wypadek przechodzę na dzienne podawanie.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-18, 16:55   

Ja zrozumialam, ze chodzi o polewanie jedzenia, ktore stoi wiele dni, np suchej karmy.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-02-18, 16:58   

Zrozumiałam podobnie, jak Ines. Że chodzi o polewanie jedzenia i pozostawianie tego polanego jedzenia na dłużej w misce.
 
 
megi007 


Barfuje od: 04.2012
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 31
Dołączyła: 25 Kwi 2012
Posty: 100
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2015-02-18, 17:15   

Nie wiem czy pojawił się już ten olej, ja trafiłam na niego pierwszy raz w życiu. Wrzucam bo może się komuś przyda:olej husse
 
 
kryska 


Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-18, 20:53   

Na stronie producenta gryzzli jest wersja polska "Jeśli zostawisz Grizzly Salmon Oil na jedzeniu twojego pupila na kilka dni, spowoduje to, że te wysoko reaktywne kwasy tłuszczowe utlenią się w powietrzu"
Generalnie chodzi o dostęp powietrza, wszystko jedno czy na suchym w misce czy mokrym w lodówce. Sami korzystając z oleju, trzymamy go w lodówce, staramy się rzadko otwierać i na krótko. Dodatkowo dodajemy wit E a mimo tego, trwałość jego nie jest duża. Może czas zetknięcia się kwasow tłuszczowych z powietrzem w przypadku mieszanki, nie ma wielkiego znaczenia ale wolę być ostrożna.
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-02-18, 21:00   

Mimo wszystko wydaje mi się, że trzymanie w lodówce na misce z jedzeniem, a trzymanie w zamrażarce to zupełnie co innego. :roll:
 
 
michalina36 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Lis 2013
Posty: 296
Skąd: Bukowina
Wysłany: 2015-03-01, 18:31   

Producent miał na mysli nie pozostawianie oleju w temperaturze pokojowej , w misce z posiłkiem na dłużej niż to potrzebne żeby kot czy pies skonsumował ten posiłek. Swiadczy to o tym jak krotka jet świeżość tego oleju i jego pełnowartościowość. :food:
 
 
kryska 


Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-01, 23:28   

Poczytalam sobie na temat trwałości nienasyconych kw.tłuszczowych i wynika mi, że im więcej wielonienasyconych tym olej jest mniej trwały, bo te bardzo szybko się utleniają, szczególnie pod wpływem światła i tlenu, temperatura ma znacznie mniejszy wpływ. Paradoksalnie więc im olej lepszy tym mniej trwały.
Akurat ten olej ma omega 3 wyjątkowo dużo, źródło pochodzenia super, specjalny sposób aplikacji minimalizujący napowietrzanie oleju, dwa przeciwutleniacze wit E i rozmaryn, pojemnik całkowicie nieprzepuszczający światła. Pełnowartoścowosc tego oleju przypuszczam, że jest na tle innych całkiem dobra.
Ze względu na nietrwałość wnienasyconych kwasów niektórzy uważają, że w wielu olejach niewiele ich zostaje pod koniec daty ważności.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne